Thermaltake tar i bruk kompressorkjøling

For de fleste er nok Thermaltake et velkjent navn innen data, med kabinetter, strømforsyninger, kjøling osv. Etter fire års forskning har de nå kommet med et helt nytt kjølesystem, Xpressar.

Hevder de er først i verden

Thermaltake hevder de er først i verden med et mikrokompressorbasert kjølesystem. Men hva var da de gode, gamle Vapochill og Prometia? Thermaltake har, for å si det enkelt, krympet et vanlig kjølesystem for å kunne putte det inn i en PC og kjøle prosessoren. Samtidig har de utviklet en intelligent IC-kontroller til Xpressar. IC-kontrolleren er en smart liten sak for å passe på temperaturen, kondensering og energisparing. Den fungerer på den måten at den åpner og lukker ekspansjonsventilen etter temperaturen på prosessoren. Den passer med andre ord på systemet ditt så det ikke skal bli ødelagt.

Hvordan det henger sammen

Xpressars utseende er ikke så ulikt et helt vanlig vannkjølingssystem, men ikke la deg lure. Kjølesystemet består av en mikrokompressor, kondensator, kjøleblokk, ekspansjonsventil, IC-kontroller og en liten lengde ferdigbøyde kobberrør. Usikker på hvordan dette fungerer? La meg prøve å forklare.

Varmen prosessoren avgir, blir absorbert av væsken i kobberrørene. Da det er gjort er væsken varm og fordampet. Dampen kommer inn i kompressoren og komprimeres slik at trykket øker. Kompressoren får også alt til å sirkulere. Dampen er varm og har et høyt trykk mens den går gjennom kondensatoren. Kondensatoren kjøler ned dampen til væske-form. Væsken går så gjennom en ekspansjonsventil som senker trykket på væsken ved hjelp av IC-kontrolleren, og vi er da tilbake til prosessoren igjen.

Fortsatt ikke skjønt det? Ta en titt her.

Øker overklokkingspotensialet

De fleste som har overklokket prosessoren vet at jo høyere du klokker, jo varmere blir den. Thermaltake hevder at Xpressar skal være hele 20 grader kaldere enn et normalt vannkjølingssystem med èn enkel radiator. Om dette stemmer, øker sjansene for å få prosessoren stabil på høyere frekvenser.

Eget kabinett

Xpressar blir solgt med kabinett, så det ikke skal være noe spørsmål om det får plass i ditt. Kabinettet har dimensjonene 605 x 250 x 660 mm (B*D*H) , og støtter både ATX og Micro ATX. Det er lakkert sort utvendig og er laget i stål, utenom døra som er i aluminium. Kabinettet veier hele 22 kg.

Pris og tilgjengelighet her i landet er foreløpig ukjent.

(Kilde: Xpressar.com)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen