Thunderbolt 2 støtter 4K UHD-oppløsning
Thunderbolt 2 støtter 4K UHD-oppløsning (Bilde: Intel, iStock/8730362)

Intel bekrefter ny og superrask Thunderbolt

Vil støtte 4K UHD-oppløsning.

Intel var sparsomme da de tidligre i år snakket om Falcon Ridge. Selskapets nye overføringskontroll, som bygger videre på Thunderbolt. Dette er en universal standard som byr på svært raskt overføringshastighet til maskinen din, kan brukes som skjerm-kabel og mye mer. Kort fortalt vil Intel at Thunderbolt skal ta over for alle kablene til maskinen din, men så langt har det vært litt sparsomt med offisiell informasjon. Nå har de bekreftet lanseringen.

Navnet er spikret, og ble ikke overraskende Thunderbolt 2. Av nyheter har Intel doblet overføringskapasiteten fra 10 til 20 Gbps begge veier, og gitt støtte for DisplayPort 1.2. Det innebærer full støtte for 4K UHD-materiale. Til forskjell fra dagens versjon av Thunderbolt, blir det nå mulig å se 4K UHD-video samtidig som du overfører filer. Dette oppnår Intel ved å slå sammen de to separate kanalene fra vanlige Thunderbolt, til én enkelt kanal i Thunderbolt 2, hvor data kan flyte begge veier.

TBT-pic.
Kanaler slås sammen.Foto: Intel

Blir bakoverkompatibel

Om du har Thunderbolt-utstyr allerede, vil den økte båndbredden la deg koble til flere enheter enn tidligre. Bakoverkompabilitet er selvfølgelig på plass: Nye enheter som støtter Thunderbolt 2 kan benyttes med eksisterende Thunderbolt-kabeler, men de vil ikke dra nytte av bedre overføringshastighet.

Thunderbolt har fra før dobbel overføringshastighet kontra USB 3, og med lanseringen av Thunderbolt 2 vil forspranget øke ytterligre. Intel rapporterer også at antall produsenter som jobber med Thunderbolt-enheter er økende, og ligger på omtrent 300 stykker.

Selskapet forteller at produksjonen av kabelen starter senere i år, og det er ventet at Thunderbolt 2 blir tilgjengelig i første halvdel av 2014.

 (Kilde: Anandtech, Intel)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen