The Prestige

Med filmer som "Memento" og "Batman Begins" har regissør Christopher Nolan vist at han absolutt er et navn å regne med i dagens Hollywood. I sin nyeste film, "The Prestige", har han fått med seg både Christian Bale og Michael Caine fra "Batman Begins", så vel som Hugh Jackman ("X-Men: The Last Stand") og Scarlett Johansson ("Lost in Translation") i en thriller som lover noe utenom det vanlige.

Frem, tilbake, men hele tiden fremover

Se større versjon og flere bilder
"The Prestige" varter opp med et virkelig stjernegalleri.

I likhet med "Memento", eller for eksempel "Pulp Fiction", er "The Prestige" en film som leker seg med tidsbegrepet i fortellingen. Selv om plottet hele tiden beveger seg fremover ganske så kronologisk, gjør den det på flere tidsplan på en gang, samtidig som de alle vikles inn i hverandre. "The Prestige" er dog merkelig oversiktlig, og er langt ifra vanskelig å henge med på.

Vi befinner oss i London i overgangen fra 1800- til 1900-tallet, der de aspirerende tryllekunstnerne Robert Angier (Hugh Jackman) og Alfred Borden (Christian Bale) lærer seg yrket ved å arbeide som assistentene til en etablert illusjonist. Etter en drukningsulykke under en opptreden dør Angiers kone, delvis grunnet en feil begått av Borden, og de blir begge arbeidsløse erkefiender. Mesterhjernen bak deres tidligere arbeidsgivers illusjoner, Cutter, glimrende spilt av Michael Caine, bestemmer seg for å fortsette sin karriere sammen med Angier, og sammen klarer de å oppnå en viss grad av suksess.

På den andre siden av byen begynner Borden også så smått å få fart på karrieren sin, delvis takket være en illusjon ingen klarer å avsløre, der han kaster en ball opp i luften, går inn i en dør, og kommer ut en dør på andre siden av rommet og tar imot ballen.

Se større versjon og flere bilder
Enkle virkemidler kan forbløffe de fleste.

Samtidig som de begge stadig prøver å stikke kjepper i hverandres hjul blir Angier besatt av å avsløre hemmeligheten bak Bordens mesterstykke. Han sender til og med sin vakre assistent Olivia (Scarlett Johansson) for å spionere på Borden, men det skal vise seg å være vanskeligere enn antatt. Kan grunnen til at ingen klarer å avsløre trikset rett og slett være at det ikke er et triks?

Raffinert, men forutsigbar

Nolan har lykkes på de fleste punkter med "The Prestige". Han har rett og slett laget en oppslukende film om besettelse, hevn og kamp mellom rivaler, som attpåtil varter opp med et rikt persongalleri, nydelige bilder og skuespill av toppklasse. Filmens plot er også rimelig interessant, og filmen er langt ifra kjedelig til tross for at den kan virke noe lang.

Når så mange ting stemmer er det kanskje lett å spørre seg hvorfor filmen ikke får en enda bedre karakter, og det er hovedsakelig fordi alt for mange av filmens vrier er så altfor forutsigbare. Det blir rett og slett bare flaut når filmen legger opp til store avsløringer som er ment å slå pusten ut av en, når tilskueren har sittet og visst hva denne avsløringen kommer til å være den siste halvtimen. Det at filmen på mange måter også lever på nettopp disse vriene gjør ikke det hele noe bedre.

Se større versjon og flere bilder
Scenemagi har alltid fascinert; nå også på film.

Sett bort ifra dette, er manuset paradoksalt nok likevel av høy klasse, og byr på flere interessante handlingsforløp. Filmen får også frem sine poeng på en solid måte uten å være belærende, og kommer virkelig under huden på noen av besettelsens skyggesider. Se også frem til artige gjesteroller fra David Bowie og Andy Serkis.

Konklusjon

Samlet sett er "The Prestige" en god film som lykkes med det meste, og ikke minst er den rett og slett et fremragende stykke håndverk. Den mangler dog litt sjel, og har en tendens til å undervurdere sitt publikum akkurat så mye at deler av plottet blir altfor forutsigbare. Filmen vil nok likevel falle i smak for de fleste, og bare det å se denne fantastiske rollebesetningen i en og samme film er nesten verdt kinopengene alene.

Se trailer til filmen her.

The Prestige

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen