Thunderbolt blir ny igjen
(Bilde: Intel, iStock/8730362)

Thunderbolt blir ny igjen

Får nye funksjoner, og én har vi etterlyst lenge.

Tidligere i år presenterte Intel sine planer om en overhaling av Thunderbolt som skulle sendt overføringshastigheten dens opp til 20 Gbit/s. Nå er standarden allerede på plass, og om den enn ikke akkurat florerer i utbredelse, er den i alle fall på plass i Apples nyeste maskiner.

Konkurransen er dog beinhard, og selv om Thunderbolt stadig er raskere enn både USB 3.0 og kommende USB 3.1, har den et par svakheter som produsenten Intel nå har bestemt seg for å eliminere. 

Thunderbolt 2.1?

Det er selve kontroller-brikken, kalt Broadwell Thunderbolt-LP som baner vei for en skikkelig overhaling. Blant nyhetene finner vi nemlig endelig støtte for langt høyere strømlevering til tilkoblede enheter, og maskin-til-maskin nettverk.

Med den nye revisjonen, som forventes lansert en gang til neste år, kan Thunderbolt-kabelen støtte elektronisk effekt inntil 53 watt. Dette betyr at du skal kunne forsyne opptil seks harddisker eller en flatskjerm med strøm, bare ved hjelp av én kabel – som du samtidig overfører data gjennom. 

I tillegg kan du koble sammen flere maskiner og overføre data med opptil 20 Gbit/s bare ved hjelp av Thunderbolt-kabler, akkurat som du lenge har kunnet gjøre med USB- og den gamle RS232-standarden i sin tid. 

Kontrolleren skal kreve 1,5 W mens den opererer, og 1 mW i hvilemodus. 

Sannsyneligvis må du belage deg på å finne frem lommeboka og kjøpe nytt hovedkort eller ekspansjonskort for å dra nytte av de kjekke nye funksjonene, men en full oppklaring må vi etter ryktene vente med å få til den store CES-messen går av stabelen i starten av januar. 

En allsidig løsning

Thunderbolt kjører både data- og videosignaler over samme kabel. Teknologien bruker skjermsignalstandarden DisplayPort 1.2 og databuss-standarden PCI Express 2.0. Sistnevnte er hva nesten alle PC-er benytter for å koble komponenter som eksempel skjermkort til hovedkortet, og Thunderbolt gir derfor en direkte og kjapp linje til datamaskinen. 

Denne allsidigheten betyr at du ikke nødvendigvis trenger så mange Thunderbolt-kontakter, da du over en og samme kabel kan ha både bilde, lyd og andre typer data  samtidig – nesten som en dockingkontakt, altså.

Dagens Thunderbolt-kabler sliter med lengden, noe optisk teknologi skal bøte på:
Slik gikk det da vi fikk teknologien demonstrert i San Francisco »

(Kilde: TechPowerUp)

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen