Thank You For Smoking

"Thank you for smoking" er en satirisk komedie om tobakksselskapenes dobbeltmoral. Hovedpersonen Nick Naylor, som blir spilt av Aaron Eckhart, er deres talerør utad. Naylor er så god til å prate for seg og til å argumentere at selv ikke de mest rutinerte politikere har en sjanse. Naylor har få betenkeligheter med jobben sin, og får stadig spørsmål om hvordan han kan gjøre en slik jobb rent etisk. Til det svarer han gjennomgående: "For å betale avdragene."

Skuffende

Se større versjon og flere bilder
Det finnes mange måter å få folk til å slutte å røyke på.

Dette er altså bakteppet til "Thank you for smoking". Forventningene er store til denne filmen, og mange tenker nok at nå skal svina i tobakksindustrien få svi så det holder. Men den gang ei. Skuffelsen blir dessverre stor. "Thank you for smoking" er ikke direkte dårlig, men den er heller ikke spesielt god. Man kan saktens spørre seg om komedie er rette sjanger for denne type film. Dessuten er den ikke spesielt morsom. Lattermusklene løsner aldri helt, og det ble bare litt småhumring her og der.

Katie Holmes er fin og se på, men hun er lite overbevisende i rollen som gravejournalist Heather Holloways. Heather er derimot den eneste som klarer å få Nick Naylor til å se ut som en tulling. Litt morsomt er jo akkurat det, men måten hun gjør det på er ikke så veldig original og ei heller sannsynlig. Så gjenstår det å se om den store Nick kan reise seg fra asken etter å ha blitt ydmyket på det verste.

God Eckhart

"Thank you for smoking" er derimot ikke bare sorgen. Aaron Eckhart er troverdig i rollen som Nick Naylor. Det er nesten som man kjøper hans argumenter; ja, så overbevisende er hans argumentasjon. Her har virkelig regissør Jason Reitman funnet rett mann.

Se større versjon og flere bilder
Aaron Eckhart gjør en god jobb i "Thank you for smoking".

Det aller beste med filmen er skildringa av forholdet mellom Nick som far og sønnen hans. Sønnen ser opp til faren, og blir til og med han på forretningsreiser. Nick ser ikke ut til å ha noen skrupler med å nærmest lære opp sønnen i lobbyist-faget. Man kan igjen være så uenig man vil med Nick, men det er likevel fascinerende når sønnen vinner debattkonkurranser og skriver glimrende stiler. Som far, så sønn.

Scenen der Nick oppsøker Marlboro-mannen er så til de grader filmens høydepunkt. Marlboro-mannen var en gang tobakksselskapenes frontmann i reklamene, men er nå dødssyk, og hater sin tidligere arbeidsgiver. Nick har fått i oppdrag å bestikke Marlboro-mannen, slik at han holder kjeft til media. Publikum er hellig overbevist om at han ikke lar seg bestikke, men hva gjør man ikke for penger? Nok en luguber side ved tobakksindustrien blir her godt skildret.

Konklusjon

"Thank you for smoking" blir dessverre bare middelmådig film, som vil bli glemt så fort den er tatt av plakaten. Kanskje kunne den blitt virkelig god, men regissør Jason Reitman engasjerer oss ikke med denne komedien. Ei heller klarer han å more oss. Som lett fredagsunderholding skulle den derimot være helt grei.

Thank You For Smoking

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen