The Doom Generation

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Jordan White og Amy Blue er et litt alternativt kjærestepar som befinner seg i samfunnets periferi. Tidlig i filmen plukker de opp en tredje person, den rastløse og aggressive omstreiferen Xavier Red. Etter et butikkbesøk som fører til at ekspeditøren får hodet sitt skutt av, legger de tre ut på rømmen og blir etter hvert oppsøkt av ulike personer med voldelige intensjoner. Resten av filmen er en orgie av rå vold, het sex, umoral...og lite annet.

Blodig bibel-parallell

Sex, vold og lite annet i
Sex, vold og lite annet i "The Doom Generation".

Denne filmen er et slags generasjon X-oppgjør i voldsomt road movie-format, muligens litt inspirert av "Wild at Heart". Temaene ungdommelig apati, fremmedgjøring og likegyldighet behandles gjennom ytterliggående amoralske personligheter på vei ut i det eksistensielle vakuum. Det finnes her svært lite plot å snakke om, og heller ingen nevneverdig spenningskurve, kun skildringen av disse tre fortapte sjelenes noe uvanlige biltur. Den "dypere" meningen kommer til uttrykk i at denne reisen ikke bare er en bokstavelig reise, men et slags moderne syndefall, der hovedpersonenes voldsomme opplevelser stiger proporsjonalt med deres seksuelle hedonisme, helt til filmens særdeles brutale finale.

Utsvevelsene tar for eksempel form av at Amy ganske snarlig hopper til køys med omstreiferen Xavier, noe den tillitsfulle kjæresten Jordan egentlig ikke tar for tungt, da alle tre etter hvert ender opp med å ha sex med hverandre likevel. Det finnes hyppige referanser til nummeret 666, og dermed er bibel-analogien påtrengende åpenbar. I et anfall av dypsindighet slo det også undertegnede at karakteren Jordan, som i kontrast til de to andre har en personlighet preget av en naiv uskyld, sannsynligvis skal forestille en slags Jesus-figur. Det er faktisk også han som lider den verste skjebnen, og gjennom den "frelser" de andre to. Uten å røpe for mye om hva som venter ham, kan det sies at korset sannsynligvis hadde vært å foretrekke.

Ubestemmelig

Filmen drukner i sterke virkemidler uten mål og mening.
Filmen drukner i sterke virkemidler uten mål og mening.

Noen av volds –og sexscenene underveis er så eksplisitte at man ikke helt vet om man skal bli sjokkert eller le. Og det er nok meningen at denne filmen skal kunne sees som en slags bisarr, sort, satirisk komedie, men som sådan fungerer den dårlig. Den er heller ikke vellykket som thriller eller persondrama, for miljø –og karakterskildringene er både overfladiske og lite troverdige. Og hva slags samfunn disse ungdommene er fremmedgjort fra, og årsaken bak deres komplette apati og likegyldighet, uteblir også. Filmen ender opp som en ganske tafatt og innholdsløs moralpreken, sterke virkemidler til tross.

Likevel, noen av skuespillerne kan sies å gjøre en ok jobb. Både Rose McGowan ("Planet Terror"), og James Duval, som portretterer den naive og lettere tilbakestående Jordan, er relativt overbevisende. Omstreiferen, som spilles av Johnathon Schaech, lykkes for så vidt med å skape en intens og aggressiv karakter.

Ekstramateriale glimrer også med sitt fravær på denne utgivelsen, men er heller ikke noe stort savn.

Konklusjon

"The Doom generation" fremstår som en pervers og dårlig kamuflert Bibel-leksjon, og det er høyst tvilsomt at en så voldelig og sexladet film vil gjøre den blaserte ironi-generasjonen mindre kyniske. For den brede penselen som her benyttes i et forsøk på å nå frem til ungdommen, gjør at filmen egentlig ligner mest på ren spekulativisme. Genuint relevante, gjenkjennelige og meningsfulle filmer rettet mot ungdom er ganske krevende saker, tydeligvis.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen