The Departed

Selv om Martin Scorsese i aller høyeste grad har vært aktiv de siste årene med filmer som ”The Gangs of New York” og ”The Aviator”, er det nok samtidsklassikerene hans av typen ”Goodfellas”, ”Casino” og ikke minst ”Taxi Driver” vi liker å huske ham for. Med ”The Departed”, som for øvrig er en nyinnspilling av den kinesiske filmen ”Infernal Affairs”, vender han tilbake til skitne urbane gater og organisert kriminalitet.

Se større versjon og flere bilder
Rappkjefta purk trengs for å sprenge mafiaen.

To rotter og en katt

Colin Sullivan og Billy Costigan, spilt av Matt Damon ("Good Will Hunting") og Leonardo DiCaprio ("Titanic"), er begge vellykkede kadetter på politiskolen. Likevel er det én ting som skiller dem. Costigan er der med all hensikt om å bli en god politimann, mens Sullivan jobber ”undercover” for byens største mafiahode; Frank Costello, i Jack Nicholsons ("Ondskapens hotell") skikkelse, med den hensikt å stige i gradene, og infiltrere politiet fra toppen av.

Costigan ender opp med en lignende skjebne, og blir rekruttert av Queenan og Dignam, to politimenn med ansvar for interne saker og undercoverarbeid spilt av Martin Sheen ("West Wing")og Mark Whalberg ("Boogie Nights"), for å gå infiltrere Frank Costellos gjeng. Han må bare bryte loven, kastes ut av politiet og gjennom en runde fengsel først, for å gjøre dekket hans troverdig. Som om ikke det er nok, er det heller ikke ”bare, bare” å få byens mest erfarne mafiatopp til å stole på en som nylig har blitt sparket ut av politiet.

Med dette dobbeltspillet er det bare et spørsmål om tid før Sullivan og Costigan finner ut om hverandre, samtidig som Costello tydeligvis vet mer enn han vil gi uttrykk for. Men hvem vil klare å plassere alle puslespillbitene først?

Kast konvensjonene over bord

Se større versjon og flere bilder
De gamle er fortsatt eldst. Foto: Warner Bros.

Ikke bare er plottet i denne filmen utvilsomt av en interessant karakter, men det er til tider også herlig uforutsigbart. Likevel er filmen også en typisk thriller, den bare gidder ikke spille etter boka. I alle fall ikke hele tiden. Kombiner dette med karakterer som faktisk har kjøtt på kroppen og bekymringer i toppen så fremstår ”The Departed” enormt frisk. Du sitter rett og slett på en spikerpute og bryr deg om det som skjer på lerretet, heller enn å la det passere foran øynene som en gjennomsnittlig Hollywood-film.

Det som virkelig gjør denne filmen genial er måten karakterene spilles mot hverandre, og at du faktisk ender opp med å bry deg nesten like mye om hver og en av dem. Selv om det høres åpenbart ut at Costello er den store stygge ulven, Sullivan er hans håndlanger og Costigan er den gode purken som er ute etter å ta dem, så er det rett og slett ikke så enkelt. Denne filmens manus er faktisk et aldri så lite mesterverk, og Scorseses realisering av det holder minst like høy standard.

Skuespillet i ”The Departed” er også eksepsjonelt. Og all honnør til Damon og DiCaprio sidesatt, så er nok fremdeles de gamle eldst. Både Nicholson og Sheen er virkelig i storform, og viser at de ikke er klare for gamlehjemmet riktig ennå. Mark Whalbergs portrettering av den rappkjeftede Dignam er også verdt en spesiell oppmerksomhet, da den bidrar til noen humoristiske lyspunkter i en ellers ganske alvorlig film.

Se større versjon og flere bilder
Korrupte politifolk uten silkehanskene på.

Konklusjon

Samlet sett skal det vanskelig gjøres om det kommer ut en thriller i det herrens år 2006 som er bedre enn ”The Departed”. Scorsese har rett og slett bare fått alle de elementene som utgjør en god film til å falle på plass. ”The Departed” er uten tvil på høyde med hans beste filmer, og det burde egentlig være sammenligningsbasis nok.

Det sies at du kan regne ut hvor god eller dårlig en film er på bakgrunn av hvor mange ganger du ser på klokken. ”The Departed” er over to og en halv time lang, og du ser ikke på klokken!

The Departed

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen