The Brunettes ? Structure & Cosmetics

Postmodernisme og nostalgi er her prominente trekk hvor konseptuelle puslespillbrikker legges og velkjente temaer i duse farger bringes sammen på overraskende manér. Første post på programmet er B-A-B-Y (Brunettes against bubblegum youth), platens mest rocka og irriterende øyeblikk som ligger i et Stereolab/Polyphonic Spree-lignende spor, og som pensles direkte over i Stereo (Mono Mono). Denne stoppestasjonen skal vise seg å bli et slags knutepunkt for resten av reisen som snirkler seg gjennom et pittoresk og romantisk landskap med en og annen absurd kuriositet å skue for avvekslingens eller moroens skyld.

En liten postmodernistisk perle

The Brunettes leverer søt musikk på kjøkkenet…
The Brunettes leverer søt musikk på kjøkkenet…

Søt musikk oppsto i ordets dobbelte betydning den gang Jonathan og Heather traff hverandre, og kurtiseringen dem i mellom er platens bærebjelke og sprudlende tildriv både rent musikalsk og når det kommer til lyrikk og skaldskap. Turtelduenes protesjé har tydelig latt seg farge av sekstitallets jentevokalgrupper paret med indie/rufserock. Skjør garasje-pop lyder sågar hjertebarnet i følge dem selv.

Et lite kompani vennemusikere sekunderer edelmodig, men selve fremføringen tar hovedpersonene seg behendig av. Heather trakterer piano, klokkespill, melodika, klarinett og munnspill med bravur, mens kompanjong Jonathan galant kompletter med gitar, bass, mellotron, trommer og synth. Allikevel, den yin & yang-aktige vokalen er kanskje deres trumfkort. Balansen i samspillet avhenger ikke av det rent dynamiske, men snarere den ene som slipper den andre frem, et inviterende lagspill hvor de støper sin klang på hverandre. Det er yndig, kokett og innbydende med et flir om trutmunnen.

Utleverende serenader og eventyrstund

Svale orkestreringer Burt Bacharach ville nikke samtykkende til, tekst og melodilinjer Serge Gainsbourg kunne ha skrevet for France Gall (uten de sleske undertonene), vokalharmonier som leder tankene flyktig til The Zombies og The Shangrilas og maskineriet går som et Blur eller Velvet Underground produsert av selveste Joe Meek. The Brunettes levner ingen tvil om at de er dyktige eksekutører innen musikkunsten med sin skarpe og treffende komposisjonsevne. Dessuten hever flerfoldige små detaljer i lydkulissene platen, som rømlinger fra den stramme komposisjonen, og heldigvis befinner de seg ikke som et kjedelig flimmer i bakgrunnen. Forvent intergalaktisk bossanova, ørsmå nikk i retning japansk folketone og retro-futuristisk pop, helhetlig pakket inn i en estetisk gavepakning knyttet med en rød og nusselig sløyfe.

… og på badet. Resultatet er godt, men ikke legendarisk på noe vis.
… og på badet. Resultatet er godt, men ikke legendarisk på noe vis.

Fortrinnsvis er det kjærligheten (til hverandre) som tematiseres og utforskes med artistene selv som aktører ikledd ymse masker, og denne iscenesettingen forekommer i både klassisk pop-stil og monolog-aktig form, og dertil i mer abstrakte varianter. Ordlek, referanser og kokettering med floskler skjer over en lav sko – allikevel med noe subtilt hvilende i bunnen. Humor spiller en vesentlig rolle; banankake, scientologi, hårprodukter og planet-hopping er temaer det skrives lystig om. Fra banale Credit card mail order, bittersøte Small town crew og høydepunktet Her hairagami set, får vi til avskjed en litt dunklere utgave av The Brunettes i form av tittelsporet, som har et umiskjennelig spaghetti western og Neil Diamond preg over seg. Forfriskende og fint med andre ord.

Konklusjon

Ved reisens slutt skal man ventilere det uunngåelige spørsmålet som seg hør og bør; var den bra? Jo da, ferden forløp smertefritt, den var riktig så komfortabel til tider, men man gled inn i en slummer som ikke kan tilskrives komfort. Både utsikt og overraskelsesmoment blir simpelthen for ordinært i lengden. Altså ingen utgivelse av betydelig rang. Allikevel er dette en assosiativ, leken og springende samling popmusikk som ved veis ende fremstår som et koldtbord med små delikatesser passende for både feinschmeckeren og bordets gris.

The Brunettes Structure & Cosmetics

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen