The National - The Virginia EP

The National har tidligere vært et ganske anonymt indie rock-band fortapt i sjøen av lignende grupper og musikere fra den amerikanske undergrunnen. Da bandet i 2005 gikk over på Beggars Banquet-selskapet og slapp albumet "Alligator", fikk gutta endelig den oppmerksomheten fansen mente de fortjente. I 2007 ble det hele enda bedre med albumet "Boxer" som virkelig ble anerkjent i mange "album of the year"-lister. Suksessen ledet til at gruppen nå slipper sin første samleplate, nemlig "The Virginia EP", som består for det meste av tidligere uutgitt materiale som demoer, B-sides og liveopptak. Altså er dette ingen "best-of"-kompilasjon, men heller utvalgte spor som bandet selv mener fortjener mer oppmerksomhet; men gjør de egentlig det?

The National skal på turne sammen med R.E.M. til sommeren.
The National skal på turne sammen med R.E.M. til sommeren.

Spesiell og god vokal

"The Virginia EP" er slapp og behagelig. Musikken holder en dyster stemning, med seige trommerytmer, stødig gitar og gode innslag av piano og fiolin. Allerede på første låten blir man oppmerksom på en spesiell, men veldig god vokalist. Stemmen er mørk og klagende, i kjent bluesstil, og minner spesielt mye om mesteren Tom Waits. Vokalen ligger på mange måter likestilt med det instrumentale, og vi får høre deilige mellomspill og soloer, blant annet på akustisk gitar.

Melodiene er veldig gode, og vi får høre både drivende vers og minneverdige refreng, blant annet på låten Blank Slate, en komposisjon som hadde klart seg bra som singel. En annen låt verd omtale er spor seks, Forever After Days, en gammel demo hvor bandet har med seg et harmonium-orgel, av alle ting. Sangen er veldig fin melodisk, og den intense vokalen gjør det hele til et par følelsesmessig minutter. Videre inneholder plata jevnt over gode melodier og rytmer. Musikken er også mer utfordrende instrumentalt enn hva man er vant til i sjangeren, med synkoperte rytmer og temposkifter innad sangene.

Fiolinen er med på scenen
Fiolinen er med på scenen

Ingen høydepunkter

Problemet til "The Virginia EP" er mangelen på klimaks. Sangene er gode, men man blir sittende å vente på hiten, på frysningene, på den spesielle melodien som virkelig finner hjem. Den kommer dessverre aldri, noe som gjør at hele affæren blir avskrevet som god, men ikke noe spesielt. The National har bevist tidligere at de både kan og har laget spesielle plater, med låter som virkelig treffer lytteren, men disse er dessverre fraværende på denne skiven. Gode skiver finnes det tusenvis av, og denne er nok bare en av de tusen.

Som litt ekstra krydder, eller hva man skal kalle det, inneholder EP-en tre livespor, henholdsvis Mansion on the Hill, Fake Empire og About Today. Opptakene er svært bra, lydkvaliteten er det ingenting å si på, men selve sangene er relativt slappe og man får nesten ingen respons fra publikum, noe som gjør live-delen litt overflødig. About Today, platas siste spor, er hele 8 minutter langt, og er en mer enn verdig avslutning på platen, rett og slett en av de bedre låtene.

Konklusjon

"The Virginia EP" er en stemningsfull samling av gode melodier, sunget av en vokalist som virkelig kan hevde seg i bransjen. Musikken er, som sagt, litt slapp og umotiverende, og uten noe form for klimaks blir det hele litt dødt. Dette er nok dessverre ikke på høyde med fjorårets "Boxer", men uansett en helt grei utgivelse.

PS: Denne platen følger i utgangspunktet med filmen "A Skin, A Night", om bandet, men kun EP-en er grunnlag for denne anmeldelsen.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen