tg1

TG08: Dag 1

Årets The Gathering (TG08) har begynt, og Hardware er selvsagt på plass. Datapartyet, som blant en stor del av datainteressert ungdom er blitt en årlig selvfølge, tar plass i Vikingskipet på Hamar.

Dette er alle spillentusiaster, programmerere og andre datainteressertes Mekka - her kan vi gjøre akkurat det vi vil mest. I tillegg er det langt mer sosialt enn å sitte foran maskinen hjemme i påska, her kan man møte mennesker i alle slags farger, størrelser og fasonger. Tro meg.

Totalt er det 4992 plasser i Vikingskipet denne påska, noe som gjør TG til verdens nest største dataparty. 5000 datainteresserte personer er med andre ord samlet i en og samme hall, for fem dager med intensiv nerding.

Det viktige den første dagen er selvsagt å komme seg ordentlig på plass, sette opp maskinen og komme i TG-humør. Mange fyrer opp favorittspillet sitt så snart rumpa sitter der den skal være (på stolen). For min del ble det noen runder i World in Conflict, ellers i hallen går det mye i Counter-Strike og World of Warcraft.

Så var det bare å sette seg ned på pressetribunen, som for min del har klaustrofobisk dårlig plass. Her jeg sitter har jeg imidlertid full oversikt over hele hallen, og jeg må si det er et imponerende syn. Spesielt imponerende ble det etter at lysene ble slått av.

Som tradisjonen tilsier starter nemlig TG for virkelig når lysene blir slått av. Med mørket kommer også den gode stemningen, den ordentlige TG-følelsen får du nemlig ikke før de 5000 skjermene er hallens eneste lyskilde.

Lyset ble, som tidligere år, skrudd av i åttetiden - til stor jubel og klapp fra salen. Stjernehimmelen på fjellet er kanskje flott, men Vikingskipets egne lille stjernehimmel er også verdt et syn.

Deltakerne begynner å samle seg foran scenen for åpningsshowet

7rym presenterer crew-sjefene

Den offisielle åpningen ble som alltid startet av 7rym, en noe lubben kosebamse med en alltid like grov humor. Han begynte med å introdusere de ansvarlige for hvert enkelt crew. Kanskje ikke akkurat den mest interessante og spennende starten på TG, men de som legger ned så mye gratisarbeid i dette arrangementet fortjener litt oppmerksomhet.

7rym slo som vanlig vitser som falt godt i smak hos publikummet. Denne karen med den sinnsyke hårsveisen kommer vi til å se mye av i løpet av TG, han står nemlig for det meste av underholdning fra scenen.

Spenningen ble skrudd opp flere hakk da fakirene fra Pain Solutions entret scenen. Showet deres kan kort og godt oppsummeres slik: Spiker, spikermatter, glassbiter, kniver og flammer - svette, tårer og blod. Og emo-kostymer, da. Du skjønner kanskje tegninga?

Sa noen... au?

Fakirene fant virkelig på mye rart for å påføre seg selv smerte, mens publikum ble oppfordret til å le. Publikum lo, publikum besvimte, og det var ikke langt unna at blodspruten stod i alle retninger. Flere bilder fra (det noe merkelige) åpningsshowet vil komme i en bildespesial.

...og du er stolt av å kunne sluke fyrstikker?

Åpningsshowet var kanskje ikke akkurat det vi befinner med et dataparty, men så er TG langt mer enn det trangsynte bildet mange har på "nerdetreff". Her er det foredrag om alt mellom himmel og jord, fotballturnering, rebusløp og konkurranser - bare for å nevne noe.

To webkameraer som viser store deler av Vikingskipet er satt opp. På adressen webcam.tg08.gathering.org kan du følge livet i hallen, i kvalitet fra 25 mbit/s (HDV) til JPEG-bilder.

I år har TG en hastighet ut til internett på totalt 3 Gbit/s, en god økning fra fjorårets 2 Gbit/s. 100 mbit/s av kapasiteten er reservert online-spill som World of Warcraft, Eve Online og Battle.net-spill. På tross av slike tall, klarer deltakerne også i år å makse kapasiteten.

Tech:Net-crewet har lagt ut en oversikt over kapasitetsbruken for alle nøkkelpunkter. Allerede i 14-tiden ble rundt 80-90 % av linjen mot internett brukt, mens internt i hallen har nettverksbruken ligget bom stille på mellom 10 og 40 %.

Det er i overkant av 5000 datamaskiner her, hvor de fleste står på døgnet rundt og laster ned Linux-distroer, feriebilder og annet materiale som ikke er opphavsbeskyttet (yeah, right...). Med dette i tankene er det imponerende at TG har et såpass stabilt og raskt nettverk.

Tidlig på dagen var det noe problemer med nettverket, på grunn av en feil på en kjerneswitch. Etter litt tid var imidlertid alt som det skulle, og strengt tatt kan vi ikke kritisere crewet for noen små innkjøringsproblemer. Flere detaljer rundt nettverket og nettverksstrukturen vil komme i en senere artikkel.

Det er ikke mange steder man finner et tusentalls ungdommer samlet, uten noe særlig behov for Politiet. TG er et av disse få stedene. Politiet var allikevel innom en tur med en hund som snuste her og der, og vi så en flau person ble ført bort av lovens lange arm.

Det samme gjelder for TG som alle andre steder der mange mennesker er samlet - for dere som er tilstede i Vikingskipet, pass godt på eiendelene deres. Det er alltid noe som blir stjålet her, og det er alltid like surt å miste noe. Som 7rym sa, hold øye med dine egne og naboens eiendeler.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen