The Queen

”The Queen” tar oss tilbake til 1997 og til dagene etter Prinsesse Dianas død. Det britiske folk krever at kongehuset kommer med en uttalelse, og at Diana skal få en offentlig begravelse. Dronning Elisabeth og hennes medkongelige nekter, mens statsminister Tony Blair prøver å få dem til å vise Diana en siste ære. Kanskje høres dette kjedelig ut, men det er det absolutt ikke. Historien er meget interessant, og regissør Stephen Frears har laget et velregissert drama, der Helen Mirren som Dronningen er strålende. Faktisk så strålende at hun fikk Oscar for innsatsen.

Prinsesse Dianas død skapte bølger i det britiske monarkiet.
Prinsesse Dianas død skapte bølger i det britiske monarkiet.

Et uskyldig offer

Prinsesse Dianas død skal visstnok være den begivenheten som har fått mest oppmerksomhet i britisk presse noensinne. Og da er det jammen på tide at det kommer en film. For de av oss som ikke var så betatt og besatt av Prinsesse Diana, er det uforståelig at folk som ikke engang kjente henne, kan stå grinende utenfor Buckingham Palace.

I filmen kommer man nok litt nærmere et svar på hvordan dette kunne skje, selv om man ikke blir helt klok. Noe av svaret ligger vel i at Diana ble et slags uskyldig offer, der kongehuset avviste henne, mens folket tok henne til sitt bryst. Hun engasjerte seg i kampen mot aids, og blir ofte husket for sine turer til Afrika.

Glimrende Mirren

I ”The Queen” blir vi med bak kulissene; inn i kongehuset og inn på statsministerens kontor. Denne historien har ikke blitt fortalt før. Historien er god, og blir fortalt på en grundig måte. Balansen mellom autentiske bilder og ”vanlig” film er perfekt. Med de autentiske bildene blir det hele mer virkeliggjort, og man får virkelig et forhold til det som skjedde for ti år siden.

Dronning Elisabeth blir tolket på en fantastisk måte av Helen Mirren. Hennes væremåte, måte å snakke på, ja alt, er så glimrende at en Oscar-statuett for beste kvinnelige hovedrolle virkelig var på sin plass. Helen Mirren er ikke den eneste som stråler i filmen; også Michael Sheen imponerer i rollen som Tony Blair. Sheen er forøvrig slående lik Labour-politikeren.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen