Test

The Incredible Hulk ? The Complete First Season

Da Universal Television tilbød produsent og manusforfatter Kenneth Johnson muligheten til å skape en TV-serie basert på en av de mange superheltene de hadde kjøpt rettighetene til fra Marvel Comics, avslo Johnson først tilbudet. Men etter å ha lest "Les Miserable" av Victor Hugo skiftet han mening. Dermed så TV-serien "The Incredible Hulk" dagens lys.

Overdose gammastråler

For de som kjenner sin Hulken så vil nok TV-versjonen fortone seg som en ganske uvant opplevelse, ikke minst når det kommer til handlingen der den langt på vei kan sammenliknes med TV-serien "Jaget".

I de fleste episodene forvander David Banner seg til Hulken to ganger. Den første forvandlingen skjer vanligvis 20 til 30 minutter etter åpningsbildet, mens den andre endringen fant sted under klimaks.
I de fleste episodene forvander David Banner seg til Hulken to ganger. Den første forvandlingen skjer vanligvis 20 til 30 minutter etter åpningsbildet, mens den andre endringen finner sted under klimaks.

David Banner (Bill Bixby) søker en metode for å få frem våre skjulte krefter. Men en overdose gammastråler forandrer kroppskjemien hans. Så når han blir sint eller stresset, skjer det en oppsiktsvekkende metamorfose, og han blir Hulken (spilt av Lou Ferrigno).

Den grønne muskelbunten av en skapning drives av raseri og jages av journalisten Jack McGee (Jack Colvin) som anklager ham for mordet på to mennesker etter en eksplosjon, en eksplosjon hvor Banner tilsynelatende mistet livet i flammehavet sammen med sin kollega Dr. Elaina Marks (Susan Sullivan). David må nå la hele verden tro han er død, inntil han finner en kur som kan tøyle de voldsomme kreftene som nå bor i ham

Homofilt navn

Som man raskt legger merke til vraket Johnson de andre karakterene i Marvel-universet og navnet Bruce Banner ble byttet til David for å viske ut linken til tegneserien slik at serien ble stående mer på egne føtter. David var samtidig en hyllest til hans avdøde sønn. Stan Lee, skaperen av "Hulken", har derimot forklart at Universal mente Bruce Banner lød som en homofil karakter og skiftet det til et navn som lød mer maskulint.

Men nok om forskjellene, det er uansett TV-serien det her handler om.

De to første episodene er forlenget til to spillefilmer som skal sette rammene for de påfølgende episodene. Pilotfilmen "The Incredible Hulk" er en film som tydeligvis skal gi oss bakgrunnen for hvorfor han utsetter seg for gammastråler og dessverre (for ham) ender opp med å bli Hulken. Det hele er formet etter den gode gamle monster-oppskriften Universal har hatt patent på siden Frankensteins dager. Selv musikken har noen streif av gamle monsterruller.

Nærkamp med grizzly og fly uten pilot

Fordi David Banner (forann) aldri har noen erindring av hans handlinger som Hulk, var Ferrigno aldri til stede på settet for Bixbys scener.
Fordi David Banner (forann) aldri har noen erindring av hans handlinger som Hulk, var Ferrigno aldri til stede på settet for Bixbys scener.

Forvandlingen er et kapittel i seg selv, der han minner om en grønn varulv mens han knurrer og snerrer. Hulken ser samtidig nesten komisk ut der han minner om en hybrid mellom Frankensteins monster og en varulv. I en scene nærmer han seg ei liten jente ved en innsjø, og for de som har sett "Frankenstein" vil hyllesten være åpenbar.

I film/episode nummer to, "Death in the Family", er David ute på sin endeløse vandring, og blir kjent med en lam jente hvis stemor planlegger å drepe for å sope til seg en haug penger. I løpet av de to timene kaster Hulken mannfolk veggimellom og går i nærkamp med en grizzlybjørn. Med andre ord snakker vi her god gammel spenningsfilm for hele familien.

De påfølgende episodene er gjennomgående velskrevne der de dveler ved komplekse temaer som død, omvendt rasisme, salg av spedbarn og religion. Dessuten er det noe melankolsk over serien der den begynner og slutter med David på vandring til tonene av et sørgmodig temaspor.

Mystisk klesbudsjett

Men det er ikke til å komme fra at Hulken-fremtoningen blir noe komisk, selv om han er langt bedre her enn slik han fremstår i Ang Lees makkverk. Dermed bryter han med den seriøsiteten som til tider preger historiene. Noe annet som slår en tidlig i serien er hvordan David som er konstant på vandring har penger til klær, eventuelt hvor han oppbevarer dem. Hver gang han blir Hulken revner det som er av skjorter og jakker, med unntak av buksene som av en eller annen mystisk årsak forblir hele.

Skuespillerne gjør en god innsats, Bill Bixby fremstår som selve erkesymbolet på den pålitelige, vennlige mannen i gata mens Lou Ferrigno faktisk makter å gjøre Hulken levende trass i null replikker og masse grynting. Scenene med Hulken er filmet for det meste med slow motion, som for å understreke hvor sterk han er.

For å unngå svette (som forårsaket at den grønne makeupen begynte å gå av), tilbrakt Ferrigno mye av sin tid på settet i en nedkjølt campingvogn.
For å unngå svette (som forårsaket at den grønne makeupen begynte å gå av), tilbrakt Ferrigno mye av sin tid på settet i en nedkjølt campingvogn.

Visstnok var Arnold Schwarzenegger tiltenkt rollen, men høyden hans gikk imot ham og Ferrigno gikk av med seieren.

Kvalmende selvskryt

Ekstramateriell på denne første sesongen (av fem) er skuffende. Man får et kommentarspor tilknyttet den første filmen hvor Kenneth Johnson styrer showet, i tillegg til en såkalt eksklusiv sniktitt på "The Incredible Hulk" som nylig entret norske kinolerreter. Dette presenteres som en introduksjon på første DVD som kommer automatisk før man vet ordet av det.

Men hvor mye skryt av eget produkt klarer man å putte inn i en liten film og pepre på med actionscener fra innspillingen uten å vise den faktiske Hulken? Man blir ikke videre smart av dette, og for meg blir det nesten litt avsmak fra å se selve kinofilmen. Men det trekkes paralleller til TV-serien ved at de sier de lot seg inspirere av den samt tegneseriene.

Konklusjon

TV-serien "The Incredible Hulk" er godt spilt og dynket i en herlig 70-talls nostalgi – Musikk, klær, interiør og ikke minst teknologien. Det hele er ganske så familievennlig og ufarlig. Dessverre kan man nok trygt si at Hulken ikke har tålt tidens tann, og for en som ikke har vokst opp med serien kan den fort fortone seg som ufrivillig komisk. Man klarer ikke helt ta det på alvor, selv om tematikken kan være alvorlig nok. Men for all del, god underholdning er det åkkesom og perfekt for en sliten søndag på sofaen.

The Incredible Hulk - sesong 1   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen