The Black Dahlia

Brian De Palma virker ved første øyekast skreddersydd til å regissere filmatiseringen av en bok som ”The Black Dahlia”. Den nærmest skriker etter å behandles som en stilistisk neo noir, og når det kommer til stilbevissthet er det få som overgår regissøren av filmer som ”The Untouchables”, ”Dressed to Kill” og ”Scarface”.

Plot, plot, plot og enda mer plot

Se større versjon og flere bilder
Selv de mest plotfylt filmer trenger en røykepause.

I ”The Black Dahlia” følger vi de to politimennene Buck, spilt av Josh Hartnett (”Pearl Harbour”, ”Sin City”), og Lee, spilt av Aaron Eckhart (”Thank you for Smoking”), i deres jakt på morderen av skuespillerinnen Elizabeth Short.

I tillegg til mordgåten står de to bestevennene også ovenfor en del personlige problemer, ettersom begge er involverte med den samme kvinnen, Kay, spilt av Scarlett Johansson (”Scoop”, ”Stranger than Fiction”). Og selv om hun bor sammen med Lee, virker det likevel som om hennes forhold til ham er mer praktisk enn lidenskapelig. Så skal vi heller ikke glemme at dette er et USA i de gode gamle mafiatidene, dermed hører også en god dose korrupsjon med.

Buck blir etter hvert frustrert over forholdet til Kay, og etablerer et forhold med den mystiske Madeleine Linscott, i Hillary Swanks skikkelse (”Million Dollar Baby”), noe som overraskende nok skal vise seg å føre mordsaken videre.

Stil, stil, stil og enda mer stil

Filmens plot virker kanskje både interessant og utfordrende, selv om det kanskje ikke er av årets mest originale. Det faktum at filmens regissør er De Palma og at han har samlet en imponerende rollebesetning burde nesten være god nok grunn nok til å få med seg "The Black Dahlia", hadde det ikke vært for ett problem; den er for det meste en ufattelig kjedelig film.

Se større versjon og flere bilder
Med en femme fatale i filmen er veien til senga kort.

De Palma har riktignok klart å fange essensen av det visuelle utrykket til film noir stilen, men det har tydeligvis gått på bekostning av resten av filmen. Karakterene virker nærmest fanget av filmens plot, og virker å ha like lite innflytelse over sine egne liv som utstillingsdukker, noe som gjør at handlingen er så godt som fri for dynamikk.

Riktignok har ”The Black Dahlia” gode kvaliteter óg. Scarlett Johansson er som vanlig i stand til å lyse opp selv den tristeste scene, og filmen er også unektelig vakker å se på. Det skal også legges til, uten å avsløre for mye, at det tukles litt med kontroversielle emner på en måte som faktisk overlater mye av tolkningsansvaret hos tilskueren, noe som er et klart kvalitetstegn.

Konklusjon

Samlet sett er ”The Black Dahlia” en meget stilfull film laget etter samme modell som for eksempel ”Chinatown”. Beklageligvis er stilen kommet på bekostning av substansen, og du blir ofte sittende og lure på når dette skal ta slutt. Plottet er også litt for låst, og det virker som om det meste som skjer i løpet av filmen skjer fordi det skal skje, og ikke fordi det er en konsekvens av noe.

The Black Dahlia

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen