The Best Of (Vol. 1)

Album som oppsummerer sine beste sanger gjennom karrieren vil alltid fremstå som en bastard for den innerste kjernen av fans. Slike utgivelser vil i mer eller mindre grad mangle den røde tråden som vanlige album har. Låtene kan også variere voldsomt hvis bandet har forandret seg mye gjennom karrieren. Det positive er at artistene kan være kloke av skade slik at de dårlige sangene er luket vekk.

Se større versjon og flere bilder
Dave Gahan på årets Quart-festival. Alle foto: Raymond Julin

En musikalsk vandring

”Personal Jesus”, bandets kanskje mest kjente sang, sparker igang plata, og etter det får en servert 18 låter fra bandets karriere, uten at det er blitt tatt hesyn til noen kronologi. Når en sammenligner en av de eldste sangene som er tatt med på samlingen; ”Just Can´t Get Enough” med den nyeste ”Suffer Well” merker en at bandet har utviklet seg ganske mye. Fra å være et alternativt popband med gladere melodier og relativt lettfattelige tekster, er de nå blitt enda mer alternative og de er i posisjon til å tørre å eksperimentere. Med dette har melodiene blitt mørkere og tekstene mer abstrakte. Men når en hører gjennom alt hører en at det har ikke vært så store forandringer fra album til album. De har klart å skape noe nytt og annerledes uten å støte vekk for mange fans med all eksperimenteringen.

Kraftwerk har tydelig vært en stor inspirasjonskilde for Depeche Mode. Den største forskjellen er at britene har et lydbilde som appelerer til et større publikum. Dette er gjort ved at de har firet på den harde teknoen ved å bruke mykere rytmer, og dessuten lagt til en menneskelig vokal. På denne måten har de fått til et mindre digitalt lydbilde. Sjangermessig ligger de i et område som kan kalles elektropop, og det er her de har opparbeidet seg sitt lydbilde som få gjør etter dem.

DVD

23 musikkvideoer blir servert kronologisk på DVD-en som følger med. Den er egentlig ganske lik CD-en i og med at det faktisk bare er tre sanger som er med på CD-en som ikke er med på DVD-en. Videoene kommer i tur og orden, og det kan nok være litt vanskelig å følge med på hvilken sang en er kommet til for personer som ikke kjenner gruppens sanger.

Depeche Mode er tydelig inspirert av Kraftwerk, men neppe i klesveien.
Depeche Mode er inspirert av Kraftwerk, men neppe i klesveien.

DVD-en serverer også en halvtimes kortfilm om Depeche Mode. Dave Gahan og de andre i gruppa guider en gjennom gruppas singler og historie. Det virker rett og slett som en filmet versjon av innleggsheftet som følger med CD-en. Informasjonen er ihvertfall ganske sammenfallende, selv om det er den britiske musikkjournalisten Paul Morley som har skrevet teksten i heftet.

Konklusjon

Depeche Mode klarer å vise at de har laget en masse flotte sanger, og det skulle bare mangle etter en såpass lang karriere. "The Best Of (Vol. 1)" er et flott samlealbum, men en merker godt at det ikke er noe vanlig studioalbum siden det ikke er noe særlig sammenheng mellom sporene. Litt trekk får den også fordi DVD-en nesten er en blåkopi av CD-en, bare servert på et annet medium.

Depeche Mode The Best Of (Vol. 1)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen