TEST: Thecus N4200

Test Thecus N4200

(Bilde: Vegar Jansen, Hardware.no)

Lur lagringsboks

En NAS du kan være sikker på.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

I bruk

Når du først har fått stablet N4200 på beina og konfigurert den etter ønsker og behov, kan du godt stue den bort på en trygg plass.

Men det kan være greit ha en viss tilgang til boksen også. LED-displayet gir deg et innblikk i status på disker, nettverk og datatrafikk, mens du via OLED-skjermen med knappene under får en viss mulighet til grunnleggende interaksjon med NAS-en. Du kan for eksempel sette IP-adressen eller resette den hvis du ikke får kontakt med den på en annen måte.

Fjerning av en disk i RAID 5 resulterer i alarmer og dårligere ytelse, men alle data er altså fremdeles på plass.
Fjerning av en disk i RAID 5 resulterer i alarmer og dårligere ytelse, men alle data er altså fremdeles på plass.

Boksen varsler også om problemer, for eksempel dersom en av harddiskene i et RAID skulle ta kvelden. Dette kan den gjør den med piping (kan skrus av) og advarsel på OLED-skjermen. I tillegg kan du sette opp NAS-en slik at den også sender deg en e-post når uventede ting skjer.

Mye av poenget med RAID er at filene overlever dersom en harddisk skulle ryke. Vi simulerte dette ved å nappe ut en disk under filskriving til våre fire disker satt opp med RAID 5. Dette gikk smertefritt, om enn kanskje ikke for kollegene som måtte høre på pipekoret fra NAS-boksen.

Etter en stund stappet vi inn disken igjen, noe som gjorde at NAS-en straks gikk i gang med å bygge opp RAID-et på nytt. Når vi da ikke brukte NAS-en i mellomtiden tok dette om lag åtte timer.

Ødelagte RAID må bygges opp igjen, og sånt tar tid.
Ødelagte RAID må bygges opp igjen, og sånt tar tid.

Som nevnt takler N4200 disker på 3 TB, noe som betyr at du kan få opptil 12 TB å kose deg med i opp til tre RAID-konfigurasjoner. I tillegg kan du koble til USB- eller eSATA-disker til krampa tar deg, men merk at disse ikke kan inkluderes i et RAID. Litt uelegant dukker de i stedet opp i mappa usbhdd, med begrensede muligheter for å sette brukerrettigheter.

Strømforbruk og støy

Thecus N4200 er utstyrt med temperatursensorer og avpasser derfor viftehastigheten etter arbeidsbelastning og romtemperatur. I tillegg vil deler av støyen være avhengig av hva slags harddisker du utstyrer boksen med. Til sammen gjør dette at det er vanskelig å si noe bastant om støynivået.

Når det er sagt satt vi under deler av testperioden med N4200 på pulten en knapp meter unna. Der gjorde den gjorde lite ut av seg, med en vifte som gir et jevnt og nokså anonymt sus som for det meste druknet bort i bakgrunnsstøyen i kontorlandskapet. Men uansett er jo denne boksen konstruert for å kunne settes på et sted den der verken er i veien for øynene eller ørene.

Strømforbruket varierer litt. Med vår konfigurasjon med fire 3,5" harddisker lå den typisk mellom 40 og 45 watt under hard belastning, og rundt 30 watt i roligere perioder. Er du opptatt av strømsparing er det også mulig å spinne ned diskene etter et gitt tidsrom uten aktivitet, eller slå av NAS-en helt på enkelte dager eller innenfor visse tidsrom. Strømgjerrige 2,5" disker er også et stalltips dersom dette er spesielt viktig for deg.

Til slutt nevner vi at Thecus også har noe ekstra for deg som har nettbrett eller mobil med iOS eller Android. Appen Dashboard lar deg overvåke NAS-ens status, samt slå av og på tjenester, mens ThecusShare kan brukes til å streame musikk og film over lokanettverket ditt.

Thecus N4200

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen