Test

The Gutter Twins - Saturnalia

The Gutter Twins er et samarbeidsprosjekt mellom Greg Dulli fra The Afghan Wigs og Mark Lanegan, kjent fra blant annet Queens of the Stone Age og Screaming Trees. Begge to blir ofte omtalt som rene legender innen alternativ rock, og deres debutalbum Saturnalia har vært under produksjon i hele fem år; dette er altså en svært ettertraktet og påventet plate. Noen av sangene har allerede vært tilgjengelig på MySpace i lang tid, og høstet gode kritikker. Nå som albumet endelig er utgitt, er det på tide å se litt nærmere på herligheten.

Vokalister med erfaring slår til igjen.

Mesterlig vokal

Albumet kaster deg ut i en verden bestående av hard, røff rock med nærmest skremmende god vokal. Platas første låt får deg garantert til å åpne øynene og skru opp volumet. Tunge, trege rytmer og akustisk gitar preger store deler av platen. Ved spor 3, All Misery/Flowers, skjønner man at dette er noe spesielt. Måten de to vokalistene bruker særpregene sine på er ingenting annet enn mesterlig. Noen ganger ligger vokalen gjemt bak det instrumentale, et lydbilde som kan minne noe om Tool. Andre ganger blir vi bergtatt av majestetisk vokallinjer.

Stemningen på denne plata er tung og rå. Ved spor 5, Idle Hands, blir volumet presset opp ytterlige noen hakk. Raske trommer og imponerende gitarriff griper deg med én gang og slipper ikke tak før sangen er over. Refrenget fremheves av koring og flerstemmig vokal; rett og slett fantastisk. Idle Hands er nok en av sangene du vil huske, selv om resten ikke kan klages på det heller, tvert imot, det finnes ikke ett eneste kjedelig minutt på denne skiva. Måten albumet er bygd opp på skal duoen ha mye ros for. Det skiftes mellom de raske, harde låtene og de fine melodiene etter hvert som platen utfolder seg. Musikken går fra å være rå bakgårdsrock til myk melodisk pop, som på låten Seven Stories Underground, hvor vokalen fører oss gjennom en herlig melodi.

Kanskje en av årets viktigste utgivelser?

Stor variasjon

Et rockealbum på 12 låter kan bli kjedelig å høre på i lenden. Her er det helt motsatt, nesten hver eneste sang introduserer noe nytt og spennende. Piano, fioliner og noe som høres ut som en australsk didgeridoo blåser nytt liv inn i en snart oppbrukt sjanger. "Saturnalia" er på mange måter svært progressiv musikk, og vil være ulikt mye av det de fleste har hørt tidligere. For at et album skal være interessant må det ha en utvikling fra start til slutt, og akkurat dette blir innfridd, og vel så det. Mot slutten av platen stiger stemningen litt, tempoet øker og vokalen virker gladere. Albumets siste låt setter av gårde med fuglekvitter og akustisk gitar, som utgjør en stor kontrast til resten av platen. Avslutningen er perfekt, det er nesten som om lytteren blir sittende igjen, tenkende. Inntrykk og følelser trenger å bli bearbeidet, men det rekker man ikke før trangen til å starte platen på nytt tar over.

Konklusjon

"Saturnalia" er et svært godt album som sprenger grenser. Dette er alternativ rock på sitt beste, med varierte sanger, fantastisk vokal og den rette, harde lyden. Man skal ikke se bort ifra at "Saturnalia" blir en trendsetter som senere album innen sjangeren måles opp imot. Greg Dulli og Mark Lanegan er unnskyldt for å ha brukt fem år på denne herligheten, det var verd ventetiden.

The Gutter Twins Saturnalia   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen