TEST: Ti treningsapper til mobilen

Test Ti treningsapper til mobilen

Disse appene gjør det morsommere å trene

Vi har testet ti apper som får opp motivasjonen, men det er store forskjeller mellom dem.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

NB! Vi har publisert en nyere test av treningsapper. Den finner du her »

Disse appene klarte ikke å nå helt til topps i vår test. Noen av appene er likevel ganske gode, og kan være verdt en kikk – spesielt hvis du har venner som bruker den samme appen, og appen har funksjoner for å sammenligne dine egne prestasjoner med vennenes prestasjoner.

Marathon

Konklusjon

dsad
+ Mulig å konkurrere mot seg selv
+ Gode tilbakemeldinger "på øret"

dsad
- Ikke støtte for pulsbelte
- Dårlige websider

Windows-versjon:

Marathon finnes kun til Windows Phone, og appen koster 10 kroner. Den fungerer på både løping og andre treningsformer, som sykling, spaserturer eller ski.

Marathon kan gi deg beskjeder på øret om hvordan du ligger an, og du kan selv velge hva slags informasjon du skal få underveis. Det er mulig å konkurrere mot deg selv, ved for eksempel å prøve å slå tiden fra en tidligere løpetur.

Appen inneholder en funksjon for intervalltrening, hvor du selv definerer lengden på intervallene og hvor lang pause du ønsker mellom hvert intervall. Du kan enten registrere en treningsøkt uten noen bestemte mål, eller sette opp at du ønsker å løpe en bestemt distanse på under en gitt tid. I tillegg kan du konkurrere mot deg selv ved å velge en tidligere treningsøkt fra en liste.

Du kan laste ned stemmer på andre språk enn standardspråket engelsk. Norsk finnes ikke, men hvis du foretrekker svensk fremfor engelsk er det mulig. Stemmene er datagenererte, og dermed ikke like klare og tydelige som i for eksempel Runkeeper – men det går likevel greit å forstå.

Treningsøktene kan lastes opp til Marathons nettsider, hvor du kan se mer detaljert statistikk om løpeturen. Der kan du også sammenligne deg selv med andre brukere av treningsappen. Men dessverre er nettsidene til Marathon forholdsvis dårlige sammenlignet med nettsidene til for eksempel Endomondo. Du har riktignok mulighet til å få statistikk over din egen progresjon, men nettstedet mangler de sosiale funksjonene du finner i Runtastic for Windows Phone, og hele nettstedet virker rett og slett litt "hjemmesnekret".

Konklusjon: Totalt sett mener vi Marathon gjør en helt grei jobb, men at det er et stykke opp til Runtastic for Windows Phone – og enda lenger opp til de beste treningsappene for Android og iPhone. Appen har heller ikke mulighet for pulsmåling, slik som i Runtastic for Windows Phone.

Lastes ned fra Marketplace på Windows-mobilen

Nike+ GPS

Konklusjon

dsad
+ Enkel å bruke
+ Pent brukergrensesnitt
+ Gode tilbakemeldinger "på øret"

dsad
- Ikke støtte for pulsbelte
- Støtter kun løping

iPhone-versjon:

Nikes treningsapp finnes kun til iPhone. I motsetning til mange av de andre appene, er den også kun beregnet på løping.

Mens du tidligere måtte ha en spesiell sensor i skoen for å bruke Nike+-tjenesten, kan du med Nike+ GPS-appen på iPhone få registrert treningen kun ved hjelp av telefonens innebygde GPS. Appen vil også benytte akselerometeret i telefonen, slik at du får registrert løpeturen du gjør på tredemølla.

Du kan starte løpeturen uten noe bestemt mål, eller så kan du stille inn hvor mange minutter eller kilometer du vil løpe. Appen gir deg tilbakemeldinger på øret om hvor fort og langt du har løpt, og du får motiverende tilbakemeldinger om for eksempel at "nå er du halvveis" eller "du er nesten i mål". Tilbakemeldingene gis på engelsk, og Nike har lagt inn oppmuntrende skryt fra idrettskjendiser når du har slått noen av dine egne rekorder.

Løpeturen kan deles med venner via Facebook, og Nikes nettsider har også funksjoner for å dele med andre Nike+-brukere.

Via nettsidene kan du utfordre venner, for eksempel til å se hvem som løper raskest eller lengst før en gitt dato. Du kan også sette opp mål for deg selv, som at du skal løpe oftere. I tillegg har appen mulighet til å leke "sisten" med venner som bruker Nike+. Da utfordrer du en venn til å løpe lengst distanse eller lengst tid. Den som løper kortest, "har'n". Appen inneholder også en funksjon for å utfordre deg selv til å løpe lengre distanser, raskere eller klare å slå en tidligere rekord – for eksempel komme under 50 minutter på 10 km.

Både appen og nettsidene gir en fin oversikt over tidligere treningshistorikk, og kartet som viser ruten du har løpt viser deg informasjon om hvor i løypen du har løpt raskest. På nettsidene ser du også høydeprofil på løypa.

Et pluss med nettsidene, er at du kan få satt opp forslag til skreddersydde treningsprogrammer – for eksempel hvis du har som mål å løpe 5 km på en gitt tid. Men treningsprogrammene dukker ikke opp på mobiltelefonen, slik som i Runkeeper, og dermed må du sjekke dagens program på nettet før du starter løpeturen. Nettsidene er for øvrig ganske gode, men går til tider tregt. At de er basert på Flash, er ikke et pluss.

Konklusjon: Alt i alt er Nike+ en enkel og brukervennlig treningsapp som gjør nytten, men den mangler mye av funksjonaliteten du finner i blant annet Runkeeper og Endomondo.

NB! Nike har nettopp annonsert at de kommer med en helt ny versjon av Nike+-tjenesten på nettet. Denne var ikke klar da vi gjorde denne testen.

Last ned Nike+ GPS til iPhone

Runmeter

Konklusjon

dsad
+ Alt ligger lagret på telefonen.
+ Treningsprogrammer
+ Mange innstillingsmuligheter

dsad
- Mangler egen nettside
- Rotete brukergrensesnitt
- Ingen gratisversjon

iPhone-versjon:

Runmeter finnes kun til iPhone, og skiller seg fra flere av de andre treningsappene ved at den baserer seg på at du utelukkende skal bruke mobiltelefonen. Alle treningsdata lagres på telefonen, men sikkerhetskopieres automatisk til Apples iCloud-tjeneste, i tilfelle du skulle miste telefonen eller kjøpe en ny. Det at det ikke finnes noe tilhørende nettsted som du kan gå inn på for å få oversikt over tidligere treningsøkter, er noe vi mener er et minus. Du får riktignok ganske rikholdig statistikk inne i selve appen.

Selve registreringen av treningsøkten er enkel og grei. Du kan velge mellom en rekke ulike aktiviteter, som løping, sykling eller skigåing. Det er i tillegg ferdigdefinerte aktiviterer for intervalltrening, og du kan opprette dine egne aktiviteter. Underveis i treningsøkten får du gode stemmetilbakemeldinger om hvordan du ligger an, og du kan velge hvilke opplysninger du ønsker å få på øret underveis.

Et pluss med Runmeter er at det følger med treningsprogrammer for å løpe 5 kilometer, 10 kilometer, halvmaraton og maraton. Det er riktignok treningsprogrammer for den som er ganske utrent fra før, vi kunne ønsket oss treningsprogrammer i ulike vanskelighetsgrader.

Brukergrensesnittet i appen er litt rotete og lite intuitivt, men appen inneholder de fleste funksjoner du forventer å finne i en treningsapp. Det er støtte for pulsmåler, og vi fikk Wahoos Bluetooth 4-belte for iPhone til å fungere fint med appen.

Konklusjon: Runmeter gjør en grei jobb, men har for komplisert brukergrensesnitt, og den mangler også det sosiale aspektet som du finner i blant annet Endomondo.

Last ned Runmeter til iPhone

Sports Tracker

Konklusjon

dsad
+ Fungerer på mange ulike treningsformer
+ Omfattende statistikk og rapporter på nett
+ Mulig å kjøpe treningsprogrammer

dsad
- Ingen pulsmåling iPhone- og Windows Phone-versjonene
- Ingen taletilbakemeldinger i Windows Phone-versjonen

Android- og iPhone-versjoner:

Windows Phone-versjon:

Sports Tracker kommer forhåndsinstallert på Nokia Lumia-telefoner, men kan også lastes ned til iPhone og Android-telefoner. Windows Phone-versjonen har noen begrensninger i forhold til Android- og iPhone-versjonene.

Denne treningsappen har det meste du forventer å finne i en treningsapp, men brukergrensesnittet kan kanskje virke litt rotete og uoversiktlig. Du kan velge mellom ulike treningsaktiviteter, som løping, sykling, skigåing, osv. Appen kan automatisk pause registreringen av treningsøkten når du kommer under en bestemt hastighet.

Underveis i treningsøkten får du tilbakemeldinger på øret om hvordan du ligger an. Dette mangler imidlertid i Windows Phone-versjonen.

Nettsidene er ganske gode, men utstrakt bruk av Flash gjør at de ikke fungerer på iPad. Via nettsidene kan du hente frem massevis av detaljert statistikk om tider, hastigheter, puls, kart, grafer som viser høydeprofil for løypen, osv. Appen har en funksjon som lar deg ta bilder underveis i joggeturen, bilder som vil bli tilgjengelig når du går inn på den aktuelle treningsøkten på nettsidene. Treningsøkter kan deles med venner, hvis du vil. Sports Tracker kan skanne gjennom Facebook-vennene dine for å se om noen av dem allerede bruker Sports Tracker, eller du kan legge til venner manuelt.

Android-versjonen har støtte for Bluetooth-pulsbelte, men vi fikk verken et Bluetooth 4-pulsbelte eller ANT+-belte til å fungere med appen på iPhone. Sports Tracker forteller på sine supportsider at de jobber med en løsning også for iPhone, men at pulsmålere som fungerer i veldig mange andre treningsapper ikke fungerer i denne treningsappen, er et minus.

Konklusjon: Sports Tracker gjør en god jobb, spesielt på Android-telefoner. Men brukergrensesnittet i appen er litt rotete og uoversiktlig, og Windows Phone-versjonen har har også en del begrensninger.

Last ned Sports Tracker til iPhone – Last ned Sports Tracker til Android

Strava Run

Konklusjon

dsad
+ Enkel i bruk
+ Gode funksjoner for å konkurrere mot deg selv eller andre

dsad
- Ingen tilbakemeldinger på øret i iPhone-versjonen

iPhone-versjon:

Android-versjon:

Strava er en app som er blitt veldig populær blant syklister, men som også finnes i en versjon for de av oss som foretrekker joggesko fremfor sykkelsko.

Appen er gratis, men oppgraderer du til Premium-versjonen for 6 dollar i måneden får du blant annet detaljert analyse av treningsøktene, som analyse av hvilke pulssoner du har trent mest i (forutsatt at du har et pulsbelte, selvfølgelig). Premium-medlemmer kan også se hvordan de ligger an i forhold til andre Strava-brukere.

I stedet for å ha én app for alle typer treningsformer, har Strava valgt å ha én for løping (Strava Run) og én for sykling (Strava Cycling). Men går du inn på treningshistorikken i appen eller på nettsidene får du statistikk over både løpeturer og sykkelturer i det samme grensesnittet. Når du er ferdig med en treningsøkt kan du velge å lagre treningsøkten som løpetur, sykkeltur, spasertur, skitur eller annet, selv om det er Strava Run eller Strava Cycling du bruker. På nettsidene får du oversikt over alle typer trening, i appen kun sykling og løping.

Appen viser distanse, hastighet og tid mens du løper, og når du er ferdig med treningsøkten plottes løypa inn på et kart. Da kan du også sammenligne resultatene dine med andre. Du får en oppsummering av hvor mye du har løpt eller syklet i løpet av måneden, året eller siden du begynte å bruke appen. Det er mulig å legge inn treningsøkter manuelt via nettsidene.

På Android-versjonen kan du velge om du vil ha oppdateringer på øret hver halve kilometer eller hver kilometer, mens du på iPhone-versjonen ikke får tilbakemeldinger i det hele tatt – annet enn på skjermen. Dette synes vi er en ganske stor mangel i iPhone-versjonen.

Strava har en smart funksjon som lar deg definere en del av en løype som et "segment". Har du definert et segment, kan du se hvor rask du er i forhold til andre Strava-brukere som har løpt det samme segmentet – eller forsøke å slå din forrige rekord. Segmentene lages via Stravas nettsider. Trykker du Explore-knappen i appen vil du få opp alle segmenter i nærheten av der du befinner deg. Så er det bare å forsøke å løpe så raskt du kan når du kommer til et segment, og se om du klarer å komme til topps på listen. Det hele skjer automatisk, og det kan være ganske motiverende når du plutselig får beskjed om at en eller annen venn eller totalt ukjent person har slått pers'en din på en strekning du har definert.

Strava er lagt opp så appen skal være så enkel som mulig, mens du bruker nettsidene til mer avansert analyse av treningen. Det er også en funksjon for å holde styr på hvor mange kilometer du har løpt med ulike par joggesko, og i likhet med Runkeeper, Endomondo og flere andre treningsapper har du mulighet til å følge venner eller kommentere andres treningsøkter.

Det er støtte for ANT+- og Bluetooth 4-pulsbelter i iPhone-versjonen, mens Android-versjonen støtter Bluetooth-pulsbelter.

Konklusjon: Dette er en utmerket treningsapp for deg som vil konkurrere mot andre, men iPhone-versjonen får trekk på grunn av manglende tale-tilbakemeldinger, noe i hvert fall undertegnede mener er en svært viktig funksjon i en treningsapp.

Last ned Strava Run til iPhoneLast ned Strava Run til Android

Gå til konklusjonen for å se hvilke apper
som er best til hvilke mobiler

Les også: Slik får du pulsmåling i treningsappen

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen