The Bourne Ultimatum

Er ”The Bourne Ultimatum”, som tittelen hinter til, den ultimate actionfilm? Paul Greengrass (”United 93”) var tydeligvis fornøyd med jobben som regissør på den forrige filmen om Jason Bourne. Nå er han tilbake i registolen på det mange regner som årets actionfilm. Filmene om Jason Bourne har blitt umåtelig populære og Bourne selv regnes allerede som en av vår tids store actionhelter. Men hva er det med Jason som gjør ham så populær? Ikke er han spesielt sjarmerende, ikke er han morsom, ikke har han glimt i øyet, ikke er han en interessant karakter. Heller ikke i denne tredje filmen blir Bourne noe annet enn en lynende intelligent supersoldat klønete skåret ut i papp.

Lite med visuelle effekter i
Lite med visuelle effekter i "The Bourne ultimatum". Her er det "the real thing" som gjelder.

Dødelig backpacker

Atter igjen blir Jason Bourne (Matt Damon) fristet til å forlate skjulestedet sitt. Denne gangen er det av personlige grunner. Journalisten Simon Ross har funnet informasjon om Bournes fortid, og er det noe Bourne ønsker så er det nettopp slik informasjon. Av Ross får Bourne blant annet greie på et hemmelig militærprogram kalt Blackbriar – noe som viser seg å være en viktig brikke i puslespillet Jason Bourne. CIA vet om Bournes planer, og selvfølgelig vet Bourne at CIA vet. Hauk over hauk.

Mens den kjipe CIA-sjefen Noah Vosen (David Strathairn) til enhver tid prøver å ta kål på Bourne (og gjerne et par sivile i samme slengen), forsøker CIA-dama Pamela Landy (Joan Allen) å få i stand diplomatiske løsninger, samtidig som hun innerst inne heier på Bourne. CIA sender sine leiesoldater i hælene på Bourne, som suser fra det ene eksotiske landet til det andre på jakt etter sin glemte fortid.

Svart CIA, hvit CIA

Til tross for høyt tempo, shaky kamera og mye fancy teknologi er kanskje ikke ”The Bourne Ultimatum” like sofistikert som man kanskje får inntrykk av? Den interne kampen mellom Landy og Vosen er en viktig og spenningsskapende konflikt, men ikke spesielt balansert. Maktspill innad i CIA fungerer neppe på denne måten. Greengrass er for rundhåndet både med sympatien og med ondskapen. Dette er en konflikt det er lett å ta stilling til, og det passer ikke spesielt godt i det som sies å være morgendagens actionforbilde.

Morsk actionhelt.
Morsk actionhelt.

Psykologisk grunnhet er en gjenganger i ”The Bourne Ultimatum”. Til tross for at dette er filmen der vi skal få vite alt om Bournes bakgrunn får vi lite innblikk i Bournes personlighet og karakter. Jason er fremdeles bare en bitter, forvirret supersoldat på rømmen fra CIA. Med en superhelts instinkter planlegger og utfører han de mest utspekulerte handlinger. Det er ikke den ting Jason ikke kan. Denne gangen viser han oss i tillegg sine tøffe triks på moped. Det er imponerende på samme måte som det er flott å se verdens lengst dominorekke falle på et eksotisk sted tilsatt heftige lydeffekter. Det er teknisk og actionmessig briljant, men for identitetsløst til å heve seg opp mot klassikerstatus. James Bond er kanskje i overkant vellfrisert, men han har i hvert fall personlighet.

Allikevel, Matt Damon skviser rollen for det den er verdt. Skal man være bitter så skal man være bitter. Den ellers så glødende skuespilleren fremstår her i en kledelig askegrå tone. Damon har adlyd Greengrass` ordre godt. Man smiler ikke når man er Jason Bourne.

Se trailer til filmen her.

Konklusjon

Jason Bourne er en James Bond i forkledning. Med rufsete actionsekvenser skjules filmens primitive psykologi. Liker du å la deg utfordre av smarte actionfilmer som ikke gir enkle svar vil du bli skuffet over ”The Bourne Ultimatum”. Når det er sagt så leverer filmen mye av det den lover. Filmen er en actionkoreografs våte drøm og en stuntmanns syvende himmel. Men for en filmelsker med sans for nytenkende action er dette unektelig en liten skuffelse.

Jason Bournes Ultimatum

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen