The Cavern

Annonsør­innhold
Les hele saken »

I 2005 sørget den britiske filmskaperen Neil Marshall for å ettertrykkelig skremme samtlige kinogjengere fra i det hele tatt å tenke på å dra på hulesafari. "The Descent" skildrer historien om en venninnegjeng som under en hulesafari blir innestengt i fjellet og etter hvert finner ut at de ikke er alene der inne i mørket.

"The Descent" ble en stor suksess og når noe funker for en film så er andre gjerne raskt fremme for å nyte godt av suksessen, med vekslende hell. "The Cavern" er i så måte et skrekkens eksempel på hvor ille det kan bli.

Underjordisk jakt

Kyzyl Kum-ørkenen er verdens 11. største ørken der den ligger behagelig til mellom Kazakhstan, Uzbekistan og Turkmenistan. I denne ørkenen oppdages det et nytt hulesystem og en gruppe oppdagelsesreisende pakker sekken og reiser av gårde for å ta den i nærmere øyesyn. Men etter hvert som de har kommet seg innfor skjønner de at de ikke er alene. Jakten er i gang!

The Cavern ble spilt inn i løpet av kun 23 dager. Manuset ble sannsynligvis skrevet på langt raskere tid.
The Cavern ble spilt inn i løpet av kun 23 dager. Manuset ble sannsynligvis skrevet på langt raskere tid.


Olatunde Osunsanmi har skrevet manus og gjort regien på "The Cavern", eller "Within" som den heter hjemme i Australia. Når man kikker bak på coveret så blir man oppmerksom på at den kan smykke seg med prisen for publikumsfavoritt under Shriekfest 2005 samt at den var plukket ut til å bli vist under Chicago Horror Film Festival samme år. Slikt gir rimelige forhåpninger til en film som om ikke annet skal få gåsehuden til å stryke over huden. Den gang ei.

Krampaktig

"The Cavern"s plott er så enkelt at det nesten er en skam mot tilskueren og filmens første halvdel beveger seg fremover i snilefart uten i det hele tatt prøve å skape eller underbygge litt uhygge. Når det så begynner å skje "skumle" saker inne i hulen så drepes det hele med noe av det verste kameraarbeidet jeg har sett på evigheter. Bildet er uskarpt, overgangene mellom flere scener er direkte stygge og den overdrevne klippingen gjør en stakkar svimmel. Noen klaustrofobisk effekt oppnår filmen aldri, selv om den prøver så godt den kan.

Skuespillerne i filmen er et tragisk kapitel i seg selv der de virker å bare være seg selv fremfor kamera mens de serverer setninger som ”Huler er som villdyr som ikke alltid kan temmes”. Sjansen for at man krymper seg underveis og forsøker å la være le av det hele er overhengende. Og når den ene etter den andre blir brutalt revet opp mellom huleveggene så er man totalt likegyldig.

Kameraarbeidet i
Kameraarbeidet i "The Cavern" er elendig og flere scener foregår i stummende mørke.


Skrekk i blinde

Et annet irriterende moment ved hele filmen er at man omkring 40 % av tiden ikke har anelse om hva man egentlig ser, faktisk er det ikke rent sjelden at man ikke ser noe som helst. Regissøren har lagt inn scener hvor hele bildet er totalsvart og hvor man tydeligvis skal bli skremt av lydene man hører i mørket. Noen av scenene strekker seg så langt som to minutter, og man kan mistenke det hele for å være et knep for å holde produksjonskostnadene nede.

For at dette er en billigproduksjon er det liten tvil om. Flere ganger var det mulig å se at regissøren hadde benyttet de samme scenene gjentatte ganger, blant annet en scene med blodspor på bakken som dukket opp to ganger med knapt et minutts mellomrom.

"The Cavern" runder av med en avslutning som nok er ment å skulle sjokkere, men i stedet blir man bare sittende og rise oppgitt på hodet, usikker på om man skal le av det hele eller bli brydd,

Fyldig ekstramateriale

På ekstramateriellsiden følger det en forholdsvis streit videodagbok fra innspillingen som gir et interessant innblikk i hvordan en billig film lages. Om ikke annet får man se hvordan en studentfilm lages. Engasjementet til de som jobbet med filmen er det ikke noe å si på, men like fult endte de opp med en tragedie av en skrekkfilm.

Skuespillerne gjør en slett innsats, men kler filmen i så måte perfekt.
Skuespillerne gjør en slett innsats, men kler filmen i så måte perfekt.


Som en motvekt til den skrekken som råder innenfor huleveggene i "The Cavern" så blir man i minidokumentaren "Caverns of the Mojavo" tatt med på en ekspedisjon med virkelige grotteutforskere.

Legg til kommentarspor med regissør Osunsanmi samt et dreiebok-galleri så er det påfallende at selv om filmen er et totalt makkverk så stiller den med mer utfyllende tilleggsmateriale enn mange større filmproduksjoner kan vise til, noe som gjør at denne DVD-utgivelsen unngår bunnkarakter.

Konklusjon

Som skrekkfilmentusiast har undertegnede en stor toleransegrense for genren, jeg ønsker å kjenne uhyggen snike seg under huden og skvette på de rette stedene. Men i "The Cavern"s tilfelle sitter man igjen med en lavmåls skrekkfilm gjennomsyret av slett skuespill, et plott uten det minste substans, en kameramann som virker å ha levd på LSD under hele innspillingen og et "monster" som i seg selv er en eneste stor vits. Eneste lyspunkt er at filmen varer knappe 77 minutter, men livet er uansett for kort til å kaste bort på dette.

The Cavern

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen