Test

The Visitor

Richard Jenkins spiller i "The Visitor" en økonomiprofessor og enkemann ved navn Walter Vale som reiser til New York for å steppe inn for en kollega under en konferanse. Men når han ankommer leiligheten han skal benytte, finner han raskt ut at den er ulovlig utleid til Tarek (Sleiman) og Zainab (Gurira).

Walter lar det unge paret få bo der inntil de finner et annet sted, og snart oppstår det et vennskap mellom ham og Tarek. Men så blir Tarek arrestert av politiet som ulovlig innvandrer og Walter er nå den eneste som kan besøke ham. Tareks mor (Abbas) dukker opp og deres kamp mot det amerikanske immigrasjonssystemet er et faktum.

Skuespillet i
Skuespillet i "The Visitor" er upåklagelig, noe samspillet mellom Richard Jenkins og Danai Jekesai Gurira er et godt eksempel på.

Immigrasjonspolitikk

Ulovlig immigrasjon har vært tema i en rekke debatter i USA det siste året hvor en rekke løsninger er blitt lagt frem, blant annet en massiv deportasjon av millioner av arbeidere som ikke kan vise frem de riktige dokumentene. Enkelte har virket å ha problemer med å se moralen og det humane i en slik sak, og det er her regissør McCarthy virker å ha bestemt seg for å sette et ansikt på situasjonen med filmen "The Visitor".

Thomas McCarthy, som tidligere har regissert "The Station Agent" samt produsert "Sideways", har nok en gang levert oss et vakkert og godt fortalt drama som forteller sin historie gjennom en rekke effektive virkemidler og som fremstår forfriskende realistisk og ikke minst menneskelig på lerretet. McCarthy har en sikker hånd over verket, men man kan holde imot ham at han kun konsentrerer seg om den ene siden av saken. Det faktum at Tarek og Zainab har brutt immigrasjonslovene med vitende og vilje blir satt mer eller mindre til side, noe filmen taper seg på.

Følelsesmessig revolusjon

Richard Jenkins vil nok for mange være best kjent for rollen som Nathaniel Fisher i TV-serien "Six Feet Under", og her viser han hvilken eminent skuespiller han er. Han gir liv til rollen og sørger for at Walter fremstår som 100 % troverdig der han går gjennom sin personlige revolusjon.

Jenkins får god hjelp underveis av sine medspillere, blant annet Haaz Sleiman i rollen som Tarek. En vel så sterk aktør er Danai Jekesai Gurira i rollen som Zainab, som gradvis finner tillit til en fremmed som snart gjør hva han kan for å hjelpe dem ut av problemene. Hiam Abbas i rollen som Tareks mor, Mouna, må også trekkes frem for sin rolleprestasjon.

Musikk er et sentralt element i
Musikk er et sentralt element i "The Visitor", og Jenkins oppdager nye sider ved seg selv han ikke visste om når han får en tromme mellom hendene.

The Sound of Music

Musikk er et av de mest sentrale elementene i filmen som er benyttet for å skildre relasjoner mellom mennesker og ikke minst underbygge deres forvandling. Ikke minst er dette tydelig i forhold til Walter som i begynnelsen av filmen forsøker å lære seg å spille piano. Læreren påpeker at det er vanskelig for noen på Walters alder å lære seg noe nytt så lenge man ikke besitter et naturtalent.

Men når Tarek introduserer Walter for trommer, oppdager Walter nye sider ved seg selv og i så måte symboliserer dette den forvandlingen han skal komme til å gjennomgå. Og musikken blir her et effektivt element som forener mennesker som stiller med ulike bakgrunner.

Konklusjon

"The Visitor" er en vakker og ikke minst engasjerende fortalt historie med solide virkemidler. I tillegg fungerer den ypperlig som et politisk argument omkring immigrasjonspolitikk. Og til tross for at filmen skildrer de amerikanske forholdene, er dette likevel en historie som kan sette fingeren på forhold også her hjemme i Norge. "The Visitor" er likevel noe ensrettet i sin historie. Filmen sakner litt av innimellom, men effektiv bruk av humor gjør at man forblir sittende for å se filmen. Godt hjulpet av fire strålende skuespillere har McCarthy laget nok en flott film, men "The Station Agent" er fremdeles hans beste prestasjon.

The Visitor   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen