Tettpakkede GB

Etterhvert som mobiltelefoner og håndholdte får mer og mer avanserte bruksområder, har man sett et stadig større behov for høy lagringskapasitet i små formater.

Hittil er det minnekort i formater som SD og MMC som har vært den foretrukne løsningen, men nylige fremskritt på harddisk-fronten kan føre til at at din neste mobiltelefon kanskje vil romme en harddisk av god, gammel type.

Det er japanske Toshiba som for tiden leder an i utviklingen av nestegenerasjons mikrodisker, og selskapet kunne i dag vise frem den minste harddisken som har blitt utviklet av noen produsent til dags dato. Med en størrelse på 2,4 x 3,2 cm og en tykkelse på kun 5 mm er den nye disken ikke større enn et SD-kort, men den skal allikevel kunne levere lagringskapasiteter helt opp mot 4 GB.

Den største fordelen ved bruke magnetisk teknologi er at enheter blir mye billigere å produsere enn om man hadde basert seg på de forholdsvis dyre minnekortene de fleste produsenter bruker i dag. Toshiba har antydet en pris på rundt 2500 kroner for en 4 GB versjon av den nye harddisken, noe som ligger godt under det man måtte betalt for et tilsvarende minnekort.

Ulempen ved å bruke harddisker i bærbare enheter er at de er mye mer sårbare enn minnekort, siden de er proppet med bevegelige deler og skjøre konstruksjoner. De har dessuten noe lenger søketid enn minnekort, som innebærer at det tar lenger tid å søke frem informasjon, og trekker mer strøm.

Dette ser imidlertid ikke ut til å ha skremt Toshiba, som planlegger å produsere mellom 200.000 og 300.000 eksemplarer i måneden av den 10 grams enheten så snart den går inn i masseproduksjon til høsten. Så gjenstår det å se om noen av de store mobilprodusentene biter på og tar i bruk harddisken i sine telefoner.


relatert stoff

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen