Test

The Last Legion

Den unge keiseren får knapt en dag på tronen før han brutalt blir avsatt.
Den unge keiseren får knapt en dag på tronen før han brutalt blir avsatt.

Kalenderen viser år 476 etter Kristus og stedet er Rom. Den siste keiseren, 12 år gamle Romulus Augustus, får en knapp dag på tronen før hans familie blir brutalt drept mens han selv innsettes på fangeøya Capri. Overlevende fra hans livvakt kommer ham til unnsetning, og under flukten kommer Romulus over det legendariske sverdet Excalibur som skal lede ham på en farefull reise for å finne den siste romerske legion i Brittania.

Kaotisk gryterett

Lenge virker "The Last Legion" som en innledende episode til en TV-serie undertegnede ikke hadde hørt det fnugg om på forhånd. "The Last Legion" har standard pilotlengde på halvannen time, men den mangler sårt resten av serien til å følge det hele opp. Dette er en film så overrøst med elementer og karakterer at man etter hvert mister helt oversikten og til slutt blir likegyldig til hvorvidt det går bra eller ei. I tillegg er den skjemt av at man har benyttet enkle løsninger for å dekke over et labert budsjett, som for eksempel å begrense Roma til et avstandsbilde.

Noe av det første som slår en er at filmskaperne har vært redde for ikke å ha med seg seerne hele veien fra start til slutt. De glemmer å bygge videre på de elementene de alt har kastet opp i gryta og introduserer i stedet stadig flere ingredienser med det som resultat at de må haste i vei for å få alt inn i mål. Underveis er det ikke til å unngå at det blir liggende igjen flere løse tråder. Dette kunne man effektivt unngått ved å forlenge spilletiden til det doble og gjøre filmen til en miniserie i to deler hvor den første delen utspiller seg i Rom og den siste finner sted i Brittania.

Uinspirert skuespill

Kulissene er langt fra like imponerende som i TV-serien
Kulissene er langt fra like imponerende som i TV-serien "Rome".

Når man ser "The Last Legion", blir det raskt tydelig hvordan den rått og uhemmet har lånt fra en rekke film- og TV-produksjoner. Kulissene må være hentet fra "Rome"s overskuddslager, og vismannen Ambrosius er en hybrid mellom Obi-Wan Kenobi og Gandalf med et streif av Gandhi. Den onde Vortgyn er på sin side en dårlig miks av Darth Vader og Operafantomet, og siste scenen har en tilsynelatende stjålet fra "Sigurd Drakedreper". Med tanke på mangelen av originalitet så er det nesten merkelig at reisefølget, når de først er på vei gjennom Frankrike, ikke tar turen innom en liten gallerlandsby hvor Gerard Depardieu vandrer omkring i digre blå og hvite bukser.

Den kanskje største overraskelsen ved "The Last Legion" er lista med skuespillere den kan skilte med, og samtidig hvor skuffende de leverer varene. Colin Firth ("Bridget Jones’ Diary") spiller Romulus’ mest lojale kriger, men Firth virker helt malplassert i rollen. Han er mer bygget for komedie og romantisk drama fremfor testosteronfylte filmer og fremstår her som en blek skygge av Russel Crowe i "Gladiator". John Hannah ("Cold Blood") og Kevin McKidd ("Made of Honor") gjør en så god innsats som man kan forlange av dem, men den største skuffelsen er Ben Kingsley ("Gandhi"). I rollen som Romulus’ mentor Ambrosinus, bedre kjent som Merlin, vandrer han rundt som en søvngjenger uten evne til å leve seg inn i rollen og gi den dybde. Felles for samtlige er at man ikke føler noe for karakterene, og hvorvidt de møter soloppgangen eller blir drept i det siste slaget føles derfor uvesentlig.

Kulturkollisjon

Null overbevisende gnist mellom Firt og Rai
Null overbevisende gnist mellom Firt og Rai.

I enhver film hvor sverd svinges og slag utkjempes er det også satt av tid til romantikk mellom helten og en fager kvinne. "The Last Legion" er intet unntak fra regelen, men den serverer en av de minst overbevisende romansene jeg har sett i en slik film. Det finnes ingen tegn til gnist mellom Colin Firth og Aishwarya Rai, noe som kan skyldes at de serverer oss replikker de må konsentrere seg hardt for ikke le av selv. Men den største grunnen er nok at de har benyttet Aishwarya Rai i rollen som krigerkvinnen og at filmselskapet dermed har skutt seg selv i foten. Rai er en av de største stjernene i Bollywood, og er det noe den indiske filmtradisjonen er gjennomsyret av så er det et evigvarende forbud mot å vise overdrevent naken hud og ikke minst unngå all form for kyssing. Resultatet blir at man danser rundt kjærlighetsscenene av redsel for ikke å ødelegge Rais Bollywood-karriere.

Ryggslikking

Slagscenene er preget av flere feil, og tidvis veksler det i antall mennesker i bildet mellom ulike klipp innenfor samme scene
Slagscenene er preget av flere feil, og tidvis veksler det i antall mennesker i bildet mellom ulike klipp innenfor samme scene.

Sist men ikke minst lider "The Last Legion" av at man under arbeidet med å gjøre filmen så realistisk og historisk riktig som mulig, har gjort for dårlige forundersøkelser. Ikke minst er dette tydelig i slagscenene, for her er det tydelig at man ikke har lest "Basic tactics for dummys". Hvis man noen gang skal holde en port under en beleiring og denne går i stykker, så er ikke det smarteste trekket å stille seg på den andre siden av gårdsplassen slik at fienden kan spre seg ut og angripe fritt som de ønsker. I tillegg vil de stakkars soldatene på muren stå med ryggen vidåpen for angrep bakfra. Dette visste romerne, men det er tydelig at Hollywoods generaler tror de vet bedre.

DVD-en stiller med bildeformat i 16:9 Anamorphic 2.35:1 og på lydsiden kan man velge mellom dolby digital 5.1 audio og dts audio. Som tilleggsmateriale serveres vi en uinteressant bak kulissene-dokumentar. Her bruker skuespillerne og regissør Doug Lefler størsteparten av tiden på å fortelle oss hvilken fantastisk film de har laget og ikke minst skryte hverandre, og spesielt Kingsley, opp i de asurblå skyene. Men om ikke annet står dette i stil med selve filmen; dette er gjennomført bortkastet tid.

Konklusjon

"The Last Legion" er en film som trass i et godt utgangspunkt roter det hele til med uinspirerte skuespillere og den stiller med flere elementer og karakterer underveis enn man klarer å holde oversikten over. Ikke minst har filmen problemer med å bestemme seg for om den skal være en eventyrfilm eller en krigsfilm. Trass i at The "Last Legion" er bedre enn hvilken som helst episode av "Sinbad Sjøfareren" og nok passer best å se på en sliten søndag, så er den forglemmelig og ikke verdt å kaste bort verken penger eller tid på.

The Last Legion   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen