The Last King of Scotland

"The Last King of Scotland" er basert på Giles Fodens prisvinnende bestselgerroman av samme navn. Vi blir kjent med den unge skotske legen Nicholas Garrigan (James McAvoy) som er nyutdannet og eventyrlysten. Ved hjelp av "snurr og pek på globusen"-metoden ender han opp i Uganda på 70-tallet. Han kommer til Uganda samme dag som Idi Amin gjennomfører et militærkupp. I starten jobber han som lege på et knøttlite sykehus.

En karismatisk taler.
En karismatisk taler.

Ved nok en tilfeldighet møter han Idi Amin (Forest Whitaker - "Ghost Dog") som er i landsbyen der unge Garrigan jobber, for å holde en av sine berømte karismatiske taler til folket. Nicholas blir raskt fascinert av Idi Amin og lar seg rive med av talen. Senere på dagen møter han diktatoren på tomanshånd under mer dramatiske omstendigheter, og diktatoren blir imponert over legens handlemåte og mot til å snakke imot ham. Amin er en stor beundrer av skottland, blir overbevist om at Garrigan har reddet livet hans, og inviterer ham til å bli sin private lege.

Fiksjon og fakta

Idi Amin kom til makten ved et militærkupp i 1971, og lovet å gi folket et sterkt og uavhengig Uganda. Isteden fikk de et skrekkvelde som varte frem til 1979 da Amin måtte flykte landet. I løpet av sin regjeringstid massakrerte han 300 000 av sine landsmenn, samtidig som han manipulerte media og klarte å skape mange myter rundt sin person. I filmen viser scenen fra en pressekonferanse, der han klarer å sjarmere en samlet verdenspresse, dette glimrende.

Idi Amin har nærmest bitt en mytisk figur som man skremmer barna sine med. Ryktene om at han spiste mennesker er antagelig sterkt overdrevet, men det er ingen tvil om at han var en grusom diktator. Amin måtte aldri stå til rette for sine handlinger, og etter sin avgang var han personlig gjest hos kongefamilien i Saudi-Arabia, hvor han levde et liv i luksus til han døde i 2003.

Et merkelig vennskap.
Et merkelig vennskap.

Historien om Amins lege, den unge naive mannen utenfra, er fiktiv, men blir et effektivt og vellykket grep i opprullingen av den virkelige historien. Gjennom Garrigans øyne oppdager vi gradvis de skremmende sidene ved Idi Amins styre. Legen fremstår som usedvanlig ung og naiv. James McAvoy gjør en glimrende jobb i rollen som Nicholas Garrigan, så dette virker aldri kunstig eller unaturlig. Vi går ut av kinosalen og er sikre på at denne mannen faktisk finnes, og kom seg ut for å fortelle verden om den grusomme virkeligheten i Uganda.

Det er vennskapet mellom Idi Amin og Nicholas Garrigan som er kjernen i filmen. Garrigan blir etterhvert diktatorens nærmeste fortrolige. Han blir vitne til, og vikles inn i en rekke hendelser og handlinger. Til slutt må han kjempe en nervepirrende kamp for å komme seg ut av landet.

Imponerende arbeid

Filmen er sprekkfull av imponerende arbeid både på regi-, kamera-, klipp- og skuespillerfronten. Det er allikevel Forest Whitaker som dominerer denne filmen. Alt og alle andre må finne seg i å falle i hans Oscar-nominerte skygge.

Forest Whitaker gjør sin livs rolle som Idi Amin.
Forest Whitaker gjør sin livs rolle som Idi Amin.

Whitaker tolker psykopaten Amin med stor dybde. Han veksler mellom den varme, sjarmerende Amin til den skremmende og voldsomme Idi, og tilbake igjen til den karismatiske Amin på minutter. Han klarer og få fram det komiske, det uforutsigbare, det manipulerende og livsfarlige i diktatoren på en glimrende måte. Dette virker svært autentisk og overbevisende. Dette er en storslagen og helt feilfri rolletolkning som fortjener alle priser den kan få.

Konklusjon

"The Last King of Scotland" er en spennende film som gir oss et nervepirrende innblikk i et undertrykket og skrekkslagent lands skjebne. Dette er på alle måter Forest Whitakers film, han gjør sin livs rolle som Idi Amin, og dette må jo bare krones med en Oscar for beste mannlige hovedrolle.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen