Test

The Bourne Ultimatum

Etter å ha blitt såret i Moskva, hvor historien sluttet forrige gang, fortsetter menneskevåpenet Jason Bourne (Matt Damon) sin ivrige søken etter å avdekke omstendighetene rundt sin ennå uklare fortid, til stor fare for hans like ivrige forfølgere. I det tredje eposet oppdager Jason forbindelser høyere opp i det amerikanske etterretningshierarkiet enn først antatt, og herr Bourne må hanskes med hyperavansert overvåkningsteknologi, parere iherdige drapsforsøk, og forsøke å avsløre sine tidligere overordnede på samme tid.

Nyskapende gourmet-action

Jason Bourne leter fortsatt etter sin egen identitet.
Jason Bourne leter fortsatt etter sin egen identitet.

Godt hjulpet av tidligere ervervede ekspertferdigheter innen en lang rekke disipliner klarer aldri oddsen helt å innhente ham, selv om det ofte er tiendedelssekunder og millimetere om å gjøre. Og det er denne vedvarende, hektiske utmanøvreringsduellen som gir Bourne-konseptet den karakteristiske pustberøvende intensiteten. "The Bourne Ultimatum" har, i likhet med sine forgjengere, en dirrende filmatisk dynamikk, ivaretatt av et smått revolusjonerende action-formspråk som er nesten overrumplende effektivt, stramt og presist. Det er nok neppe å dra det for langt å si at filmene representerer en sårt tiltrengt fornyelse av sjangeren, og det uten å pumpe skjermen full av overdådige pyro-show og prangende destruksjonsorgier.

Troverdighet og slagkraft

I stedet porsjoneres action-scenene ut i hardtslående, konsentrerte sekvenser hvor Jason har lite annet å sette sin lit til enn egen snartenkthet og fysiske evner, gjerne demonstrert via ærlig og redelig mann-mot-mann-slåssing. I samme stil er også dialogen gjennomgående kortfattet og ladet. Bourne-eposet unngår i det hele klisjéfellene, og henter energien sin fra det noe enkle, rendyrkede konseptet som er Bourne-filmene, snarere enn fra påkostet effektmakeri og James Bond’sk duppeditt-avhengighet.

Tett, hard og troverdig action preger filmene om Jason Bourne. Flukt over hustak i syden er bare ett eksempel på futt i hverdagen.
Tett, hard og troverdig action preger filmene om Jason Bourne. Flukt over hustak i syden er bare ett eksempel på futt i hverdagen.

Matt Damon skaper en annerledes og fascinerende action-protagonist med Jason Bourne. Han uttrykker en kombinasjon av rabiat besluttsomhet og personlighetsmessig sårbarhet på en overbevisende måte, uten tåpelige one-linere eller forutsigbare helte-nykker. Bourne er en figur som er troverdig effektiv, snarere enn kjedelig uovervinnelig, og han har en stil og karisma på lerretet som får Bond til å likne en dvask, småarrogant "wannabe".

Velutstyrt utgivelse

Fra en stilig, animert meny på DVD-en kan man velge mellom en liten bunt med ekstramateriale i form av diverse klipp bak kulissene. Det meste handler om gjennomføringen av diverse actionscener. Disse er interessante innblikk i hvordan avanserte teknikker ble benyttet for å oppnå de heseblesende resultatene. Uunnværlig stoff for håpefulle actionregissør-spirer. Vi får også en ganske fascinerende presentasjon av den krevende prosessen bak kampkoreografien.

Se trailer til filmen her.

Konklusjon

James Bond-produsenter skal visstnok ha fattet interesse for teknikerne bak Bourne-magien, noe som er lett forståelig etter å ha sammenliknet de to konseptene. "The Bourne Ultimatum" byr på ytterst veldreid og tett action-spenning med nerve, solide rolleprestasjoner, og nesten enda mer filmteknisk raffinement enn tidligere. Dersom du på mirakuløst vis gikk glipp av de foregående filmene, anbefales det forresten å se alle tre i rekkefølge, da de er ganske uløselig sammenknyttet plotmessig.

The Bourne Ultimatum   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen