TG06: Kripos svarte leserne


Fra venstre; Rune Fløisbom, Leder i Datakrimavdelingen, og Erik Trønnes Hansen, politiadvokat

Kripos Datakrim stiller mannsterke på The Gathering i år med jurister, etterforskere og selveste avdelingslederen. Formålet er ikke å sniffe ut eller påtale fildelere - men å informere om hva datakriminalitet er og hvordan det kan ramme akkurat deg. Samtidig ønsker de å komme i kontakt med superbrukerne.

Flere offere enn syndere?
- Vi regner med at det er mange offere for datakriminalitet i salen her, sier Rune Fløisbom, lederen for Kripos' datakrimavdeling.

- Mange har for eksempel erfart innbrudd i maskinene sine gjennom å ha lastet ned ondartet kode som gjør skade på den ene eller andre måten, fortsetter han.

Grovt sett mottar Datakrimavdelingen rundt 300 anmeldelser som etterforskes hvert år - men de er like mye, eller kanskje mer, brukt i klassisk "forensic"-undersøkelser av andre lovbrudd. Som når en bankraner sender epost eller har planene liggende på harddisken.

Kan du tas for uvitende spamming?
Men hvordan kan vanlige folk havne i Datakrims søkelys? For eksempel hvis et datavirus sender ut tonnevis med spam fra maskinen din til norske privatpersoner?

- Rent teoretisk sett kan du bli rammet av paragrafen for grov uaktsomhet i slike tilfeller, sier Eirik Tønnes Hansen, politiadvokat i Datakrimavdelingen. - Men det er langt mer aktuelt å bruke slike paragrafer på store bedrifter som gjennom mangelfull beskyttelse klarer å spre store mengder virus eller søppelpost.

Dere spurte - Kripos svarte
Det ble dessverre ingen streaming fra foredraget likevel - men det legges i stedet ut på tg06.hardware.no i etterkant. Og Kripos Datakrim stilte opp i forumet etterpå for å svare på mange spørsmål - og svarene finner du i forumet under!

Oppdatert: Selve foredraget er nå lagt ut på Hardware.nos TG-server, under "filer."

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen