Test

The Road to Guantanamo

Se større versjon og flere bilder
"The Road to Guantanamo" er både politisk og ikke-politisk på samme tid.
Alle foto: Sandrew Metronome Norge

I "The Road to Guantanamo" møter vi fire venner fra England, Asif, Shafiq, Ruhel og Monir, som har dratt til Paksitan for at Asif skal gifte seg. Mens de er i Pakistan hører de om hvor ille situasjonen er i Afghanistan, og bestemmer seg for å dra dit for å se selv. Der opplever de krigen og bombingen på nært hold og i alt kaoset som oppstår blir Monir borte, og de tre andre arrestert, mistenkt for å være Al-Qaida krigere.

Road trip til helvete

Vi blir kjent med de fire som helt vanlige gutter og nære venner, og det er deres historie som fortelles. Filmen er lagt opp som en blanding av spillefilm og dokumentar: Det er guttene selv som forteller og kommenterer mens vi ser en rekonstruksjon av hendelsene med skuespillere. Det er også brukt klipp fra forskjellige nyhetsreportasjer for å få frem at dette er en sann historie, og enkelte tilbakeblikk på deres liv som gutter i England. Filmen er bra klippet sammen og historien fortelles effektivt og virkningsfullt uten for mye dilldall og effekter. Klippestilen er typisk for dokumentarsjangeren med intervjustrekk som starter et nytt moment i filmen, og som forklarer tanker og følelser.

Måten historien fortelles er kanskje det som gjør filmen troverdig; det er veldig få anklagelser og politiske motiver her, regissørene Michael Winterbottom og Mat Whitecross har valgt å fokusere på selve historien til guttene og ikke legge inn noen særlige tolkninger. Det beste eksempelet på dette er at ordet "tortur" aldri blir nevnt, men realitetene for fangene blir vist. Her er det ingen overdrivelser, og guttene virker veldig rolige og tar kanskje det hele litt lett i forhold til det man kunne forvente etter det de har vært gjennom. De amerikanske soldatene som passer på fangene er heller ikke fremstilt som umenneskelige sadister, men soldater som gjør jobben sin. Enkelte av dem er faktisk hyggelige, men det er så klart noen som er litt for maktkåte, og det er mange kommandoer som blir skreket i god, gammel, amerikansk militærstil.

Hard internering

Se større versjon og flere bilder
Pass alltid på hvilken buss du havner på i Afghanistan.

Det kan virke som om forholdene i interneringsleiren i Kandahar var verre enn på Guantanamo på enkelte områder, og det er tydeligvis i etterretningstjenesten at alle sadistene blir plassert. Det eneste som kan minne om en politisk dokumentar a la Michael Moore er de små intervjustrekkene med George W. Bush og noen amerikanske soldater som forklarer USAs offisielle syn på fangene og hvorfor de er blitt tatt. Men "The Road to Guantanamo" er i hovedsak de tre guttenes egen historie, og den blir fortalt ukritisk. Det finnes enkelte momenter i historien som kan være litt for tilfeldige, og at guttene handlet litt for naivt til at det er helt troverdig. I så måte er forklaringen på hvordan de tilfeldigvis kom seg inn i det som kan minne om en Talibanforlegning ved Kunduz i særklasse. Bilen de skal sitte på med tilbake til Pakistan kjører nemlig feil vei, og vennene ender tilfeldigvis opp i et hus i ødemarken fullt av menn med AK-47er. Sannsynlig? Tja... Ellers virker filmen troverdig, særlig fordi man får et sympatisk syn på guttene.

The Road to Guantanamo   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen