Test

The Prestige

Christopher Nolan er regissøren som ga oss den briljante "Memento", gjenskapte Erik Skjoldbjærgs "Insomnia" og ga historien om flaggermusmannen en meget verdig begynnelse med "Batman Begins". I sistnevnte film var det Christian Bale som iførte seg kevlartrikoten og leverte en solid prestasjon som kanskje overgår Michael Keatons i Tim Burtons to bidrag til Batman-serien. I 2008 skal Nolan og Bale fortelle nok en historie om Bruce Wayne og alter egoet hans – men i mellomtiden har de tryllet frem et av fjorårets store høydepunkt, "The Prestige".

To venner blir rivaler.
To venner blir rivaler.

Gjennomtenkt

Uttrykket "the prestige" omfatter det siste elementet i en tryllekunst, og avslutter en illusjon som i forkant har blitt bygget opp av "the pledge" og "the turn". Brødrene Christopher og Jonathan Nolan har skrevet et manus bestående av tre akter, det samme som i en tryllekunst, basert på Christopher Priests bok med samme navn. Priest foretrakk Nolan over Sam Mendes ("Jarhead", "American Beauty") etter å ha sett han demonstrere sitt talent med "Following" og "Memento".

I filmen møter vi to ambisiøse tryllekunstnere, Robert Angier og Alfred Borden, spilt av henholdsvis Hugh Jackman ("X-men: The Last Stand") og Christian Bale ("Batman Begins"). De er venner og jobber sammen som assistenter for en eldre tryllekunster, men en grunnleggende feil med fatale følger under et av numrene deres ender i et livslangt uvennskap.

Både Angier og Borden aspirerer til å bli store illusjonister, på hver sin måte. Angier er aristokraten med scenetekke mens Borden besitter et talent og en forståelse som få andre. Dette talentet gjør at han omsider kan offentliggjøre en illusjon som slår pusten ut av publikum – og rivalen Angier. Angier blir besatt av å avsløre tryllekunsten og sender assistenten sin Olivia (Scarlett Johansson - "Scoop") til Borden for å samle informasjon. Håndverkeren og showmannen Angier nekter å tro at trikset kan være et resultat av magi, men ting er ikke alltid som de virker.

Avansert og undervurderende

Regissør, medforfatter og storebror Nolan har uttalt at å sy sammen historiens mange fortellere, vrier og historier inni historien var en veldig omfattende affære. Man merker at manuset er gjennomtenkt, men "The Prestige" er kanskje litt for gjennomtenkt for sitt eget beste. Dramaturgien er ukronologisk og rotete, men likevel uhyre enkel å følge, noe som tar brodden av flere høydepunkt. Det finnes utallige eksempler på filmer som har ført seeren bak lyset i hele filmen, for så å knuse illusjonen med en enda mer spektakulær virkelighet. Det er ikke tilfellet her, bare nesten. Hvor mye publikum skal vite før selve avsløringen er en syltynn egg å balansere på, og Nolan er på lang vei tilgitt for å være litt for åpen når historien likevel tar oss med på en emosjonell tripp av dimensjoner, og kanskje gjør han på denne måten filmen litt mer universell for massene.

The Prestige   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen