TEST: Thecus N4200

Test Thecus N4200

(Bilde: Vegar Jansen, Hardware.no)

Lur lagringsboks

En NAS du kan være sikker på.

Installasjon

Som nevnt får NAS-løsninger en stadig bredere målgruppe, noe som betyr at de også må være enkle å sette opp og enkle å bruke.

Thecus N4200 kommer med en fempunkts hurtigguide som gjør oppsettet til en lek dersom du har en viss innsikt i datamaskiner og nettverk. Siden du ikke kan koble til en skjerm eller tastatur direkte til en NAS må du jo sette den opp via nettleseren. Vi kan derfor si at vanskelighetsgraden på det å komme i gang med en slik boks er på høyde med å administrere en trådløs ruter.

Men før du kommer så langt er det naturligvis en stor fordel å installere det du trenger av maskinvare. I vårt testoppsett gikk vi for fire Western Digital Caviar Green på to terabyte (TB) hver. Diskene er enkle å montere i de medfølgende rammene og skyves kjapt på plass.

Etter dette er det bare å koble til strøm og nettverk, for deretter å slå på boksen og la den kverne litt. Etter en liten stund – den bruker vanligvis omtrent fem minutter på en full oppstart – er den klar for dyst.

Den enkleste måten å få kontakt med NAS-en første gang kan være å bruke den medfølgende Thecus Setup Wizard på en av PC-ene dine (Mac OS eller Windows). Denne programvaren lokaliserer NAS-en på nettverket ditt og lar deg kjapt sette opp NAS-en med en statisk eller dynamisk (DHCP) IP.

Men orker du å trykke litt er det også mulig å sette IP via boksens frontpanel.

Etterpå kan du logge inn på enheten ved å ganske enkelt skrive NAS-ens IP-adresse i et nettleservindu – akkurat som du ville gjort med en ruter.

Det første møtet med administrasjonsgrensesnittet kan være litt overveldende, men "hjem"-skjermen har de viktigste funksjonene. Resten kan du lete deg frem til i menylista til venstre, og for alt du ikke skjønner kan du prøve hjelpesystemet. Av og til er det faktisk litt hjelpsomt.

Videre oppsett kommer naturligvis helt an på hvordan du har tenkt å bruke NAS-en, men å starte med å sette opp et filsystem i RAID er ikke dumt. Her har du litt å velge mellom, også RAID 6 og 10 (1 + 0) hvis du bruker fire harddisker.

Med Thecus´ nyeste fastvare er det også mulig å velge det nye filsystemet ext4, som skal være raskere og mer stabilt enn det vanlige ext3. Vi gikk derfor for dette under testperioden. Stripe size – altså hvor mye data som skal skrives sammenhengende på hver enkelt disk – ble satt til standardverdien på 64 KB. Skulle du ønske noe annet kan dette velges mellom 32 KB og 4096 KB.

Det vil videre være naturlig å opprette mapper (foldere) og brukere eller grupper, naturligvis på bakgrunn av hvor og til hva NAS-en skal brukes. Dette er ikke spesielt selvforklarende, så det kan det være en fordel å ha eller kjenne noen med grunnleggende forståelse rundt dette med deling av mapper og brukerrettigheter.

Grunninstallasjonen er altså ikke så komplisert, men noe datakunnskap trenger du (eller må du være innstilt på å erverve) dersom du skal sette den opp skikkelig.

Thecus N4200

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen