The Cat Empire ? Two shoes

En bekymringsfri gjeng musikere med base i Melbourne, Australia, dro halve kloden rundt i 2004/2005 for å spille inn album nummer to i sagnomsuste Estudio Egrem på Cuba for å fange ånden av sydlandsk stemning. Et studio udødeliggjort av Ry Cooder, Ruben Gonzales og Ibrahim Ferrer, og atmosfæren fra ”Buena Vista Social Club” er absolutt tilstedeværende der den henger over det meste av ”Two shoes” som en stor godværssky. Finn drinkmikseren og hell opp i like deler ska, rock, funk, reggae, hip hop og tropiske rytmer, rist godt og dryss et fedd sløy rap og showtunes-aktige melodilinjer over det hele og du får The Cat Empire! Den musikalske cocktailen fungerer fint i passende slurker – hvorvidt man klarer å nyte hele beror på hvor tørst man er.

En fest hvor alle er invitert

Australske The Cat Empire hår gått bananas med sjangermikseren og lander en overraskende god drink.
Australske The Cat Empire hår gått bananas med sjangermikseren og lander en overraskende god drink.

Ønsket om å spre det glade budskap, både melodisk og lyrisk, står nok øverst på agendaen for det seksmannssterke orkesteret. Og til tross for medlemmenes traktering av en rekke instrumenter florerer lokale gjestemusikere i hopetall for å få det riktige slagkraftige uttrykket. Rikelig med koloratur i form av blåserekker, perkusjon, fioliner, hammondorgel, turntables, fløyter, banjo, og vokale bidrag gjør musikken godt. Det blir som olivenen i martinien; delikat. Komposisjonene besmykkes med tekster en hippiebevegelse ville trykket til sitt bryst - fred, frihet, fest og moro, og ja til et liv fritt for intoleranse og materialistiske verdier.

Men med nøkternt blikk og objektive ører avtegner det seg tidvis som en gladkristen gjeng strandet på en øde stillehavsøy som fordriver dagene med å drikke seg vindskjeve, danse, synge og generelt være glade. Kanskje er det ikke noe galt i dét, men underholdningsverdien avhenger muligens av hvor lenge man orker å holde tritt. Eller om man gidder i det hele tatt - det blir en smule anstrengende i lengden. Uansett, jevnt over gjør de sine saker svært bra, skjøtene mellom de forskjellige sjangrene er ikke-eksisterende og det hele flyter av gårde lik en varm bølge.

Referanserik og balansert

Plata
Plata "Two Shoes" skaper god stemning over hele linja, litt mye referanseonani til tross.

Imbesillmusikk lik et testosteronribbet Chumbawamba akkompagnert av hes nasal rap/sang med australsk aksent burde vært unngått, men beklageligvis er et par promille av platen besudlet av slik gnål og mas. Men når de velger å tone ned uttrykket som på svale ”The lost song” og den vederkvegende ”In my pocket” blir alt så meget bedre. De lekne instrumentalpartiene på calypso/jazz-befengte ”Sol y sombra” og kabaretinspirerte ”Protons, neutrons, electrons” er også fjær i hatten. Avslutningsnummeret med drikkevisa ”The wine song” stjeler friskt fra både Mary Poppins og Nino Rotas ”Gudfaren” og er irriterende fengende. Det kan virke som om referanseonanien spruter til alle kanter - en dæsj Manu Chao, Blues Brothers, Madness, Sublime og Jovanotti krysset med et sofistikert Miami Soundmachine – men albumet er organisk velproporsjonert, og helhetsinntrykket er at hver tone er dyppet i hvit rom og rullet i solkrem.

Konklusjon

Cat Empire kommer garantert til å skape god stemning hos mang en dobbeltfokuserende festgjenger, enten hengende over rekka på danskebåten eller rumpesvingende i solnedgangen på en hvit strand i Karibien med den obligatoriske tropiske drinken i hånda. "Two Shoes" er lyden av musikere som koser seg.

The Cat Empire Two Shoes

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen