Test

This is England

"This is England" har blitt omtalt som en av de absolutt beste filmene som har kommet fra storbritania i de senere år, og det med god grunn. Filmen vaker mellom drama-sjangeren og rører smått borti dokumentarverdenen. Den viser en realitet som er vanskelig å akseptere som reell, men faktum er at handlingen er basert på oppveksten til regissør Shane Meadows - i filmen døpt om til Shaun.

Filmen er satt til 1983, hvor england var i krig med argentina om falklandsøyene - falklandskrigen. En krig som ga politiske ringvirkninger i begge land, i england hjalp den blant annet Margaret Thatchers regjering til seier ved valget i 1983, og nasjonalismen blomstret opp.

Se filmtrailer.

Søken etter et ideal

Thomas Turgoose er glimrende.
Thomas Turgoose er glimrende.

12 år gamle Shaun har ingen venner, faren har nylig blitt offer for falklandskrigen, han og moren bor i et fattig strøk i Yorkshire og han blir daglig mobbet på skolen grunnet sine klær. Shaun mangler en far, en leder, en identitet. En dag på vei hjem fra skolen tilbyr en gruppe "skinheads", med den hyggelige Woody i spissen, han nettopp det. Lykkelig over å endelig bli respektert tar Shaun gradvis steget og blir fullt ut skinhead. Drevet at karismatiske voksne personer ledes han snart ut i en negativ spiral.

Det er her "This is England" får en mulighet til å skinne. Samspillet mellom den svært unormale gruppen Shaun tar del i evner å tegne et skremmende, men realistisk, inntrykk av hvordan storbritania var på denne tiden. Personene vi ser føles veldig fremmede, men vi kan fremdeles kjenne oss igjen i deres tanker og drømmer. Men det som hever filmen fra en rekke andre drama om tøffe oppvekster er noen helt fantastiske innklipte scener som er fra nettopp denne tiden, nyhetsdekninger og lignende krydrer filmen på et nydelig vis. Introen er en lang slik sekvens, og timingen og relevansen er storslagen.

Gode prestasjoner, vanskelig historie

Unge Thomas Turgoose (Shaun) spiller utrolig bra i noe som må være en utrolig krevende rolle for en 12-åring. Det er virkelig mange hårreisende situasjoner for en så ung gutt, og det er virkelig vanskelig å fatte at dette er basert på sannhet. Nevnte vi at dette er Thomas første filmrolle (i.flg IMDb). Stephen Graham (Snatch) spiller skinhead-lederen Combo og gjør sammen med resten av rolleinnehaverene manns jobb.

Stephen Graham leverer alltid.
Stephen Graham leverer alltid.

Det som trekker ned er at historien ikke føles så ekte som den kunne gjort. Eller er det bare våre fordommer og stereotyp-bilder som er falske? Filmen gir litt av samme følelse som "American History X", bare at det er en helt annen verden og et helt annet filmspråk. "This is England" handler ikke om rasisme, men de to filmene har uansett svært mange fellestrekk. Hadde "This is England" hatt en like storslagen avslutning som nevnte "American History X", og et bittelitt mer normalisert skript så hadde den vært en opplagt klassiker. Nå står den frem som en gripende film som gir utrolig mye til seeren, men den vil neppe stå frem som en av de aller beste dramafilmene om noen år.

Til tross, det er to navn man bør notere seg etter "This is England". Thomas Turgoose og Shane Meadows har begge bidratt til en særdeles hyggelig kinotur og vi vil nok høre mer fra begge i fremtiden.

Konklusjon

"This is England" er en svært god film, og anbefales for samtlige. Dens dokumentariske innslag gjør at den gir mer enn bare underholdning. Den vekker ettertanke og pirrer nysgjerrigheten rundt de historiske elementene. Vi anbefaler "This is England" for alle.

This is England   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen