Test

The Departed

Det er 26 år siden Martin Scorsese ble nominert til Oscar for første gang – og under to måneder siden han omsider kunne hente hjem en velfortjent statue for beste regi. Han har hele syv Oscar-nominasjoner bak seg, men kun en seier. Hans forhold til Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS) har vært et tema i mange diskusjoner, men i år ble den såkalte forbannelsen brutt. Kollegene Francis Ford Coppola, Georg Lucas og Steven Spielberg overrakte den gjeve prisen til en ydmyk Scorsese som lurte på om de kunne dobbeltsjekke konvolutten.

Dog eat dog

Alec Baldwin later som om han driver ekte politiarbeid i en ekte godfilm.
Alec Baldwin later som om han driver ekte politiarbeid i en ekte godfilm.

"The Departed" er basert på Hong Kong-filmen "Infernal Affairs" ("Mou gaan dou") fra 2002; en film som fikk mye internasjonal oppmerksomhet. Det var derfor mange som reagerte når det ble kjent at Scorsese & co skulle gjøre en "amerikanisert" versjon av den prisbelønte krimthrilleren. Mange hevdet at det var respektløst og overflødig å "stjele" Wai Keung Lau og Siu Fai Maks asiatiske mesterverk; på den annen side er Martin Scorsese en troverdig regissør som nyter stor respekt både i bransjen og blant fans, og hvis noen skulle gjøre en remake med stil så var det han.

Handlingen er flyttet fra Hong Kong til Boston, og skuespillerne fra østen er byttet ut med et verdenskjent stjernegalleri. I filmen følger vi to politimenn som begge nylig er uteksaminert fra politiskolen i Massachusetts; Colin Sullivan (Matt Damon) og Billy Costigan (Leonardo DiCaprio). Begge har de kontakter i den irske mafiaen, og på bakgrunn av Costigans slektsrelasjoner til undergrunnen blir han plukket ut til å infiltrere dem. I praksis gir han slipp på livet som politimann og går en hard og farlig fremtid i møte. Mens Costigan prøver å få innpass hos sjefen sjøl, Frank Costello (Jack Nicholson), beveger Sullivan seg jevnt og trutt oppover rangstigen. Det veldig få vet er at Sullivan egentlig er ører og øyne for Costello og fungerer som informant for mafiaen. Når han oppdager at politiet har sendt inn en mann for å ta knekken på hans kjære forbryterdynasti begynner heksejakten på muldvarpen; i begge leirer.

Intrikat og nervepirrende

Hvis Kong Jack vil at armen din skal knekke, så knekker den.
Hvis Kong Jack vil at armen din skal knekke, så knekker den.

Historien i "The Departed" utvikler seg til å bli en særdeles komplisert og tidvis frustrerende affære, og man har ikke nødvendigvis helt oversikt over handlingen før rulleteksten kommer. Filmen er i stor grad karakterdrevet og Scorsese har som vanlig fått med seg en god bit av Hollywood-eliten på rollelisten. Blant skuespillerne finner vi gjengangeren Leonardo DiCaprio, Matt Damon, Jack Nicholson, Mark Wahlberg, Martin Sheen og Alec Baldwin; alle spiller de opp i mot sitt beste, med en Oscarnominert Wahlberg i spissen, i sin til nå beste rolle. Det er også herlig å se legenden Nicholson styre store deler av showet med en selvsikker og fryktinngytende portrettering av Bostons mest ettertraktede forbryter.

The Departed   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen