TG08: Dag 2

Den andre dagen av The Gathering 2008 er over. Dag to bød på mye spennende, som alle dager her på TG gjør. Blant annet har vår egen Linux-ekspert, Robin Heggelund Hansen, holdt to foredrag for nybegynnere til Linux.

Robin Heggelund Hansen forklarer og gestikulerer

I den første delen av det todelte foredraget fikk vi forklart en rekke sentrale begreper i Linux-verdenen, som hva GNU/Linux er og hvilken rolle en distro har. Videre fikk vi se benchmark i 3Dmark 03, Quake Wars: Enemy Territory og SuperPI.

Ikke overraskende kom Windows XP bedre ut enn Ubuntu Linux for grafikktestene, men når det kom til prosessortestene var Ubuntu noe raskere. Deretter fikk vi demonstrert Ubuntu på PlayStation 3. På tross av enkelte tekniske problemer, var det et interessant foredrag som belyste mange positive og negative sider ved Linux.

Vi ble minnet på at påsken kom veldig tidlig i år, da det plutselig begynte å dale ned snø. Jeg skal love dere at det er litt av et sjokk å komme fra en hall som holder tett under 30 varmegrader, rett ut til minusgrader, vind og snø.

Røykerne trosser som alltid vær og vind for å få seg en blås. Her på TG er røykeområdet gjerdet inn, alle som røyker utenfor dette området blir fort gjetet inn i innhegningen sin igjen.

Kulturarrangementet TG

Et tema som opptar de aller fleste her, er momssaken. Skattemyndighetene krever nemlig 25 % moms på billettinntektene, på tross av at kulturarrangementer normalt er fritatt for moms.

Momssaken er faktisk så alvorlig at hvis ikke Finansdepartementet fritar TG for moms, kan årets TG være tidenes siste. Blir ikke avgjørelsen omgjort, vil nemlig den frivillige organisasjonen KANDU sitte igjen med en regning på rundt 2 millioner kroner. Det er like mye som organisasjonen årlig får i statsstøtte.

At TG er et kulturarrangement burde det ikke være tvil om, spesielt etter at kulturminister Trond Giske trakk frem The Gathering som et sunt eksempel på spillkultur. I tillegg er det langt mer enn spill som foregår her, blant annet kan TG by på fotballturnering, foredrag, sceneshow, konserter og konkurranser.

I momssaken har TG fått uventet støtte fra blant andre Birgit Hertzberg Kaare ved Universitetet i Oslo og Hollywood-regissør Harald Zwart.

- Skal Norge ha et rikt kulturliv, må vi også ta oss råd til et bredt kulturliv. Se bare hvor avhengig toppidretten er av breddeidretten. Det er der rektrutteringen skjer. Et for smalt kulturbegrep virker fremmedgjørende for folk, sier Zwart i en kommentar.

Jeg vil anbefale alle interesserte å se den morsomme videosnutten MVA - It's a crime!, som parodierer "Piracy - It's a crime"-videoen vi alle er så godt kjent med.

I dag (dag 3) vil det arrangeres et demonstrasjonstog fra Vikingskipet til Hamar sentrum, for å få TG anerkjent som en kulturmønstring. Forhåpentligvis trosser mange den bitende kulda, snøen og vinden.

Etter demonstrasjonstoget skal Hardwares utsending bli med HW-rekka på en skikkelig gourmetmiddag (Peppes Pizza).

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen