Test

Things to Come

Endelig er denne science fiction-klassikeren også tilgjengelig hos norske distributører, i nok en av disse "For første gang i farger!"-utgivelsene. Der filmer som "2001" kanskje var litt vel optimistisk hva fremtidig teknologisk utvikling angår, er "Things to Come" (1936) en smule forsiktig med å drømmer om en første månelanding før 2036.

Det er menneskene som står i sentrum i
Det er menneskene som står i sentrum i "Things to Come".

Fra 1936 til 2036

Året er 1936, og planeten Jorden er en utrygg plass å befinne seg. Fire år etterpå bryter andre verdenskrig ut, en fryktelig ødeleggende batalje som setter sivilisasjonen hundrevis av år tilbake i tid. Gamle gjenværende fly har imidlertid overlevd, og sammen med den fremadrettede andelen av befolkningen fortsetter sivilisasjonens slik sin utvikling. Helt fremme i 2036 finnes fortsatt de samme problemene: der noen søker en konstant utvikling, fortsetter andre i sitt selvdestruktive spor som bremser de nødvendige utviklende prosesser.

Mangler klare protagonister

Ettersom filmen spenner over hundre år er det naturlig nok en hel del rollefigurer som kommer og går, og dermed kommer vi ikke inn på noen av disse og blir i stor grad distansert. Isteden konsentrerer filmen seg om mennesketyper og ulike idéer representert gjennom individer. Tiden selv og den menneskelige og teknologiske utvikling er det som driver handlingen frem. Alt dette fører unektelig til at den er lite involverende og kanskje til og med litt frustrerende å se på. Filmen fokuserer nemlig på menneskehetens intellektuelle behov for forståelse av universet og intellektuell opplysning, og har dermed en anelse mer filosofisk preg enn det for eksempel 50-tallets science fiction b-filmer hadde.

H.G. Wells skrev selv manuset som var basert på hans bok "The Shape of Things to Come", og kanskje det er derfor filmen har et noe spesielt fokus. For mange som regner seg som fans av sjangeren kan dermed filmen virke noe uvant, og det er ikke før i den siste halvtimen at den storslagne fremtidsbyen gjør sitt inntog. Men så er filmen også blant de første av sitt slag.

Slik kommer det til å se ut om 30 år.
Slik kommer det til å se ut om 30 år.

Visuelt imponerende

Mye fokus ligger også på filmens visuelle prestasjon, og her ligger nivået høyt - til å være 1936, vel å merke. Etter dagens standard er det selvsagt bare småtteri, men for alle med en viss historisk interesse for film er det likevel svært fascinerende, spesielt gjelder dette fremtidsbyen i 2036.

Skuespillet kan også virke litt vel kunstig og storøyd, men dette bør ikke være en hindring for noen, og over 70 år etter er det best å se filmens utdaterte punkter i nåde.

Se svart/hvit-versjonen!

Selve DVD-utgivelsen er en stor skuffelse, da trailer er det eneste av ekstramateriale. Svært svakt! Da inkluderes ikke svart/hvit-versjonen av filmen, som av en eller annen grunn mystisk grunn kun fås frem gjennom ekstramenyen. "Ekte" fans ser selvsagt originalversjonen.

Restaureringen er heller ikke all verdens. For all del, med over 70 år på baken er kanskje ikke kildematerialet det beste, men her er det i overkant med rusk og riper på bildet.

Konklusjon

"Things to Come" er en ubestridt klassiker som visuelt var imponerende i 1936, men som også i dag er av stor interesse for alle interessert i filmhistorie og da særlig science fiction-film. Filmens mange skiftende protagonister kan gi en distanserende følelse, men så er jo tross alt 100 år presset inn i samme film. Fokuset ligger heller ikke på fantastiske utenomjordiske skapninger, men på mennesket selv, og dets naturlige nysgjerrighet og jakt på svar.

DVD-utgivelsen er ikke like imponerende, intet ekstramateriale og dårlig restaurering. Men det går i det minst an å se filmen i den opprinnelige svart/hvit-versjonen.

Things to Come   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen