Ti mobiler å skamme seg over

Siden de første mobiltelefonene dukket opp på begynnelsen av 80-tallet, har det blitt masseprodusert en rekke svært gode telefoner. Men det har også kommet en del modeller som bare kan karakteriseres som blemmer.

Det er tydelig at selv de mest erfarne mobilprodusentene høster både grønne og saftige epler, og ikke fullt så gode epler. Men av og til er frukten pill råtten, og enhver eplebonde med litt samvittighet lar være å selge de dårligste eplene sine.

Dengang ei med mobilprodusenter. Her er listen over telefoner vi mener verden fint kunne klart seg uten.

10: Siemens SL65


Siemens nøt stor respekt i designkretser etter den knøttlille moteslageren SL55. Med sine minimale ytre mål og gode kvalitetsfølelse, var det mange som hadde store forventinger til oppfølgeren.

Da SL65 endelig dukket opp, ble forhåpningene slått krafitg i bakken av det ulekre, klumpete beistet som ble vist frem.

SL65 manglet det meste som skulle til for å bli en designklassiker: Den hadde utseendet mot seg, det skortet på kvalitetsfølelse, den var treg i menyene, og hadde dårlige tekniske løsninger. Dessuten var styrepinnen på telefonen nærmest umulig å få dreis på.

Sammenlignet med andre skyvetelefoner som var på markedet på samme tid som SL65, som Samsung E800, fremsto Siemens-telefonen som gammeldags.

Alt i alt er det mye negativt å si om SL65, men vi føler vår egen test av telefonen oppsummerer det hele på en fin måte:

"Sjelden har vi vært borti en telefon som har servert oss like mange problemer som SL65. Den totale mangelen på brukervennlighet og evnen til å finne smarte løsninger skremmer oss, og vi undres på om dette er Siemens eget verk eller om selskapet rett og slett har gått tom for ideer og like greit gitt jobben til en alkoholisert, finsk rørlegger."

9: Nokia 5140


Her i Norden har vi en forkjærlighet for mobiltelefoner som både tåler en støyt og en skvett vann. Derfor har vi kjøpt telefoner som Siemens M75 og ME75, og dessuten Nokia 5100 og Ericssons tåler-et-jordskjelv-telefoner R310s og R250s.

Og dessverre også Nokia 5140.

5140 klarer nok et slag eller to, men den er omtrent like sprutsikker som en rull tørkepapir.

Bak på telefonen, hvor kameraet sitter, har nemlig vannet fritt leide inn til elektronikken i telefonen. Det samme gjelder på toppen av dekselet.

Da vi testet 5140, kunne vi praktisk talt bruke den som blomstervase etter en kjapp tur under springen.

5140 tåler for all del en støyt, men du bør altså passe på å holde den langt unna fukt og vann.

8: Motorola M3788


Vi kunne egentlig fylt hele denne listen med Motorola-telefoner fra årene før årtusenskiftet. På den tiden var nemlig de største forskjellene på Motorola-telefonene om de hadde klokke eller ikke, eller om de hadde skrudd et flipplokk på en gammel modell.

M3788 er en av disse telefonene som kom i utallige utgaver, men akkurat denne telefonen var en av de første som gikk for 299 kroner med kontantkort over disk på Rimi.

Menyene var tortur å bruke, og såpass lite intuitive at om de bare var halvparten så forferdelige, ville de fortsatt vært helt grusomme.

Det var en sjeldenhet at det gikk an å hente frem telefonnummer fra telefonboken når du skulle sende SMS fra Motorola-telefoner fra denne perioden. M3788 var intet unntak.

Telefonen var dessuten så stor at man lett kunne tro at du gikk rundt med en trådløs hustelefon ute på gata.

Det eneste som skilte M3788 fra den langt, langt dyrere CD920, var at CD920 hadde klokke i displayet. Og selvsagt utseendet. Bortsett fra dette var disse telefonene nærmest like.

Motorolas filosofi var å legge inn begrensninger i telefonenes programvare, slik at det som egentlig i utgangspunktet kunne vært en profftelefon, ble en slaktet pølsestump, slik som M3788 var.

7: Nokia N90


Nokia har gjennom årenes løp vært flinke til å pønske ut hva slags telefoner folk vil ha. Vi er imidlertid glade for at selskapet ikke kan diktere hva slags telefon du skal ha.

N90 er nemlig en gigantisk dose av ting en vanlig mobilbruker ikke vil ha. Telefonen er så stor, tung og uhåndterlig at den lett kan gå i konkurranse med Motorolas gamle MicroTac-klosser.

Hva kan så forsvare størrelsen? Kameraet? Neppe. Nokia slo skikkelig på stortromma da de brisket seg med Carl Zeiss og hele to megapikslers oppløsning. Bare synd at Sony Ericssons K750, som allerede hadde vært i butkken en stund, i følge flere mobiltestere gav bedre bilder.

Rent teknisk er ikke N90 en halvgæren mobiltelefon. Den byr blant mye annet på en god skjerm og et smart operativsystem. Hadde telefonen bare kommet i en størrelse som ikke gir deg skjev gange når du har den i lomma, hadde telefonen aldri havnet i vår uhøytidlige kåring.

Men N90 er faktisk så stor at du kan ha med deg et vanlig digitalkamera OG en 3G-telefon og ende opp med å bruke mindre plass i lomma.

Dessuten er det oppsiktsvekkende at Nokia tror folk flest er villig til å bla opp fem tusenlapper for dette beistet. Glem det, Nokia!

6: Nokia 7280/7380


Å være verdens største mobilprodusent har sine fordeler. Du har da nemlig råd til å la telefondesignerne dine gå bananas, for så å sette det hele i produksjon.

7280 er kroneksempelet på dette. Telefonen er rett nok lekker å se på, men den er fullstendig umulig å bruke.

Du kan sammenligne det med å måtte bruke girstanga på bilen din til å styre, gasse og bremse med - Samtidig som du også skal gire med den. Det sier seg selv at det blir et sant strev å kjøre bilen.

Det samme gjelder disse selvopptatte telefonene fra Nokia. De er komplett håpløse i bruk. Bare det å skrive inn et telefonnummer er et spesialvalg i menyen.

Men det er tydelig at det er noen der ute som liker å fjonge seg meg ubrukelige mobiltelefoner, siden Nokia har kommet med en oppfølger til 7280, nemlig 7380.

Og joda, den nye er like umulig som den gamle.

5: Motorola Rokr E1


Verden holdt pusten da det ble kjent at Motorola og Apple hadde lagt hodene i bløt for å lage en iPod-telefon.

Og aldri har vel mobilverdenen blitt så skuffet da resultatet kom for en dag. Det man trodde var en iPhone viste seg å være hvitt oppgulp av den gamle Motorola E398. Og Rokr E1 var ikke engang en bedre mp3-spiller enn E398. Snarere tvert i mot.

Rokr E1 fikk ikke lov til å lagre mer enn nøyaktig 100 sanger, uansett om minnekortet du satt i var på 128 MB eller fem tusen gigabyte. Apple hadde nemlig passet på å stikke kjepper i hjulene til Motorola, slik at E1 ikke skulle konkurrere med iPod.

Denne begrensningen er selvsagt fullstendig unødvendig, siden telefonen har et utseende bare en Motorola-designer kan elske.

Vi tipper alle verdens mp3- og mobilprodusenter pustet lettet ut da de så Rokr E1.

4: LG T5100


Da sør-koreanske LG kastet seg inn i kampen om de europeiske megapikslene, var T5100 det første kortet de slang på bordet. Og samtidig holdt de på å knekke bordbeina.

Og det er ikke uten grunn. Når du holder den i hånda, glir tankene nemlig raskt tilbake til forrige århundres mobiltelefoner.

Selv om kameraet på 1,2 megapiksler er lett å bruke og det tar helt greie bilder, er det andre ting ved denne telefonen som er helt bak mål.

Vi, og helt sikkert alle som var så uheldige å kjøpe T5100, lurer på hvordan i huleste LG fant ut at det var en god idé å plassere mikrofonen langt oppe på den øverste delen av telefonen. Når du skal snakke i T5100, så dekker sannsunligvis kinnet ditt for mikrofonhullet, med det resultatet at den du snakker med bare hører mumling.

Og hva er grunnen til at LG har utstyrt telefonen med mp3-spiller når T5100 bare stiller med 32 MB minne? Dette holder med en drøy dose godvilje til åtte sanger. Og da er telefonen sprengfull.

Vi får følelsen av at produsenten er av den typen mennesker som liker å friste småbarn med godteri, men spise det selv.

T5100 er en skikkelig feelbad-telefon. Det er så mye småtteri som trekker ned, at telefonen ikke klarer å gi inntrykk av verken kvalitet eller godt ingeniørarbeid.

3: Philips Diga


Om du kan huske tiden Philips solgte mobiltelefoner her i Norge, husker du kanskje med skrekk Diga fra 1997.

Diga var et torturredskap av en mobiltelefon, som satte enhver mobilbruker på prøve bare ved sin blotte eksistens. Telefonen var selv i 1997 et prydksempel på hvordan en mobiltelefon ikke skulle være.

Menyene var gjørmetrege, og telefonlisten kunne ikke organiseres etter navn, men kun etter hvilken rekkefølge du hadde lagret numrene i.

Dessuten var batteriet i telefonen en vits. Philips mente selv at du kunne få inntil 85 timers hviletid og 130 minutter taletid. Da må Philips ha vært svært så optimistiske. Denne telefonen måtte du nemlig regne med å lade et par ganger om dagen.

Diga var trolig den dårligste telefonen i sin tid, og i ettertid sitter vi bare igjen med dårlige minner om telefonen. Og det slår oss hvorfor vi aldri har savnet Philips på det norske mobilmarkedet.

2: Siemens ST55/60


Vi ser for oss at styremøtet i selskapet som den gang het Siemens Mobile foregikk omtrent slik:

– Fritz! Vi taper penger! Vi trenger en telefon vi kan tjene kjappe penger på, med en gang!
– Jawohl, Hans. Ich ringer min venn i Kina. Han sa at han har en trailerlast med mobiltelefoner ingen andre produsenter vil ha. Vi kan få dem for en krone stykket.

Og slik begynte trolig eventyret om telefonmarerittet som heretter bare vil bli husket som Siemens ST55. Om du eier en slik telefon, og du ikke har hatt den inne på verksted ennå, er det bare å forberede seg:

Enten nekter den å skru seg på, ta lading, eller så bare dør batteriet.

Telefonen er dessuten ekstremt treg, menysystemet er tungvint og minner ikke det spor om Siemens eget. Dessuten sklir styrepinnen på tommelen, slik at det er et umenneskelig slit å navigere seg igjennom menyene.

Det er hevet over enhver tvil at ST55 og ST60 er blant de mest bug-befengte mobiltelefonene verden noen gang har sett. Vi håper virkelig Hans og Fritz fikk sparken da BenQ kjøpte opp Siemens Mobile, eller at de i alle fall sitter i skammekroken. Fy!

1: Nokia N-Gage


Da Nokia viste frem spilltelefonen N-Gage, var det mange som håpet at Game Boy og mobil nå skulle bli én håndholdt dings. Feil. Selv om N-Gage for så vidt var et interessant konsept, manglet den det meste.

Et moment som er viktig når du skal lage en spillemaskin, er gode spill. Og dette mangler N-Gage fullstendig. Vi kan ikke komme på ett eneste interessant spill til denne telefonen.

Kanskje ikke så rart, siden spillprodusenter måtte ha mottatt statsstøtte for at det skulle lønne seg å utvikle spill til den promillen av mobilmarkedet som faktisk anskaffet seg N-Gage.

Det er heller ikke noe pluss med den frimerkestore skjermen, som er en stusselig parodi på andre håndholdte spillmaskiner.

Nokia gjorde også et kunstgrep da de lot være å sette kamera inn i N-Gage. Med denne avgjørelsen forsvant mange av brukerne Nokia hadde satt som målgruppe, nemlig ungdommen.

Toppen av kransekaken var at du måtte holde mobilen sidelengs mot hodet, så om du skulle ta en prat i N-Gage-telefonen din, måtte du regne med å se ut som du hadde en haifinne stikkende ut på siden av hodet.

I det hele tatt er det ikke så mye Nokia har fått til med N-Gage, men det mest oppsiktsvekkende er at finnene fortsatt klamerer seg til drømmen om en spillmaskin med innebygget mobil - under navnet N-Gage.

 

Boblere


Det finnes selvsagt flere håpløse telefoner der ute enn de ti vi har ramset opp her. Noen av de som var med i vurderingen, men som ikke havnet helt på bånn, var:

Siemens SX1 - En oppvisning i hvordan man ikke lanserer en telefon. Ikke nok med at den var et år forsinket, den var også umulig å bruke med én hånd.

Nokia 3650 - Tidenes største badeleketøy. Tastene var stablet i en sirkel slik at du var sikret fullstendig forvirring.

Ericsson R600 - Ericsson forlot mobilmarkedet med et smell. Eller en skikkelig baksmell om du vil. R600 var vanvittig treg i menyene og teknoligisk helt i bakevja.

Ericsson T20s - Denne modellen var utstyrt med klokkeprodusenten Swatch sitt desperate PR-stund "Swatch Internet Time", en måte å regne tid ved å dele dagen inn i 1000 "beats". Ingen forsto det den gang, i 1998, og ingen bryr seg om det nå.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen