Test

The 11th Hour

Isen på polene smelter, vannet stiger, politikerne krangler og forskerne roper varsko. Al Gore beviste med dokumentaren "En ubehagelig sannhet" at global oppvarming ikke bare er godt materiale for film, det kan også føre en Nobelpris med seg. I kjølvannet har nå Leonardo DiCaprio produsert og medvirket i dokumentaren "The 11th Hour".

Leonardo er kanskje ikke så mye fysisk tilstede i denne dokumentaren, men han gjør jobben.
Leonardo er kanskje ikke så mye fysisk tilstede i denne dokumentaren, men han gjør jobben.

Snakkende hoder og groteske bilder

Rent formelt sett er "The 11th Hour" en ganske ordinær dokumentar. Det veksles mellom å vise et utall eksperter, deriblant Stephen Hawkins, som forteller om menneskehetens negative påvirkningskraft på moder jord, og tidvis groteske illustrasjonsbilder som bekrefter det som fortelles. Med andre ord er det hovedsakelig snakk om dommedagsprofetier om masseutryddelse, syreregn, og stigende vann som får en til ville investere i tomter langt oppe i Dovre.

Historien som fortelles er absolutt aktuell, til tross for at både oljeindustrien, religiøse fanatikere og enkelte politikere prøver å overtale oss at det hele bare er tull uten tung nok empiri. Det at et såpass mangfoldig utvalg av anerkjente forskere får uttale seg bidrar dermed til å gi "The 11th Hour" tyngde.

Ensidig, men hva annet er nytt?

Det burde være et ganske velkjent faktum at dokumentarer sjelden har objektivitet som sin hovedagenda. Som filmskapere flest er det ønsket om å fortelle noe, eller et engasjement omkring aktuelle hendelser som får dokumentarer laget, og "The 11th Hour" er intet unntak. Filmen tar for seg global oppvarming på en høyst ensidig måte, og lar ingen forskere som mener at menneskeheten ikke påvirker miljøet slippe til. Litt kudos går derfor til filmskaperne for å ikke prøve å dekke til det faktum at dette er den ene siden av debattens innlegg heller enn en objektiv drøfting.

Tidvis kan det kanskje bli litt vel mye snakk, og repetisjon av gamle poenger. I motsetning til Michael Moores filmer er det nemlig ingen dramaturgi eller store avsløringer å finne i "The 11th Hour", noe som gjør at hele filmen står og henger på hvorvidt et knippe stillesittende forskere klarer holde interessen oppe, noe som kan bli vanskelig når alle praktisk talt sier nøyaktig det samme.

Er verdens undergang nær?
Er verdens undergang nær?

Når dette er sagt klarer faktisk denne filmen å holde interessen ganske godt oppe fra ende til annen. En av grunnene til det kan være valget av sterke illustrasjonsbilder av menneskers råe plyndring av naturen. Bilder som tidvis får deg til å åpne øynene litt videre, og kvesse ørene ytterligere. Denne retoriske bruken av slike bilder er lett gjennomskuelig, men fungerer likevel etter hensikten. Hva Leonardo DiCaprio gjør for denne filmen annet enn å tiltrekke et videre publikum kan selvsagt diskuteres, men kanskje det faktum at flere vil se filmen er nok?

Konklusjon

Samlet sett er "The 11th Hour" et absolutt verdig bidrag til debatten omkring global oppvarming. Tidvis er kanskje filmen både ensformig og ensporet, men så har den heller ingen ambisjoner om å være noe mer enn det den er. Det skotter med andre ord på originalitet, men liker en dokumentarer, eller er interessert i temaet filmen tar for seg, kan "The 11th Hour" klart anbefales.

DVD-utgivelsen av filmen byr ikke på så veldig mye mer enn selve hovedattraksjonen. Lyd- og bildekvaliteten skal en dog ikke klage på. Av ekstramateriell er det en liten serie med minidokumentarer som gir pekere i retning av hva vi selv kan gjøre for å bidra til å stoppe den globale oppvarmingen fra å nå for langt.

The 11th Hour   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen