Test

The Ten

Det kan virke som om det nå for tiden er tillatt å harselere med det meste, og i denne filmen ligger det an til fleiping med religion, nærmere bestemt kristendom. Dette blir imidlertid gjort i liten grad; "The Ten" er stort sett harmløs (har 11-års aldersgrense i Norge) og spriker i alle retninger.

"Du skal ikke ha andre guder enn meg..."

"The Ten" tar for seg de ti bud, og gjennom ti små historier vises det hvordan det går når disse brytes. Som veileder og bindeledd mellom historiene har vi Jeff Reigert (Paul Rudd) som selv har sine problemer å stri med.

Sitter du fast i jorden er det i det minste en trøst å bli superstjerne.
Sitter du fast i jorden er det i det minste en trøst å bli superstjerne.

Nå er det lite vits i å oppsummere alle historiene, men den første vil gi en pekepinn på hvor dette går hen. Stephen Montgomery (Adam Brody) er i ekstase i sekundene før han skal hoppe ut i fallskjerm fra et fly. Problemet er bare at han glemmer fallskjermen, og dermed får han en smertefull landing, men livet beholder han. Med halve kroppen sunket ned i jorden undersøkes Stephen av leger som konstaterer at han kommer til å klare seg, men at han ikke kan fjerne seg fra sin plass i jorden - isåfall kan han miste livet. Ganske så uventet blir Stephen en superstjerne og et verdensidol, han hylles som en... gud. Dette fører blant annet til at en rekke barn med vilje kopierer Stephens luftsvev uten fallskjerm...

Humoren er med andre ord av den lett absurde sorten, og DVD-coveret foreslår da også at "The Ten" er som "Monty Python" for "American Pie"-generasjonen. Dette er smigrende ord, men ikke helt i tråd med realiteten. For selv om blant annet ovennevnte historie kan virke hysterisk morsom ved gjennomlesning, blir det svært lite morsomt når det visualiseres.

Svinger fra det morsomme til det elendige

En del av historiene har absolutt potensiale, men latteren lokkes likevel ikke frem. På et eller annet steg i prosessen må potensialet ha råtnet vekk, for akkurat som med fallskjermhistorien kan flere av innslagene virke morsomme når man ser dem for seg, men i det de faktisk utspilles er de brått ikke så morsomme alikevel.

Winona Ryder viser at hun har selvironi.
Winona Ryder viser at hun har selvironi.

Et hederlig unntak er "Du skal ikke begjære din nestes eiendom", hvor en nabo av alle ting anskaffer seg en såkalt "CAT-scan"-maskin. Uavhengig av hvorvidt han trenger en: Jammen får også den andre naboen tak i en maskin. Herfra tar det helt av, med massive kvantiteter med maskiner.

Hva så med de resterende åtte? Litt animasjon, et Woody Allensk innslag, litt samfunnssatire som bare treffer halvveis, og et musikalnummer - kort sagt litt av det meste. Kvaliteten har skremmende stor variasjon, særlig virker innslaget om et animert, lyvende neshorn meningsløst.

"Du skal ikke stjele..."

For de med en grov oversikt over Winona Ryder sitt rulleblad sier det mye når hun har hovedrollen i "Du skal ikke stjele". Genialt! Og rett og slett veldig, veldig kult av Ryder å bli med på det. Innslaget i seg selv er ikke så vanvittig morsomt: Winona Ryder møter en buktaler og faller pladask - for dukken. Vel vitende om Ryders fortid blir dette likevel et av filmens få høydepunkter.

DVD-utgivelsen kommer med noen få trailere som eneste ekstramateriale.

Konklusjon

"The Ten" har en del gode og morsomme idéer, men resultatet blir skuffende. Først og fremst har manusmaterialet og de ulike historiene svært varierende nivå, et par stykker er rett og slett elendige. Et stort pluss er innslaget "Du skal ikke stjele". Riktignok ikke så mye innslaget i seg selv, som det at Winona Ryder har hovedrollen. I tillegg er "Du skal ikke begjære din nestes eiendom" lattervekkende, men det er ikke nok.

The Ten   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen