Test

The Girl in the Park

Blant de mest omtalte kriminalsakene gjennom tidene er det de som omfatter forsvunne barn som kanskje i størst grad har hjemsøkt oss på tvers av kontinentene. Kidnappingen av og drapet på flygerhelten Charles Augustus Lindberghs sønn i 1932 ble av pressen omtalt som århundrets forbrytelse.

Her hjemme er det utvilsomt Marianne-saken fra 1981 og Therese-saken fra 1988 som har skrevet seg inn i norsk kriminalhistorie med store bokstaver. Og sist men ikke minst er forsvinningen av Madeleine McCann 3. mai 2007 en sak som nok savner sidestykke i historien.

At det med tiden vil komme en film om Madeleine er hevet over enhver tvil, og det siste året har vi sett flere filmer som tar for seg barn som forsvinner. Ben Affleck høstet lovord for regien på "Gone Baby Gone", og nå er "The Girl in the Park" aktuell på DVD.

Er den unge kvinnen hennes bortkomne datter? Sigourney Weaver og Kate Bosworth i dramaet
Er den unge kvinnen hennes bortkomne datter? Sigourney Weaver og Kate Bosworth i dramaet "The Girl in the Park".


Sporløst forsvunnet

Vi befinner oss i Central Park i hjertet av New York hvor Julia (Sigourney Weaver) har tatt med datteren til lekeplassen. Her leker de gjemsel. Når det er på tide å gå hjem for dagen, snur Julia ryggen til datteren et kort øyeblikk for å pakke sakene. Når hun er ferdig kan hun ikke se pikebarnet noe sted. Hun løper gjennom parken med hjertet i halsen mens hun febrilsk roper på datteren, men det er ingen svar å få.

Femten år senere er Julia tilbake i New York etter å ha blitt overflyttet via jobben. I løpet av årene som er gått har hun distansert seg fra alle hun hadde kjær, ekteskapet er for lengst historie og båndet til sønnen Chris (Alessandro Nivola) henger i en tynn tråd. Men en dag møter hun en ung kvinne, Louise (Kate Bosworth), som minner Julia om hennes forsvunne datter. Gradvis vokser et irrasjonelt håp i henne om at Louise kan være datteren hun mistet for så mange år siden.

Sigourneys film

Sigourney Weaver spiller en kvinne som distanserer seg fra andre mennesker etter at hennes datter forsvinner. Nok en gang viser Weaver hvilken eminent skuespiller hun er.
Sigourney Weaver spiller en kvinne som distanserer seg fra andre mennesker etter at hennes datter forsvinner. Nok en gang viser Weaver hvilken eminent skuespiller hun er.

"The Girl in the Park" er regidebuten for David Auburn, som i tillegg til å ha skrevet manus for denne også står som manusansvarlig for "Proof" og "The Lake House". Og selv om han kanskje ikke skriver seg inn filmhistoriebøkene med "The Girl in the Park", er dette en film med mange kvaliteter.

Først og fremst er det utvilsomt Sigourney Weaver som har mye av æren for at denne filmen er verdt å låne øyet til. Gjennom en lang karriere har Weaver vist at hun kan spille alt fra monsterdreper i "Alien"-filmene til gorillaforsker i "Gorillas in the Mist" og torturoffer i "The Death and the Maiden". I en film hvor det er moren, og ikke selve handlingen som står i filmens sentrum, gnistrer hun og hever filmen flere nivåer over det sedvanlige.

Usikkert landskap

Samspillet mellom Weaver og Kate Borsworth ("Superman Returns") i rollen som Louise sitter som en kule, og det er disse to kvinnene som bærer filmen på sine skuldre. De øvrige skuespillerne gis heller lite rom og man blir dermed aldri riktig kjent med dem heller, til filmens tap.

En annen feil filmen gjør er at den hopper brått 15 år frem i tid, uten underveis å gi noen forklaring på hva som er skjedd i mellomtiden. Etter hvert kommer noen detaljer frem i lyset, men innen man er kommet så langt er muligheten stor for at man er frustrert over å befinne seg i usikkert landskap.

Velkomponert scenografi

Scenografien er nydelig gjennom hele filmen. Et blått filter kaldt kameralinsen gir bildet et kaldt preg i tiden etter forsvinningen, dette forsterker følelsen av Julia som en kvinne som har distansert seg fra andre mennesker og ikke minst sin egen familie. Men så snart Louise kommer inn i hennes liv blir også bildet varmere og fargene lystigere, og det er tydelig hvilken forvandling Julia går gjennom.

David Auburn står bak manus og regi på
David Auburn står bak manus og regi på "The Girl in the Park". Med Weaver i den ledende rollen sørger han for et vakkert komponert drama det ikke er vanskelig å forholde seg til.


"The Girl in the Park" byr på en rekke velgjorte kameravinklinger hvor man serveres glidninger mellom nærbilder og helbilde der kamera nesten svever gjennom scenene. I scenene fra Central Park har man effektivt benyttet seg av håndholdt kamera som understreker det følelsesmessige kaoset der Julia leter etter datteren sin.

Sist men ikke minst byr filmen på et nydelig score signert Theodore Shapiro, hvor musikken holdes til et minimum og hvor denn når benyttetn ligger som et melodiøst underlag for scenen uten å bli melodramatisk.

Konklusjon

Coveret på "The Girl in the Park" beskriver filmen som en dramathriller, noe som ikke stemmer med realiteten. Med unntak av åpningsscenen er dette et gjennomgående drama, men et velkomponert drama like fult. Regissør og manusforfatter David Auburns regidebut kan skilte med framifrå scenografi, kameraføringen er strømlinjeformet og musikken velkomponert. Men først og fremst er det Sigourney Weaver som gjør dette til noe mer enn en TV-produksjon, og selv om "The Girl in the Park" kanskje ikke er en film man vil huske ti år senere så passer den utmerket godt som en søndagsfilm.

The Girl in the Park   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen