Test

The Fountain

Det har vært en lang vei å gå før "Requiem for Dream"-regissør Darren Aronofsky endelig kunne få gjennomført drømmeprosjektet sitt "The Fountain". Problemene har vært mange, både når det kommer til utbytte av skuespillere, penger som ikke har strukket til og kanskje mest fremtredende av alt; manuset var ikke helt det Hollywood ønsket seg. Da filmen på sin urpremiere også ble buet ut under filmfestivalen i Venezia ble det raskt klart at "The Fountain" uten tvil blir årets store elsk/hat film.

Frem, tilbake - og enda lenger frem

Vi følger den spanske conquistadoren Thomas, i Hugh Jackmans skikkelse ("X-Men: The Last Stand"), som på oppdrag fra dronning Isabel, spilt av Rachel Weisz ("The Mummy"), er på jakt etter livets tre, som etter legendene skal kunne gi evig liv, og dermed gjenopprette det spanske rikets storhet. Hele styrken hans blir utslettet av en indianerstamme, men det lykkes likevel Thomas å nå frem.

Det visuelle er i det minste på plass.

Fem hundre år senere er Thomas blitt Dr. Tom Creo, og han lever et tilsynelatende fint liv sammen med den forhenværende dronningen av Spania, men det viser seg at hun er blitt syk, og Tom er derfor så besatt av å finne en kur at han glemmer å sette pris på den tiden han har igjen med henne.

Fem hundre år lenger frem er Isabel blitt til et levende tre, og en skallet Tom fremstår som en slags Buddhafigur som i en form for romskipsboble er på vei til en døende stjerne for å gi nytt liv til universet. Selvsagt hopper vi frem og tilbake imellom de forskjellige tidsfasene, og de påvirker også hverandre på overraskende måter.

Selvhøytidelig, symbolsk møl

Du kan selvsagt velge å begi deg ut på den vanskelige oppgaven det er å lese "The Fountian" bokstavelig, men det ligger veldig mye om både besettelse, livet, kjærligheten og alt mulig rart dvelende under overflaten. Og tro mine ord når jeg sier at den visuelle innpakningen rett og slett kan slå pusten ut av deg, akkompagnert av nydelig musikk signert Clint Mansell. Sjokoladen du finner inni papiret er også satt sammen av de edleste elementer, men det virker som om kokken har glemt oppskriften, for det smaker rett og slett vondt.

Conquistadoren Thomas på jakt etter evig liv og kjærlighet.
Conquistadoren Thomas på jakt etter evig liv og kjærlighet.

Ikke bare er filmen så pretensiøs og selvhøytidelig at det nesten blir pinlig, men den er også nesten ulidelig kjedelig og fullstendig uengasjerende. Det er dog to øyeblikk som sammenlagt fyller opp omtrent to minutter av "The Fountain" som er spennende, men så er det full stopp.

Det virker som om Aronofsky har hatt ambisjoner om å lage en ny "2001: En romodyssé", men heller enn å oppnå noe stort fremstår det hele bare som en ulidelig pastisj, som mot slutten blir så pinlig at det frister mer med et 24 timer langt Chuck Norris-maraton enn å se denne filmen igjen.

I slike situasjoner er det også veldig ille å innrømme at omtrent halvparten av de som ser denne filmen sikkert vil føle at de har overvært en stor filmopplevelse. Når det kommer til skuespill, musikk og foto har de nok også det, men når det hele bindes sammen av et manus som oser av kloakk er det rett og slett ikke godt nok.

Konklusjon

"The Fountain" er en film som rett og slett bare må sees for å kunne beskrives, og samme hvor lav karakter den her har fått oppfordres herved leserne av denne anmeldelsen å gjøre nettopp det; se filmen. Du vil nok enten hate den så mye at den setter så dype spor i deg at selv Alzheimer ikke kan slette dem, eller elske filmen hinsides all fornuft. Begge er like gode grunner til å se en film, så vel bekomme.

Se trailer til filmen her.

The Fountain   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen