Test

The Brave One

Den irske regissøren Neil Jordan er sannsynligvis mest kjent for gisselthrilleren ”The Crying Game” (1992). Med ”The Brave One” har han nådd et kunstnerisk toppunkt. Sammen med to glimrende skuespillere, Jodie Foster og Terrence Howard, utpensler han en mørk og uløselig dramathriller om frykt, sorg, vold og ikke minst hevn.

Samme sak, ulike metoder.
Samme sak, ulike metoder.

Modig?

Erica Bain (Jodie Foster) lever et rikt liv med sin hengivne mann David (Naveen Andrews – ”Lost”). I tillegg har hun en givende jobb som radiovert – av den intellektuelle typen, ikke den låtintroduserende. En dag da Erica og David er ute og lufter hunden skjer det noe fryktelig. Det rolige kjæresteparet blir stoppet av en gjeng voldelige pøbler som ender med å ta livet av David.

Tynget av sorg forsøker Erica å stable livet sitt på beina igjen. Saken hennes står på stedet hvil, og møtet med det ineffektive politibyråkratiet får henne til å ta saken i egne hender. Hun kjøper en pistol, og da er det ingen vei tilbake. Parallelt møter hun Detective Mercer (Terrence Howard – ”Crash”), en mild politietterforsker som både blir en venn og en naturlig fiende.

Aldri fremmed

”The Brave One” foregår i New York, en by kjent for lite voldskriminalitet. Med andre ord: det som skjedde med Erica og David kunne ha skjedd hvem som helst hvor som helst. To fredelige mennesker som utsettes for de mest grusomme forbrytelser. Man blir jo så forbanna – og det betyr at regissør Jordan har fikset jobben. Scenen der Erica og mannen blir angrepet er sterk. Vi får stor sympati og innlevelse. Da det begynner å rable for Fosters karakter utsettes vi tilskuere for et etisk dilemma. Sympati versus vår egen moral. Er det under noen omstendigheter riktig med hevn? Hva ville vi gjort og følt? Enig eller uenig – man kan alltid forstå Foster. Hun er aldri fremmed for oss.

Til tross for samme tema er ”The Brave One” ingen ”Death Wish”. Dette er ikke Charles Bronsons hevnfantasi. Dette er Jodie Fosters samvittighetskvaler.

Bitter Foster på vei mot ny Oscar?
Bitter Foster på vei mot ny Oscar?

Innbitt oscarvinner

To ganger har hun vunnet før. Dette blir i minste fall en nominasjon. Spørsmålet er om juryen takler det kontroversielle temaet. Foster er perfekt som bitter vigilante. Med et ansikt som forbitres underveis spiller hun sterk og handlekraftig. På dagtid hoster hun et eget radioshow og blir etter press fra redaktøren nødt til å ta opp temaet med den ukjente vigilanten. Dermed blir hun, uten noen andres viten, både forbryter og kommentator. Forbrytelsene splitter New York i to – slik den også vil splitte kinosalen i for og imot.

Men hvorfor havner Erica i alle disse situasjonene? Hvorfor møter hun disse drittsekkene tilfeldigvis i butikken eller på t-banen? Vi får aldri noe svar – dét er en logisk brist det er vanskelig å se mellom fingrene med.

Se trailer her.

Konklusjon

Om hevn er modig kan diskuteres. Sikkert er det uansett at Neil Jordan har laget en modig film som kommer til å bli husket. Dette er tematikk like gammel som menneskene selv, desto mer imponerende er det at ”The Brave One” føles ferskere enn det meste annet på kino. Du går ikke uberørt fra denne.

The Brave One   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen