Test

The Simpsons Movie

Absurd humor preger, som vanlig, livet til familien Simpsons.
Absurd humor preger, som vanlig, livet til familien Simpsons.

Matt Groening og resten av de skrullete skribentene bak ”The Simpsons” har i mange år uttalt at noen helaftens The Simpsons-film ikke vil bli på tale før et helt unikt plott var kokt sammen. Et plott som vil kunne passe kinoformatet og ikke skuffe fansen. Derfor er det litt småtrist å kunne meddele at historien, ja den er faktisk ganske så middelmådig.

Miljø og sånt

På et gatekjøkken med fingrene tilgriset av hamburgerfett faller Homer pladask for, nettopp, en søt liten gris. Både ironien og logikken er slående. Like barn leker som kjent best. Da Bart etter hvert oppdager at Homer deler mer av sin kjærlighet til grisen enn til ham, søker han tilflukt hos den alltid barmhjertige Flanders. Lisa, på sin side, er mer opptatt av miljøvern og bruker mesteparten av sin tid på å spre informasjon om Springfields miljøsynder. Utrolig nok resulterer dette i at innbyggerne slutter å forurense byens tilgrisede elv.

Lykkelig tankeløs leker Homer stadig mer bisarre leker med den søte grisen, og med Homer-logikk samles grisens avføring i en sprekkferdig tank ute i hagen. Den litt mindre entusiastiske Marge ber Homer pent om å kvitte seg med septikuhyret. Men hvor skal han dumpe den? Jo, i Springfield-elven! Det hele ender selvfølgelig i en miljøkatastrofe av langt flere enn to dimensjoner.

Lettvint katastrofe

Miljøkatastrofer er et velkjent tema i Simpsons-universet, og med tanke på nyhetsbildet de siste par årene er det kanskje naturlig at dette ble grunnideen i filmen. Men etter ”naturlig” halter som regel den kjipe broren ”forutsigelig”. Hvorfor skaperne har holdt så mye informasjon tett til brystet i forkant til premièren kan man undre seg over. I etterkant føles det unektelig ut som et PR-stunt.

Skuffende er det altså å se den ellers så originale gjengen bak ”The Simpsons” gå for et såpass velbrukt tema. Ikke alt trenger å handle om miljø. I USA holder forresten den absolutt viktige miljøkampen på å transformeres om til det alt ender opp som i mulighetenes land – en pengemaskin (neste kjendis ut er Leonardo Di Caprio med sin miljøfilm ”The 11 Hour”). ”The Simpsons Movie” klarer riktignok å rette kanonen mot denne kynismen, men den sylskarpe satiren som er ”The Simpsons” på sitt beste uteblir.

Atombome i kjeften? Homer i velkjent stil.
Atombome i kjeften? Homer i velkjent stil.

Endelig fri fra TV-boksen

Om ikke satiren alltid sitter, så er den absurde humoren i filmen helt uovertruffen. En del av scenene mellom Homer og hans nye lekekamerat er helt hysteriske – uten at man har en sjanse til å forklare hvorfor. Groening og co har også tillatt seg å være litt råere på kino enn de har vært på tv. Noen ganger føles det som om man er over i ”South Park”-land, men heldigvis sitter følelsen av ”The Simpsons” igjen. Mye av humoren er i tillegg mer fysisk enn den er på TV, og det er nok på grunn av at kinoformatet åpner opp for bedre perspektiver.

Merkelig nok blandes denne råe humoren med en litt for stor dose sentimentalitet. De halvsentimentale bitene som en del kanskje har irritert seg over på TV har her slått ut i full blomst, og blomster kan som kjent være vanskelig å fordøye. Men, det å balansere mellom menneskelighet og sentimentalitet er vanskelig.

Konklusjon

Med store forventninger er det lett å bli skuffet. ”The Simpsons Movie” er en til tider hysterisk morsom film der man tenker at skaperne har spart opp spøker i mange år bare for å slippe dem løs på den store skjermen. Den hemmelighetsfulle historien som det derimot har vært knyttet store forventninger til, innfrir ikke. Familien Simpsons trenger ikke kjempe miljøkampen for å seire i min bok.

The Simpsons Movie   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen