TEST: Thecus N4200

Test Thecus N4200

(Bilde: Vegar Jansen, Hardware.no)

Lur lagringsboks

En NAS du kan være sikker på.

Funksjonalitet

Innledningsvis nevnte vi at NAS er noe så enkelt som lagringsplass på nettet, men at flere NAS-bokser må sies å være så mye mer. Thecus N4200 er et fint eksempel på nettopp dette.

Denne NAS-en er nemlig ganske så funksjonsrik. Faktisk har den såpass mye å by på at vi ikke har hatt muligheten til å leke med absolutt alt.

Programvare og funksjonalitet
Utdrag
Operativsystem
Linuxbasert, plassert på Dual DOM
Filsystem
Ext3, Ext4, XFS, ZFS
RAID-muligheter
RAID 0, 1, 5, 6, 10, JBOD
Klientstøtte
Linux/UNIX
Mac OS 9 eller nyere
Windows 2000 eller nyere
Multimediastøtte
iTunes Server
Photo Web Server
Media Server - UPnP
Sikkerhetskopiering
Fra Mac- og Windowsklienter til NAS
Fra NAS til ekstern harddisk
Remote Replication
Annet
Printserver
WebDisk (nettbasert filtilgang)
Nedlastbare moduler (add-ons)

Føler du at noe mangler? Fulle spesifikasjoner finner du på Thecus' nettsider.

I motsetning til tradisjonelle servere har ikke N4200 et fullblods operativsystem. I stedet kjører den spesialisert programvare – også kjent som fastvare eller firmware – bygd på en linuxkjerne.

Fastvaren kjøres fra en DOM (Disk On Module) som i praksis er en flashminnmodul som kan simulere en harddisk. N4200 er utstyrt med to slike DOM-er, der den nummer to sin jobb er å ta backup av den første og steppe inn dersom noe skulle gå galt.

Gøy med RAID

Dersom du skulle ønske det er det som nevnt flere NAS-er som lar deg bruke den til langt mer enn lagringsplass, og med N4200 får du så avgjort muligheten til dette.

Men la oss først ta for oss nettopp lagringsmulighetene. Med fire diskbrønner og valget mellom fem RAID-nivåer er poenget selvfølgelig at du skal benytte deg av nettopp dette.

Mer om hva RAID er og hvorfor det kan være smart å ha kan du lese her:
Få raskere PC med RAID.

Thecus N4200 har støtte for JBOD, RAID 0, 1, 5, 6 og 10 dersom du fyller den opp med fire disker.

Diskrammene gjør det enkelt å legge til eller bytte ut en harddisk. Perforeringene i frontdøra gir bedre luftgjennomstrømming over diskene.
Diskrammene gjør det enkelt å legge til eller bytte ut en harddisk. Perforeringene i frontdøra gir bedre luftgjennomstrømming over diskene.

I tillegg til å fungere som en sikker og sentral lagringplass for filene dine kan N4200 også brukes til å ta sikkerhetskopier av datamaskinene dine, men dette skjer ikke av seg selv. Du må ta deg bryet med å installere Acronis True Image, som følger med i pakken, eller bruke en annen backupløsning.

NAS-en kan også settes opp til selv å ta backup til eksterne kilder.

Nedlastbare moduler

I stedet for å bare stappe inn alt av funksjonalitet har Thecus lagd et system der du kan installere ekstra moduler ved behov. Vil du for eksempel at serveren skal ta seg av BitTorrent-nedlastningene dine? Da henter du ned og installerer "Download Manager"-modulen. Vil du ha NAS-en som web- eller e-postserver, eller har du et IP-kamera på nettverket? Moduler.

Fordelen med dette er at du slipper for mye rot i administrasjonsmenyene, og at NAS-ens samtlige ressurser brukes til det du faktisk har behov for.

Ulempen med modulene er naturligvis den at du er nødt til å finne og laste ned de rette modulene ved behov, men det kan også gjøres enkelt dersom NAS-en har nettilgang. Da listes nemlig modulene opp i administrasjonspanelet, og du laster ned og installerer dem med et par museklikk.

Alle modulene til N4200 finner du på Thecus´ hjemmesider.

Innebygd batteri

I en perfekt verden hadde strømmen aldri gått uventet, men vi vet jo godt at det ikke er tilfelle. Når slike ting skjer med datamaskiner og annet lagringsutstyr er det alltid en mulighet for at data går tapt.

En løsning på dette er å bruke en UPS (Uninterruptable Power Supply). Dette er enkelt forklart en batteripakke som sørger for at tilkoblet utstyr ikke slår seg av uventet og umiddelbart dersom det skulle oppstå plutselige spenningsfall eller strømbrudd.

På N4200 har Thecus ganske enkelt bygd inn en slags mini-UPS med utskiftbart batteri. Denne holder naturligvis ikke så veldig lenge, men det er det strengt tatt ikke behov for heller.

Vi testet naturligvis denne på den enkleste måten – ved å nappe ut strømkontakten. Først fikk vi kun notisen "AC Lost" på OLED-panelet. Etter om lag tre minutter gikk alarmen (pipelyder) og ett minutt etterpå slo NAS-en seg kontrollert av. Ved vedvarende strømbrudd vil den altså gå ned relativt raskt, men med mindre du er UPS-fanatiker vil jo heller ikke PC-ene eller ruteren din fungere da.

Dersom NAS-en slår seg av på denne måten vil den forresten starte opp igjen av seg selv når strømmen kommer tilbake.

Thecus N4200

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen