Test

The Host

Vi befinner oss i Seoul, Korea, hvor en amerikansk obdusent beordrer sin assistent til å helle ut større mengder giftig avfall i vasken, noe som fører griseriet ut i Han-elven. Til gjengjeld avføder elven en effektiv drapsorganisme i form av en slags dinosaur-igle-mutant som i tillegg til sine akrobatiske egenskaper og store blodtørst, også er vert for et farlig virus. Familien Park er blant de første som stifter bekjentskap med uvesenet, og i kaoset som oppstår blir yngstejenta Hyun-seo snappet av monsteret før det forsvinner ned i elven. Faren Gang-du mister troen på at datteren er i live, men en telefon han mottar senere, gir ham nytt håp. Jakten er i gang og vanskeliggjøres av militære karantener og slimete farer.

Verken hummer eller kanari

Er det grøsser eller komedie?
Er det grøsser eller komedie?

Og joda, jakten har for så vidt sine øyeblikk og innfrir jo forventningene om dundrende, data-animert monster-moro, selv om udyret kanskje introduseres litt for tidlig, noe som gjør det vanskeligere å overraske senere. Filmen var også litt mer familievennlig og blodfattig enn ventet.

Ffilmens hovedproblem er at den simpelthen gaper over litt for mye. "The Host" prøver å være komedie, grøsser, action og familiedrama på en gang, og det som slår i hjel mye av dynamikken er at det ene sjangerelementet effektivt nøytraliserer det neste. Man kan jo ikke forvente å la seg rive med av et alvorstynget øyeblikk rett etter et bisart slapstick-opptrinn. Og apropos humoren, med forbehold om at en del kan skyldes kulturforskjeller, forekommer det ofte en kommunikativ tvetydighet i noen av sekvensene. Eksempelvis er det av og til vanskelig å vite om de tilsynelatende overspilte følelsesutbruddene er en form for sort-komikk eller alvorlig ment.

Videre er filmen dramaturgisk løs i fisken og for fragmentert til at den makter å holde deg på kanten av setet som spenningsfilm. Tempoet i "The Host" hopper for raskt videre til at filmen får bygget opp nervene, og scenene er for kortvarige. Likevel, hovedpersonene i filmen er jordnære og sårbare, noe som gjør at man etablerer et visst forhold til dem. Samtidig lirer de av seg litt mye meningsløs dialog og platt føleri mellom monsterangrepene. Selve skuespillet derimot er det lite å utsette på, og særlig den lille jenta imponerer stort.

Den politiske kommentaren er alt annet enn skjult i
Den politiske kommentaren er alt annet enn skjult i "The Host".

Politisk monster-polemikk

Filmens politiske undertoner spilles høyere og høyere underveis i filmen, helt til de faktisk overdøver en del av underholdningsverdien. For all del, filmskaperne skal ha kudos for å benytte monsterfilm som arena for politisk kommentar, men kunne kanskje gjort det litt mer subtilt. Det skal nemlig ikke så mye fantasi til for å skjønne hva viruset, som monsteret i filmen sprer, symboliserer. Med fare for å undervurdere publikum grovt, kan jeg likevel avsløre stikkord som USA og Irak, bare for å vekke interessen til aktive og potensielle Bush-bashere.

Konklusjon

Selv om "The Host" sikter høyere enn den gjennomsnittlige sjanger-grøsseren, fungerer den egentlig best som leken og ufarlig actionfilm, da den er høyst middelmådig både som grøsser og som komedie, selv om den absolutt har sine sporadisk morsomme og småcreepy øyeblikk innimellom. Men den lider under sjangermessig schizofreni, noe som dessverre er ganske destruktivt for filmen som helhet. En ting som trekker litt opp, er den meget gode tekniske kvaliteten på DVD-utgivelsen, men noe ekstramateriale finnes imidlertid ikke.

The Host   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen