Test

The Hitcher

Til tross for at den spillefilmsferske regissøren Dave Meyers har fått produsenthjelp fra regissør/produsent Michael Bay (”Armageddon”, ”The Rock”), ser det ikke ut til at ambisjonsnivået har vært spesielt høyt. Amerikanerne har alltid vært glade i å kverne utenlandsk indrefilet om til egne feite celluloid-hamburgere. Dem om det, men å lage en nyinnspilling av en amerikansk film som knapt nok er 20 år gammel retter mistanken mer i retning av rå pengekynisme enn av eiesyke.

Ungdommelig naivitet = død

Nyinnspillingen av ”The Hitcher” baserer seg stort sett på handlingen i den originale filmen fra 1986. Manusforfatter Eric Red, som skrev det opprinnelige manuset har rettferdig nok blitt kreditert, selv om filmen viker på en del områder.

Litt som Gremlins, denne karen her.
Litt som Gremlins, denne karen her.

Kjæresteparet Grace (Sophia Bush – ”One Tree Hill”) og Jim (Zachary Knighton) er på tur for å oppleve Spring Break - vårens store studentfest. På motorveien gjennom landstrakte prærielandskap klarer de så vidt å styre bilen unna en mørk skikkelse (Sean Bean – ”Ringenes Herre”) som står plassert midt ute i veien. Ungdommene blir så forstyrra at de velger å fortsette turen uten å ta den obligatoriske ”herregud går`e greit med deg”-praten. Senere, på en lokal bensinstasjon møter kjæresteparet igjen på mannen. Hyggelig som bare Satan selv kan være, overtaler han ungdommene til å få lov til å sitte på frem til neste motell. Fra og med denne skjebnesvangre avgjørelsen skal det vise seg å bli mer enn vanskelig å sette av haikeren en gang for alle.

Oppdatert klassiker?

Det er vanskelig å ikke sammenligne nyinnspillingen av ”The Hitcher” med originalen. Hvis man som en erfaren publikummer blir fristet til å trekke paralleller kan filmopplevelsen utvikle seg til å bli kjipere enn strengt tatt nødvendig. Vurdert alene har filmen helt klart noen genuint creepy scener der det som foregår på lerretet virker såpass overbevisende at man er glad at man sitter i en kinosal og ikke strandet i en smadret bil med en psychokiller i hælene. Men, sett i forhold til originalen føles filmen overflødig, og det er definitivt ikke edle motiver som fortellertrang og skaperglede som har vært drivkrefter da produksjonsselskapet Focus Feature bestemte seg for å kjøre i gang denne nyinnspillingen.

I beste fall kan filmen sees på som et forsøk på å ”oppdatere” en gammel klassiker til glede for nye seere, som det så fint heter når pengekassa er i ferd med å gå tom. Ikke bare er det trist at nye seere ikke er villig til å se en film laget før 1990, men filmen er heller ikke særlig oppdatert. Det var nettopp den dystre, skittbefengte stilen fra originalen som gjorde den så berømt. 2007-versjonens retusjerte kjøttsår holder knapt nok til litt uggenhet og mild kvalme.

Blodtørstige seriemordere er kjedelige greier.
Blodtørstige seriemordere er kjedelige greier.

Godkjent Ryder

Ingen andre enn Rutger Hauer kan spille John Ryder a.k.a. The Hitcher. Men det visste vi vel allerede. Sean Bean gjør uansett en forbausende god innsats som den våpenglade morderen. Sammen med Zachary Knighton er han med på å løfte filmen ut av kalkunfarmen. Knighton, med sitt lett nervøse utrykk, passer godt som livredd tenåring og er en perfekt motpol til iskalde Bean.

Har du lagt merke til at barn ofte har et smil i munnviken når de skal spille dramatiske scener på film? Litt for å forsikre seg selv om at alt bare er spill og ikke virkelighet? På det nivået er skuespillet til Sophia Bush. Dama ser konstant ut som hun er med i en eller annen tøysete film som hun overhodet ikke tar på alvor. Etter hvert sitter man og håper på at John Ryder endelig skal få has på byttet sitt, og sånn burde det jo ikke være.

Konklusjon

"The Hitcher" er et ganske labert prosjekt med halvinteressante skuespillere og en regissør som i hovedsak har brukt tiden på å lage musikkvideoer. Filmen har fått litt drahjelp fra den etablerte mogulen Michael Bay, men det ser ikke ut til at han har klart å styre skipet i riktig retning. Det som gjorde originalen så interessant var blandingen av smarthet og rendyrket explotation-vold. Her er smartheten kuttet og volden pyntet på. Gode skuespillere redder helhetsinntrykket.

The Hitcher   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen