Test

The Offspring - Rise and Fall, Rage and Grace

Nevner man albumene ”Smash” og ”Americana” fra henholdsvis 1994 og 1998, vet de fleste at det er The Offspring det er snakk om. Låter som Self Esteem og Pretty Fly (for a white guy) hjalp dem til å bli verdenskjente, og ikke minst sparke liv i nypunk-bølgen. Andre band som da nevnes i samme åndedrag er selvfølgelig Green Day og Weezer, og sammen var de utvilsomt grunnen til at det plutselig fløt over av punkband i musikkverden i slutten av forrige og i starten av dette århundre. Nå, fem år etter deres forrige album ”Splinter” (hvis du ser bort fra ”Greatest Hits” fra 2005), kommer de altså med flunkende nytt materiale. Og det i form av albumet ”Rise And Fall, Rage And Grace”.

Dexter Holland i kjent positur
Dexter Holland i kjent positur.

The Offspring nesten slik vi kjenner dem

Fans av det amerikanske punkrockbandet vil nok ikke få seg noen store overraskelser av The Offsprings nye skive. Bandet har holdt seg til den gamle suksessformelen: Tekster med politiske undertoner, små stikk til samfunnet som formidles ved hjelp av rask og fengende gitarrock som inviterer til allsang og fest. Det samme gamle med andre ord. Problemet er at det er veldig lett å bomme, treffer du ikke helt med riffene eller mangler den ekstremt fengende melodilinjen står du igjen med punkrock du har hørt utallige ganger før, og dèt kan bli nokså kjedelig. Et eksempel på noen som fortsatt greier det er Green Day. The Offspring har også teken, men dessverre bare innimellom.

Her er det ikke like mange fengende og smittsomme låter som du fikk servert på for eksempel ”Americana”, der man kunne finne en god del låter som var flere hakk bedre en singelen Pretty Fly (for a White Guy), som etter undertegnedes syn faktisk var noe av det dårligste fra albumet. På deres nye skive er det kun noen få låter som minner om gammel storhet. Resten drukner i mengden, mye på grunn av at gitarriffsene og melodiene er mindre fengende enn før.

Bandmedlemmene har blitt eldre, men musikken forblir den samme.
Bandmedlemmene har blitt eldre, men musikken forblir den samme.

Men for all del, anmelderen koste seg veldig godt med å høre på The Offspring, og skiva setter seg bedre etter ett par gjennomlyttinger. Om undertegnede kan kalle seg ihugga fan av bandet kan sikkert diskuteres, men album som ”Smash”, ”Ixnay On The Hombre” og ”Americana” var vel verdt pengene. Selv om det var hyggelig å høre The Offspring igjen, er ikke denne skiva like god som sine forgjengere.

Album for gamle fans

De som har hørt på The Offspring fra starten av vil nok kose seg med denne plata, uavhengig om de synes den er dårligere enn tidligere utgivelser. Dette er The Offspring slik vi kjenner dem, men siden de fortsatt klorer seg fast i de samme rammene blir det nok få nye fans idag. Låter som skiller seg ut fra de tolv sporene du finner på skiva er You’re Gonna Go Far, Kid, Nothingtown og Stuff Is Messed Up. Her må vi heller ikke glemme åpningssporene Half-Truism og Trust In You - de to minner ekstremt om tidligere låter fra bandet, uten at det dukker opp noen låtnavn. Singelen Hammerhead, som du også kan se videoen til på deres hjemmeside, skiller seg også ut.

Konklusjon

Dette er absolutt et godkjent album fra The Offspring, og gamle kjente vil ikke bli nevneverdig skuffet. Bandet trekkes dessverre noe fordi de i større grad enn tidligere mangler de fengende riffene og melodiene. De viser heller ingen ønsker om å fornye seg, men akkurat det kunne selvfølgelig slått begge veier. Det er ikke sikkert det ville falt gamle fans lett for brystet med noe helt nytt, og det er noe beundringsverdig med band som striholder på det gamle. Nye fans vil nok The Offspring neppe få, men det er muligens ikke målet deres heller.

The Offspring Rise and Fall, Rage and Grace   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen