Test

The Tuskegee Airmen

Robert Markowitz er nok ikke en regissør mange har hørt snakk om, og det er ikke uten grunn. Siden slutten av 1970-tallet har han lagd filmer og mini-serier for TV, og hans film ”The Tuskegee Airmen” fra 1995 har nå kommet på DVD. Tar man utgangspunkt i denne filmen er det slett ikke rart at Markowitz aldri kom seg fra den lille skjermen til den store duken. For dette er galt på så mange måter.

Å kjempe mot nazister og rasister

Skuespillet i denne filmen er ikke stort å skryte av.
Skuespillet i denne filmen er ikke stort å skryte av.

Hannibal Lee (Laurence Fishburne) har drømt om å bli pilot siden han var guttunge og lå i kornåkeren og så opp på propellflyene som suste over han. Da andre verdenskrig bryter ut, verver han seg i militæret og blir tatt opp av det Amerikanske flyvåpenet. Endelig får han sjansen til å realisere drømmen sin om å bli pilot og forsvare landet sitt. Sammen med en gruppe av afroamerikanere begynner han treingen på flyvåpenets base i Tuskegee, Alabama.

Drømmer er drømmer for en grunn, og det blir ikke lett for Hannibal og de andre i troppen å oppnå det de alltid har ønsket seg. Troppsjefen deres, spilt av Christopher McDonald, vil ikke at en gjeng afroamerikanere skal få sitte bak spakene på militære fly, og han gjør alt han kan for å stikke kjepper i propellen for hele eksperimentet. På denne tiden var det mange hvite herremenn som trodde de svarte manglet intelligens, mot og evnen til å gjøre noe for landet de bodde i. Troppen, som ble kalt The Tuskegee Airmen, var et eksperiment det amerikanske militære gjorde for å se om også svarte kunne bli jagerpiloter. Hannibal og hans venner må gjennomgå en rekke prøvelser og tester for å få sjansen til å bevise at de er dyktige jagerpiloter som kan bære uniformen med like mye ære som sine hvite kolleger.

Den sanne historien

Med utgangspunkt i en interessant og spennende historie skulle man tro at ”The Tuskegee Airmen” var en knallgod film. Men det er dessverre ikke alltid slik at en god historie gjør en god film. For dette duger selv ikke som underholdning en sen kveld hvor alle TV-seriene har tatt sommerferie. Filmens hovedproblem ligger i oppbygningen, eller mangelen av den. Gjennom hele filmen bygges scenene og sekvensene opp til høydepunkter, men akkurat idet man tror det skal skje noe dramatisk og spennende er det over igjen.

"The Tuskegee Airmen" viser at en god historie slett ikke trenger å bli en god film.

For å komme med et mange mulige illustrerende eksempler: En senator (spilt av John Lithgow) vi vet er motstander av troppen ankommer basen og forteller om en rapport som beskriver hvor dårlig de svarte pilotene er. Følgelig hisser Hannibal seg opp. Man forventer at det følger en intens dialog som setter Hannibal og hans karriere i fare, men når både senatoren og Haniball har fyrt seg nok opp og vi venter spent de virkelig harde kommentarene, da er scenen ferdig og vi snytt for et klimaks. Rett etterpå flyr Hannibal blant skyene mens han har det aldeles utmerket, uten spor av konflikten som nylig oppstod. Det er et gjennomgående problem i denne filmen at scener avsluttes i det øyeblikket de blir spennende.

Filmens manglende oppbygning og er dessverre ikke det eneste som er galt med denne filmen. Komponisten har pøst på med overdådig og følelsessprengt musikk og skuespillet er slett og kjedelig. Spesialeffektene er ikke av det mest påkostede slaget og skuddene fra jagerflyene ser ut som de er tegnet på filmen med gul markeringstusj. At DVD-utgivelsen er totalt blottet for ekstramateriale hjelper heller ikke filmen i noe positiv grad. Historien som ligger gjemt under alt dette er det eneste som redder filmen fra total katastrofe. Likevel er kanskje det mest irriterende at med "The Tuskegee Airmen" at en film som i utgangspunktet hadde et stort potensial kunne bli så dårlig.

Konklusjon

Historien om The Tuskegee Airmen, som var den første afroamerikanske jagerflyskvadronen i det amerikanske flyvåpenet, er en veldig god. Den er både spennende og interessant – og historien er det eneste som redder denne filmatiseringen fra ren og skjær undergang. ”The Tuskegee Airmen” er et praktksempel på en film som har pompøs musikk, påsmurte spesialeffekter, slett skuespill og manglende dramatisk oppbygning.

The Tuskegee Airmen   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen