Test

The Savage Rose - Universal Daughter

The Savage Rose er en av de største suksesshistoriene i det danske musikkleksikonet, og med ekteparet Thomas og Anisette Koppel som drivkrefter har de markert seg som et band med et sterkt politisk engasjement gjennom hele sin karriere, både gjennom tekst og handling. Deres musikalske lydbilde har endret seg gjennom årene, men de har hele tiden maktet å holde på sitt publikum og har opparbeidet seg en hærskare av trofaste fans her i Norge som hjemme i Danmark.

"The Savage Rose" er et friskt pust fra 60-tallet.

En vokalmessig hybrid

Da Thomas Koppel brått døde i februar 2006, valgte resten av gruppen likevel å fortsette og ”Universal Daughter” er deres første studioproduksjon siden ”For Your Love” i 2001. Platen solgt til gull hjemme i Danmark og det er fullt fortjent. Dette er et gjennomarbeidet og solid skrevet album med Anisettes vokal slik vi kjenner den som den rustne, såre stemmen gjennomsyret av soul og sjel.

Allerede fra åpningssporet Universal Daughter viser Anisette til fulle hvilken fantastisk og ikke minst særpreget stemme hun besitter. Fra spor to, Filiberto, blir vi satt inn i landskapet som skal prege størsteparten av plata, nemlig det sydlandske og sensuelle understreket med flamencorytmer under det hele. Samtidig synger Anisette med en sjel i stemmen som gjør at hun fremstår som en utsøkt hybrid mellom Shirley Bassey og Janis Joplin.

Bunnsolid kvalitet

Det ulmer av varm sensualitet under musikken, og Filiberto, Happy Day Angel og Malaya er uten tvil blant de beste låtene på "Universal Daughter", hvor man får følelsen av å befinne seg på en nattklubb hvor Anisette, opplyst i blått lys fra en enslig lyskaster, synger i et ellers mørklagt rom hvor sigarrøyken ligger som en tåke fremfor henne. Det ligger et anstrøk av sydlandsk og eksotisk over Anisette der hun tar oss med på en musikalsk reise som jeg ikke ønsker å stige av. Dette er uten tvil musikk for de sene nattetimer, med en deilig duft av jazztoner.

"Universal Daughter" er grundig håndverk.

The Savage Rose har vært gjennom en mengde forvandlinger siden debuten i 1967 hvor de etablerte seg som et psykedelia-band før de etter hvert beveget seg til et mer komplekst lydbilde preget av rock og soul. Det er tydelig hvordan bandet har vokst til å bli et av skandinavias mest bunnsolide band, som våger å eksperimentere samtidig som de makter å holde grepet om sine fans. Ved hjelp av Anisettes vokal skapes det ulike musikalske bilder hele plata gjennom. I den sterkt flamencopregede Love is What We Need formidler hun en fornemmelse av fortapelse, sårbarhet og styrke på én gang, mens hun inntar rollen som en femme fatale som med sin forførende stemme lokker sterke menn i fortapelsen. Låta kunne forøvrig fint hørt hjemme på et James Bond-soundtrack. Hele veien holdes det en bunnsolid kvalitet på låtmaterialet hvor det veksles i tempo med jevne mellomrom, og det eneste egentlig blindsporet er Lost In A Jungle, som med sine litt over 8 minutter blir i lengste laget, og hvor selv ikke Anisettes vokal maktet å holde på lytteren.

Lukten av festival

The Savage Rose har fra dag én markert seg på den politiske scenen og brøt tidlig med den etablerte musikkindustrien hvorpå de skiftet språk fra engelsk til dansk. Etter hvert som forholdet til industrien ble tatt opp igjen og man gikk tilbake til engelskspråklige tekster, har det politiske aspektet alltid vært en sentral del av tekstene. "Universal Daughter" er intet unntak, hvor Love Is What We Need og den fantastiske I Hear Them Coming er gode eksempler på at man her ønsker å si noe langt mer enn den tradisjonelle kjærlighetshistorien.

På avslutningssporet, Savage Rose, lyder Anisette mer som Janis Joplin, slik hun gjør i åpningssporet, med et kor som nesten kan minne om gospel, og som gir sporet et religiøst preg. Bandet beveger seg her inn i et mer rocka landskapet, mens vokalisten smyger stemmen inn i mikrofonen. Mesterlig gitar ved siden av gjør dette til en solid avslutning på plata. Det siste sporet sender også tankene til Roskildefestivalen - denne er det definitivt høyt festivalpreg over!

Konklusjon

The Savage Rose beviser med "Universal Daughter" at de fremdeles er et av de sterkeste navnene i den danske musikkatalogen. Albumet er holdt i et stramt preg mellom forførende sydlandsk flamenco og nattklubbmusikk forsterket med jazz- og soul-elementer hvor Anisette Koppels vokal er sensuell, sår og rusten slik vi kjenner den. På mange måter er "Universal Daughter" et album som skapt for de sene nattetimer når festen er gått over i nachspiel. The Savage Rose er tilbake i musikkarenaen for fultt etter noen år med pause, og det føles ubeskrivelig godt.

The Savage Rose Universal Daughter   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen