The Queen

Med ”The Queen” har regissør Stephen Frears laget et intenst drama om det britiske monarkiets kollisjon med den moderne verden etter prinsesse Dianas død. Filmen gir et fornøyelig og samtidig lett tragisk, men fremfor alt troverdig bilde av det britiske kongehusets forhold til dagens demokratiske samfunn. Helen Mirren stråler i rollen som dronning Elisabeth II. Filmen har alt høstet ære og priser på filmfestivaler og vi kan her lukte Oscar-nominasjoner i fleng.

Se større versjon og flere bilder
"The Queen" beskriver medieoppstyret etter Dianas død.

Lady Di dør

Handlingen foregår i uken etter at prinsesse Diana døde. Hun omkom i Paris i 1997, etter at bilen hun satt i kolliderte i et forsøk å slippe unna pågående fotografer. Det britiske kongehuset kastes med dette inn i en dyp tillitskrise. Dronningen ser på dødsfallet og begravelsen som noe privat mens resten av samfunnets offentlige reaksjoner tvinger etter hvert fram en reaksjon fra dronning Elisabeth II, og det er dette filmen beskriver så strålende godt.

Det blir en dramatisk kamp for dronningen mellom tradisjon og kravene om modernisering, mellom tilbaketrukket reserverthet og folkets nye krav om medfølelse for sorgen de føler og utøver offentlig. Den unge og nyvalgte statsminister Tony Blair, glimrende spilt av Michael Sheen, tar folkets reaksjoner mer på kornet ved å beskrive Diana som folkets prinsesse, og forsøker først diskret, så mer pågående, å påvirke handlingene til dronningen.

Solid håndverk

Regissør Frears er en solid håndverker som får fram det beste av sine skuespillere. Han står bak eminente og svært ulike filmer gjennom en lang karriere som regissør både i hjemlandet og i Hollywood – filmer som ”My beautiful laundrett”, ”Farlige forbindelser” og ”High Fidelity”. ”The Queen” gir skuespillerne mye å spille på. Hellen Mirren er majestetisk i rollen som dronning Elisabeth. Hun storspiller med humor og intelligens. Hvis det er noe rettferdighet i verden bør hun, som såvidt nevnt, få Oscar for dette.

Det er dristig å lage film med handling fra virkeligheten som involverer en regjerende monark og en sittende regjering, og dette har så vidt meg bekjent aldri vært gjort før. Frears klarer å ta oss med inn i private sfærer som soverom, kontor og familiekonflikter, både hos dronningen og statsminister Blair med en fintfølelse, humor og respekt som gjør at det aldri føles påtrengende eller sentimentalt, men tvert imot troverdig og ekte. Filmen klarer å få oss til å tro på at det må ha vært akkurat slik det dette skjedde.

Se større versjon og flere bilder
Både Blair og Elisabeth figurerer i et imponerende manus.

Nøkternt og imponerende

”The Queen” bygger på et imponerende manusarbeid av Peter Morgan. Det blir interessant å se reaksjonen filmene får i hjemlandet, selv om noen respons fra kongehus og statsminister nok aldri vil komme.

Filmen er nøktern i stilen, her brukes ikke unødvendige virkemidler og svulstig musikk, men rene fakta og rollefigurenes reaksjoner, følelser og handlinger skildres direkte og nøkternt. Det balanseres kløktig mellom ytre, faktiske hendelser og det indre oppdiktede dramaet som vi fascinert følger. På en mesterlig måte kryssklippes virkelige bilder fra pressen med filmens historie slik at det glir naturlig inn i handlingen og ikke virker oppstykket. ”The Queen” gir sitt til både monarkister og republikanere. Elisabeth skildres med sympati og respekt samtidig som det settes spørsmålstegn ved monarkiets rolle i et moderne demokrati. Filmen lar det være opp til seerne å trekke sine egne konklusjoner.

Konklusjon

”The Queen” tilbyr en godt fortalt historie som spinner troverdig rundt virkelige hendelser som de fleste har et forhold til. Dette er en perle av en film med fantastiske skuespillerprestasjoner, og et grundig og realistisk manus.

Se trailer til filmen her.

The Queen

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen