TEST: Thecus N4200

Test Thecus N4200

(Bilde: Vegar Jansen, Hardware.no)

Lur lagringsboks

En NAS du kan være sikker på.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Oppsummering og konklusjon

For noen vil nok en NAS, altså en egen datamaskin på nettverket som tar seg av lagringbehovene våre, høres fremmed og skummelt ut. Men det er lite å være redd for. Tvert i mot – jo flere datamaskiner, dingser og data du får – jo mer vil du ha nytte av å kunne samle på et sikkert sted. Og av den grunnen vil vi nok se en NAS eller annen form for hjemmeserver i stadig flere hjem.

Men en NAS har også potensial til å være så mye mer enn bare lagringsplass for filer og backup av dine PC-er. Mer avanserte modeller kan for eksempel også laste ned torrents eller fungere som web- FTP- og e-postserver. Og i den kategorien finner i Thecus N4200.

I tillegg har N4200 det ekstra som skal til for å tekkes den som ønsker sikkerhet over en gjennomsnittlig NAS. Med innebygd batteri (UPS) og dobbelt opp av fastvaren (Dual DOM) skal verken stømbrudd eller en vilkårlig flashminnefeil kunne ta knekken på dine data. Skulle du ønske det kan du også gå for RAID 6 med denne boksen, noe som betyr at den kan takle at to av harddiskene skulle ryke. Samtidig.

NAS NAS NAS - over hele linja!
NAS NAS NAS - over hele linja!

Nå kjørte vi riktignok ingen test med RAID 6, men med det langt mer vanlige RAID 5 oppførte N4200 seg eksemplarisk under våre krasjtester. På toppen av dette gjør denne NAS-en en god figur med tanke på ytelse. En daff RAID-kontroller har for eksempel en tendens til å straffe skriveytelsen i RAID 5. Det ser vi ikke noe til her.

Men selv om vi aner en del gull i denne modellen er det også noe som glimrer med sitt fravær – brukervennlighet for hvermannsen. Her tenker vi blant annet på oppsettet av brukere, mapper og rettigheter, som ikke akkurat passer for nybegynnere. Det vi savner her er en enkel veiviser for dette, slik at du ikke trenger en entusiast eller IT-tekniker i familien for å sette den opp riktig. Også andre aspekter ved oppsettet og administrasjonen føles unødvendig tungt og noe "gammeldags".

Det er altså først når N4200 er skikkelig satt opp og operativ i all sin prakt at du kan senke skuldrene og slappe av.

Til slutt må vi nevne prisen. Thecus N4200 er som nevnt kjapp og har flere sikkerhetsløsninger enn NAS-er flest, og det betaler du naturligvis for. Leter du litt rundt kan du spare nærmere et par tusen kroner ved å gå for konkurrerende modeller med omtrent samme funksjonalitet. Men da ofrer du gjerne litt ytelse, UPS og Dual DOM – det blir altså et spørsmål om prioriteringer.

For øvrig har vi også sett N4200 Pro – en hakket raskere modell – til litt over 5000 kroner på nett.


Stødig og stillegående
Ekstra sikkerhet: Dual DOM, UPS, RAID 6
Fin ytelse


Noe tung å sette opp
Koster litt ekstra

Thecus N4200

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen