Ti spådommer for 2008

2008 er rett om hjørnet. Tradisjonen tro gjør vi et forsøk på å spå hva som skjer i mobilverdenen det kommende året.

Selv om våre spådommer for 2007 ikke akkurat ga full pott, prøver vi igjen å komme med kvalifisert gjetting. I år er vi litt sikrere på våre synske evner når vi klinker til med enda flere spådommer.

GPS blir vanlig i 2008
GPS blir vanlig i 2008

1. GPS, GPS, GPS

GPS kom så smått i en del telefoner i 2007. 2008 blir året GPS blir stort. Det kommer en rekke mobiler fra alle produsentene med teknologien innebygget. Vi får blant annet se Motorolas første GPS-mobil. Sony Ericsson kommer også på banen med innebygget GPS til neste år.

2. Endelig fastpris

Flere operatører, blant dem Netcom, kommer til å tilby mobilabonnement med fastpris. Se for deg at du betaler 400 kroner i måneden for å ringe og tekste så mye du vil, eller tilnærmet så mye du vil. Det blir realiteten neste år, selv om prisen ikke nødvendigvis blir 400 kroner.

2008 blir et super-3G-år.
2008 blir et super-3G-år.

3. Vi oppdager endelig 3G

Operatørene og mobilrodusentene kommer til å lære oss hva super-3G betyr. Med oppgradering av "hele" 3G-nettet til super-3G vil vi se at svært mange vil ta i bruk internett på mobilen eller som modem til PC-en.

4. Musikk på mobilen tar av

Nokias satsing på sin egen musikkbutikk gir hele bransjen et spark bak. Til neste år kommer Sony Ericsson med en egen musikkbutikk tett knyttet opp mot Walkman-telefonene, slik at du kan søke opp og kjøpe musikk rett fra musikkspilleren. Operatørenes musikkbutikker vil fungere på nesten alle telefoner som har riktige spesifikasjoner. Netcom ordner fornuftige priser i sin musikkbutikk, i motsetning til i dag. Vi vil også få se fastprisavtaler hvor du kan laste ned så mye musikk du vil for en fast sum i måneden.

5. Ice med mobiltelefoner, men selger dårlig

Neste år kommer Ice med egne mobiltelefoner til sitt CDMA450-mobilnett. Dette er forsåvidt ingen nyhet i seg selv, men vi spår at Ice vil ha svært få telefonikunder i forhold til GSM-operatørene. Selskapet vil for øvrig satse på telefoner som tåler juling.

Vi får mer konkurranse i mobilmarkedet neste år.
Vi får mer konkurranse i mobilmarkedet neste år.

6. Konkurranse i mobilnettet

Til neste år har vi fire mobilnett i Norge. Telenor og Netcom får konkurranse av Network Norway og MTU-gruppen. Network Norway vil bygge sin egen merkevare, spesielt rettet mot bedriftsmarkedet. Samtidig kjøper de opp flere små operatører, og samler alle under samme merkenavn, men trolig ikke Network Norway-navnet.

7. Musikkmobiler med masse minne

En av mobilprodusentene kommer til å kline til med en mobiltelefon som har 16 eller 32 GB innebygget flashminne. Nokia vil trolig gå rett i strupen på Iphone med sine nye telefoner med trykkfølsomme skjermer, som får mye minne. En skikkelig musikkmobil i 2008 må ha minst 8 GB innebygget minne eller støtte for minst 8 GB minnekort.

8. Iphone klarer ikke å utfordre

Joda, Iphone kommer til Norge over nyttår. Men til tross for mye oppmerksomhet den første tiden, vil ikke spesielt mange la seg friste, spesielt på grunn av den høye prisen både med og uten abonnement.

De vil forhåpentligvis ikke se sånn ut, men i 2008 får vi de første virkelige kameramobilene.
De vil forhåpentligvis ikke se sånn ut, men i 2008 får vi de første virkelige kameramobilene.

9. Kameramobilen blir like bra som et digitalkamera

Gled deg til 2008. Dette blir nemlig året det dukker opp en mobiltelefon som kan konkurrere med et ekte digitalkamera i prisklassen 1000 - 2000 kroner. Denne telefonen vil imidlertid koste rundt 5000 kroner, så de færreste av oss vil erstatte kameraet med mobilen dette året. Det viktigste er at mobilprodusentene viser at de nå er mer opptatt av god optikk og kameramaskinvare, og ikke bare antall megapiksler. Men joda, vi vil få en 8 megapiksler-mobil i 2008 også.

10. Harddisken blir avleggs

...i alle fall på mp3-spillere og mobiler. Det vil fortsatt selges bærbare videospillere og klumpete mp3-spillere med mange hundre gigabyte lagringsplass, men opp til 64 GB blir det flashminne, flashminne og atter flashminne.

Hvilke visjoner har du for 2008? Diskuter i forumet »

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen