TEST: Ti treningsapper til mobilen

Test Ti treningsapper til mobilen

Disse appene gjør det morsommere å trene

Vi har testet ti apper som får opp motivasjonen, men det er store forskjeller mellom dem.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

NB! Vi har publisert en nyere test av treningsapper. Den finner du her »

For at en treningsapp skal oppnå toppkarakter, krever vi både at selve appen fungerer godt under selve treningsøkten, men også at det er lett å få oversikt over tidligere trening. Vi mener det er en fordel at appen har et tilhørende nettsted som gir deg oversikt over tidligere prestasjoner, selv om noen av appene i denne testen baserer seg på at det meste av informasjon ligger i selve appen.

Vi har lagt mest vekt på brukervennlighet og funksjoner som motiverer til å trene oftere. Disse kommer best ut i vår test:

Adidas MiCoach

Konklusjon

dsad
+ Motiverer til å følge gode treningsprogrammer
+ Utmerket til intervalltrening
+ Gode nettsider med god oversikt over planlagt og utført trening

dsad
- iPhone-versjon krever spesialpulsbelte

Android- og iPhone-versjoner:

Adidas-appen skiller seg fra de andre ved at du er helt avhengig av det tilhørende Micoach-nettstedet for å få noe særlig utbytte av appen. Micoach er nemlig basert på at du setter opp treningsprogrammer på Micoach.com, som så automatisk blir synkronisert over til Micoach-appen på mobilen. Det er riktignok mulig å velge "Free run" i appen, hvis du bare skal ta deg en liten løpetur utenom treningsprogrammet.

Vi testet Adidas MiCoach med løping, men du kan sette opp treningsprogrammer for en rekke ulike idrettsgrener, som for eksempel fotball og ishockey. Det er også treningsprogrammer for styrketrening.

Mange synes det er lettere å bli motivert til å trene hvis man har satt opp et treningsprogram som man følger på faste dager i uken. Undertegnede er en av dem. Adidas Micoach er en av de beste løsningene vi har sett for nettopp dette. Du logger deg inn på Micoach.com og kan velge og vrake i et stort antall varierte treningsprogrammer. Vil du delta i Sentrumsløpet eller løpe halvmaraton, kan du legge inn dato for når løpet går av stabelen, og automatisk få laget et skreddersydd program som sørger for at formen er på topp løpsdagen. Forutsatt at du følger programmet, selvfølgelig.

Når du starter appen, vil du kunne velge det treningsprogrammet du har satt opp på PC-en. Da får du opp en liste over alle treningsøktene programmet består av, og du kan velge en av dem. Underveis mens du løper vil du få beskjeder på øret om å løpe raskere eller tregere. Dette er basert på treningssoner – som blir satt opp når du løper et såkalt "asessment run" første gang. Dermed vet appen hvor fort du må løpe for å for eksempel løpe med middels eller høy intensitet, og ber deg om å dra på litt mer eller senke farten – alt ettersom hvor i programmet du er. Appen kan dele inn sonene enten basert på hastighetsmåling, eller den kan bruke pulssoner hvis du har et pulsbelte. Vi fikk imidlertid verken et ANT+-belte med Wahoo-dongle eller et Wahoo Bluetooth 4-belte til å fungere på iPhone, så etter alt å dømme må du kjøpe Adidas' eget pulsbelte for å få pulsmåling i iPhone-versjonen.

Spesielt på intervalltrening synes vi Adidas Micoach-appen gjorde en utmerket jobb. Som en liten kuriositet kan vi nevne at du kan velge mellom et ganske stort antall stemmer, inkludert enkelte idrettskjendiser.

Nettsidene til Micoach gir deg god oversikt over både tidligere og planlagt trening. Treningsøktene plottes inn på kart, og du får det meste av relevant statistikk. Tjenesten mangler imidlertid mange av de sosiale funksjonene som finnes i en del av de andre appene i testen, som å kunne dele treningsøkter med andre eller utfordre venner.

Konklusjon: Til tross for at MiCoach er en svært god treningsapp, er den faktisk helt gratis. Anbefales til alle som ønsker å få satt opp profesjonelle treningsprogrammer uten å måtte betale dyrt for det.

Last ned MiCoach til iPhoneLast ned MiCoach til Android

Cardiotrainer

Konklusjon

dsad
+ Minner deg på å trene
+ Viser kontinuerlig oversikt over kaloriforbruk og trening i statusfeltet
+ Konkurrer mot deg selv

dsad
- Dårlig webløsning

Android-versjon:

Denne appen kan brukes til de fleste former for trening, og den fungerer godt enten du ønsker å få best mulig kondisjon, eller vil gå ned i vekt.

Er du en av dem som ofte finner unnskyldninger for å hoppe over treningen, har CardioTrainer en ganske kjekk tilleggsfunksjon. Appen lar deg nemlig sette opp treningsprogrammet på mobilen, med hvilke ukedager du har tenkt å trene på – og hva du har tenkt å gjøre de ulike dagene. Du kan for eksempel si at du skal løpe, spasere eller sykle deg en tur mandager, onsdager og fredager. Statusfeltet på mobilen vil hele tiden vise deg hvor mange kalorier du har forbrukt i løpet av den siste uken, og trekker du ned statuslinjen vil du få opp indikatorer som viser hvilke dager du skal trene. Har du gjennomført en planlagt treningsøkt, vises dette i grønt – hvis ikke skifter fargen til rødt.

Mens du med de fleste andre treningsapper må registrere en konto, er det ingen slik registrering i CardioTrainer. I stedet må du bruke en aksesskode for å få tilgang til resultatene dine på nett. Koden finner du inne i CardioTrainer-appen. Kontoen din kan linkes til Google-kontoen, slik at du får tilgang til treningsresultatene dine selv om du skulle bytte telefon og installere CardioTrainer på nytt der.

Appen er enkel og grei i bruk, og den gir deg gode tilbakemeldinger på øret om hvordan du ligger an. Selve appen er ganske omfattende, og gir deg fin oversikt over tidligere treningsøkter, inkludert statistikk, grafer, kaloriforbruk per økt eller per måned, osv. Dessverre er ikke appens nettsider like gode. Der får du ganske begrenset oversikt og få muligheter til detaljert statistikk, og nettstedet mangler også de mer avanserte funksjonene du finner på nettstedene til mange av de andre appene. Vi synes likevel selve Cardiotrainer-appen gjør en veldig god jobb, kanskje så god at de fleste ikke vil savne en bedre nettløsning.

Kjøper du Pro-versjonen til 55 kroner får du blant annet mulighet til avansert intervalltrening. Pro-versjonen har også en morsom funksjon for å konkurrere mot deg selv ved å løpe en tidligere rute en gang til. Det finnes også gode tilleggsmoduler for de som slanker seg, hvor du registrerer både matinntak og kaloriforbruk.

Det er støtte for Bluetooth-pulsbelter.

Konklusjon: CardioTrainer mangler som sagt en god webløsning og har heller ikke de sosiale funksjonene du finner i blant annet Runkeeper, Nike+ og Endomondo. Trenger du ikke dette, er CardioTrainer et utmerket valg som gir deg jevnlige påminnelser om å trene.

Last ned CardioTrainer til Android

Endomondo

Android-versjonen av Endomondo.

Konklusjon

dsad
+ Gode nettsider
+ Direkteplotting på kart mens du løper
+ Funksjon for intervalltrening

dsad
- Ikke profesjonell treningsveiledning
- Windows Phone-versjonen mangler mye funksjonalitet

Android- og iPhone-versjoner:

Windows Phone-versjon:

Endomondo har blitt en av de desidert mest populære treningsappene, og finnes til alle relevante mobilplattformer. Det er imidlertid en del forskjeller mellom versjonene til iPhone, Android og Windows Phone – som er de tre vi har testet.

Endomondo fungerer med alle typer trening, enten du løper, sykler, danser eller driver med andre ting. Den finnes i både gratis- og Pro-versjon, hvor Pro-versjonen har en del tilleggsfunksjoner – blant annet at du kan forsøke å slå dine egne rekorder. Du kan også kjøpe et "Athletes Lounge"-medlemsskap til 6 dollar i måneden (ca. 35 kroner), som gir deg omfattende muligheter til å sammenligne dine egne prestasjoner med venner og familie. Vi testet dette, men synes tilleggsinformasjonen vi fikk var såpass begrenset at vi ikke mener det er verdt pengene.

Appen gir deg gode tilbakemeldinger underveis om blant annet fart, distanse og snitthastighet, men du har ikke like god mulighet som i Runkeeper eller Runtastic til å skreddersy hvilken informasjon du vil ha. Har du hodetelefoner/håndfri med knapper på kabelen for å starte/stoppe musikk, kan du i Android-versjonen få Endomondo til å lese opp blant annet fart, distanse og tid ved å trykke på knappen. Det er for øvrig støtte for pulsmålere i både Android- og iPhone-versjonen, men ikke i Windows Phone-versjonen.

Endomondos nettsider er veldig gode, og gir god oversikt over alle treningsøktene dine, samt en masse nyttig og morsom statistikk. Du kan legge til venner som også bruker Endomondo, og dere kan utfordre hverandre – for eksempel til å se hvem som kan løpe lengst i løpet av en gitt periode. Treningsresultater kan automatisk eller manuelt deles på for eksempel Facebook. I likhet med Runkeeper kan du også logge informasjon fra annet enn selve treningsappen, som for eksempel vekt og fettprosent fra en trådløs badevekt som leveres av produsenten Withings.

I både iPhone- og Android-versjonene av appen kan du få opp rekordene til vennene dine, og prøve å slå for eksempel en venns raskeste tid på 5 km. Vennene dine kan følge deg på et kart mens du løper, og skrive inn kommentarer underveis. Kommentarene leses opp for deg mens du er ute og løper. Du kan også forsøke å slå noen av dine egne rekorder, eller følge en rute du har løpt tidligere.

Best på Android og iPhone.
Best på Android og iPhone.

Mens iPhone- og Android-versjonene er forholdsvis like, skiller Windows Phone-versjonen seg ut ved at den har ganske begrensede muligheter i forhold til de to andre versjonene. Du kan velge sportsgren og sette et mål i antall kilometer, men funksjonene for å konkurrere mot venners eller dine egne rekorder mangler.

Android- og iPhone-versjonene har en funksjon for intervalltrening, som helt mangler i Windows Phone-versjonen. Med denne kan du velge mellom flere forhåndsdefinerte intervallprogrammer, eller sette opp dine egne. Aktiverer du intervallfunksjonen, vil Endomondo fortelle deg hvilken intensitet du skal løpe med.

Konklusjon: Denne treningsappen har det aller meste, men er likevel svært enkel å bruke. Gode sosiale funksjoner trekker opp. Testvinner på Android og iPhone.

Last ned Endomondo til iPhoneLast ned Endomondo til Android

Runkeeper

Konklusjon

dsad
+ Enkel å bruke
+ Gode nettsider
+ Mange brukere
+ Mulig å kjøpe treningsprogrammer

dsad
- Ingen spesielle

Android- og iPhone-versjoner:

Runkeeper er en av de mest populære treningsappene. Produsenten tok tidligere betalt for en Pro-versjon, men i fjor bestemte de seg for å gjøre også denne versjonen gratis. I stedet satser de på å selge tilleggstjenester, som for eksempel treningsprogrammer.

I likhet med Endomondo støtter Runkeeper nesten alle typer trening du kan tenke deg. Driver du med både sykling, løping og for eksempel roing, kan du få logget alt sammen – og få detaljert statistikk for hver enkelt treningsform.

Siden Runkeeper er så populær som den er, er det stor sjanse for at du kjenner andre som også bruker appen. En nyhetsfeed på Runkeepers nettsider holder deg oppdatert på venners treningsøkter, og du kan gå inn og kommentere når noen har vært ute og for eksempel løpt. En Live-funksjon lar vennene dine se på et kart når du er ute og løper, men det er ikke mulig å kommentere underveis – slik du kan i Endomondo. Runkeeper er for øvrig godt integrert med sosiale tjenester som Facebook og Twitter.

Runkeeper-appen har alt du forventer å finne i en profesjonell treningsapp, og vi liker spesielt at du har mulighet til å detaljstyre hva slags informasjon du vil ha på øret mens du løper. Vil du vite gjennomsnittshastigheten og pulsen for hver 500 meter, får du det hvis du vil.

Android- og iPhone-versjonene er ganske like når det gjelder funksjonalitet, selv om iPhone-versjonen kanskje ser penere ut. Android-versjonen mangler imidlertid en nyttig funksjon som iPhone-versjonen har, nemlig "Target pace". Det innebærer at Runkeeper gir deg beskjed om du går over eller under en bestemt hastighet.

Kjøper du et Runkeeper Elite-medlemsskap har du mulighet til å kjøpe treningsprogrammer satt opp av profesjonelle løpere til nedsatt pris. Du får for eksempel programmer skreddersydd for deg som vil løpe 10 km, halvmaraton eller maraton under en gitt tid.

Runkeeper hadde tidligere en Windows Phone-versjonen av appen, men de valgte for ikke lenge siden å trekke denne for å i stedet satse utelukkende på Android- og iPhone-versjonen.

Runkeepers nettsider lar deg logge informasjon fra annet enn selve Runkeeper-appen. Har du en trådløs badevekt fra Withings kan du for eksempel bruke Runkeeper til å følge vekt og fettprosent, og det finnes også en blodtrykksmåler til iPhone som automatisk laster opp informasjonen til Runkeeper.

Konklusjon: Anbefales! Sjansen er stor for at du har noen venner som også bruker Runkeeper, og som kan være med og motivere deg.

Last ned Runkeeper til iPhone –– Last ned Runkeeper til Android

Runtastic

Konklusjon

dsad
+ Appen er enkel å bruke
+ Mange innstillingsmuligheter
+ Konkurrer mot deg selv
+ Mulig å kjøpe treningsprogrammer laget av eksperter

dsad
- Treningsprogrammene er dyre

Android- og iPhone-versjoner:

Windows Phone-versjon:

Runtastic er gratis, men ved å betale for Pro-versjonen slipper du reklamen, og du får enkelte avanserte funksjoner – som taletilbakemeldinger når du løper, støtte for pulsmåling, og støtte for intervalltrening (foreløpig bare tilgjengelig på iPhone-versjonen). I tillegg er det mulig å kjøpe et løpende Gold-medlemskap for rundt 265 kroner i året, som gir deg enda mer detaljert statistikk på nettsidene og mulighet til å sammenligne deg selv med vennene dine.

Med Gold-medlemskap kan du også kjøpe profesjonelle treningsprogrammer til halv pris. Men et treningsprogram for eksempel for halvmaraton, satt opp av en tidligere olympisk mester, koster deg hele 217 kroner uten Gold-medlemsskap, noe vi mener er ganske drøyt. Tilsvarende treningsprogram hos Runkeeper koster det halve, uten medlemsskap.

Brukergrensesnittet i Runtastic er meget bra. Det er lett å finne frem i menyene, og du kan enten registrere treningsøkten på vanlig måte, eller velge å løpe en bestemt distanse eller tid. Du kan også sette som mål at du skal holde en gitt hastighet, så passer appen på at du holder høy nok fart. Det er også funksjoner for intervalltrening.

Appen gir deg god oversikt over tidligere treningsøkter, og med "ghost run"-funksjonen kan du konkurrere mot deg selv ved å løpe samme løype som tidligere.

Best på Windows Phone.
Best på Windows Phone.

Runtastic finnes også i en versjon til Windows Phone. Vil du ha pulsmåling på Windows Phone, er dette såvidt vi vet den eneste treningsappen som har denne muligheten. Du må da kjøpe et spesielt pulsbelte fra Runtastic, som også inkluderer en dongle du setter inn i hodetelefonutgangen på mobilen. Dongelen har gjennomgang til hodetelefoner, slik at du kan lytte til musikk og få taletilbakemeldinger mens du løper.

Windows-versjonen inneholder mange av de samme funksjonene som i Android- og iPhone-versjonene, men er likevel ikke fullt på høyde. Du får taletilbakemeldinger hvis du har Pro-versjonen, men ikke grafer som viser hastighet, høyde og puls.

Konklusjon: Runtastic er en veldig god treningsapp, og selv om Windows Phone-versjonen ikke er helt på høyde med Android- og iPhone-versjonene, er det den desidert beste treningsappen for Windows Phone akkurat nå.

Last ned Runtastic til iPhoneLast ned Runtastic til Android

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen